Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Οι τουρίστες έρχονται στην Σκόπελο, αλλά δεν ξοδεύουν χρήματα


Ο τουρισμός είναι η αιχμή του δόρατος για την ελληνική οικονομία, τονίζουν σε κάθε ευκαιρία τα κυβερνητικά στελέχη. Παρότι όμως οι αφίξεις των επισκεπτών καταρρίπτουν διαδοχικά ρεκορ, οι ξένοι που επιλέγουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους δεν ξοδεύουν πολλά χρήματα. Συγκεκριμένα, μόνο οι επισκέπτες της Τουρκίας «αφήνουν» λιγότερα πίσω τους.
Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι των τουριστών στην Ελλάδα κινείται σε χαμηλά επίπεδα. Συγκεκριμένα, για την περασμένη χρονιά, αυτή κινήθηκε στα 604,2 ευρώ, παρουσιάζοντας μάλιστα πτώση κατά 1,9% όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η «Καθημερινή».

Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, της Trivago, μόνο στην Τουρκία το αντίστοιχο ποσό είναι πιο χαμηλό σε σύγκριση με την Ελλάδα. Για τη γειτονική χώρα, μία από τις ισχυρές ανταγωνίστριες της Ελλάδας στον τουρισμό, η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε πέρυσι στα 535 ευρώ.
Οι τουρίστες που «αφήνουν» τα περισσότερα χρήματα κάνοντας διακοπές στην Ελλάδα είναι οι Καναδοί (1.388 ευρώ) και οι Αυστραλοί (1.369), ενώ από κοντά είναι οι Αμερικάνοι (1.218 ευρώ) και ακολουθούν οι Ρώσοι (989 ευρώ), οι Ελβετοί (961 ευρώ) και οι Αυστριακοί (898 ευρώ).
Πάντως, τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου δείχνουν ότι οι ξένοι τουρίστες που επισκέφθηκαν τη χώρα μας ξόδεψαν περισσότερα σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Συγκεκριμένα, η μέση ανά ταξίδι δαπάνη (χωρίς να υπολογίζονται τα στοιχεία της κρουαζιέρας) αυξήθηκε κατά 6,3% φθάνοντας σε 397 ευρώ.
Σε αυτό τον τομέα πρωταγωνιστεί η Ισπανία. Εκεί, το 2013 η μέση δαπάνη των τουριστών έφτασε στα 976, με το ποσό μάλιστα να αυξάνεται κατά 3,7%. Υψηλά διατηρήθηκε η μέση δαπάνη και για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου στα 1.000 ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Επίσης, σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ελληνικό προορισμό διαμορφώνεται η μέση δαπάνη των ξένων στην Κύπρο, φθάνοντας σύμφωνα με τα στοιχεία για το περυσινό έτος στα 860 ευρώ.
Πάντως, όπως σημειώνει η εφημερίδα, φέτος αναμένεται να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες στην Ελλάδα, λόγω της ανάκαμψης των ξενοδοχειακών τιμών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trivago, η μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό περίπου 53% για τον Μάιο παρατηρείται στο Φηροστεφάνι της Σαντορίνης όπου η μέση online τιμή ανά διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο διαμορφώθηκε σε 199 ευρώ έναντι 130 ευρώ τον ίδιο μήνα του 2013. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ημεροβίγλι με αύξηση κατά 49% φθάνοντας στα 283 ευρώ, στην τρίτη τα Φηρά με αύξηση 46% (158 ευρώ) και στην τέταρτη τα Χανιά με αύξηση 32% (82 ευρώ).
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger