Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Δήλωση του Ντούρου Στάθη και Σκούφογλου Μάνου



ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Ευρωεκλογές!

Η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία – Ανταρσία για την Ανατροπή είχε μια πολύ θετική παρουσία στις περιφερειακές εκλογές. Εξέλεξε και πάλι περιφερειακό σύμβουλο. Αύξησε το ποσοστό της από 1,69 σε 2,23% και τις ψήφους τις από 7.500 σε 10.000. Στην περιοχή του Βόλου, ειδικά, πήρε 3,2% και πάνω από 2.000 ψήφους.
Η Ενίσχυση της Αριστερής Παρέμβασης βρίσκεται σε αντιστοιχία με τη γενική ενίσχυση των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε όλη την Ελλάδα. Στις περιφερειακές η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγράφει ένα πανελλαδικό 2,3% (128.000 ψήφους περίπου), που είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που είχε ποτέ η αντικαπιταλιστική αριστερά στην Ελλάδα. Σε δύσκολες συνθήκες, χωρίς καμία χρηματοδότηση και παρά το φράγμα που της είχαν υψώσει τα ΜΜΕ, εκλέγει συμβούλους σε 7 περιφέρειες και σε περισσότερους από 15 δήμους. Χωρίς να είναι ακόμα επαρκές για τις τεράστιες απαιτήσεις της εποχής της βαθιάς κρίσης του καπιταλισμού, το αποτέλεσμα αυτό δείχνει ότι υπάρχει πλέον ένα αντικαπιταλιστικό, επαναστατικό ρεύμα με πανελλαδική εμβέλεια και ρίζες στους αγώνες των εργαζομένων, των άνεργων, των καταπιεσμένων. Αυτό το ρεύμα θα συνεχίσει να οικοδομεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και μετά τις εκλογές, όπως έκανε και πριν.
Η παρουσία μας μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αποσκοπεί, πριν από όλα, στο να μη μείνει τίποτα από όσα συμφωνούνται μεταξύ των κυβερνητικών παρατάξεων κρυφό από τη μάζα των κατοίκων της Θεσσαλίας. Η δική μας δέσμευση δεν είναι ούτε έργα για την τσέπη των εργολάβων, ούτε ρουσφέτια: είναι να συνεχίσουμε ασυμβίβαστα την ανυποχώρητη σύγκρουση, πρώτα και κύρια εκεί που κρίνονται όλα, στο δρόμο. Είναι, ταυτόχρονα, να υπηρετήσουμε το σχέδιο για μια ριζική ανατροπή της κυβέρνησης, της τρόικα, των αφεντικών στην Ελλάδα και την ΕΕ, με ένα μαζικό, μαχητικό εργατικό κίνημα. Αυτό το σχέδιο είναι σε πλήρη αλληλεγγύη και συμφωνία με το πολιτικό πρόταγμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συμμετέχει και στη μάχη των ευρωεκλογών αυτή την Κυριακή.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιμένει ότι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα δεν είναι οι διάφοροι επίδοξοι σωτήρες που διεκδικούν την πρωθυπουργία, αλλά μια εξέγερση τώρα. Μια εξέγερση οργανωμένη και συνειδητή, που θα υποσκάψει το πολιτικό σύστημα: τη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τους πρώην κυβερνητικούς εταίρους της ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι και όποια άλλα εναλλακτικά εργαλεία ετοιμάζει το σύστημα βλέποντας ότι τα κόμματά του διαλύονται, τη Χρυσή Αυγή των ρουφιάνων και μπράβων του κεφαλαίου. Μια εξέγερση που θα στοχεύσει, όμως, χωρίς περιστροφές και ενάντια στο κοινωνικό σύστημα που κρύβεται πίσω από το πολιτικό: τον καπιταλισμό.
Παρά τα όσα διαφημίζει ο Σαμαράς, όλοι ξέρουν ότι το σύστημα δεν σταθεροποιείται, ούτε καμιά ανάπτυξη έρχεται. Θα υπάρξουν νέες εξεγέρσεις και γύροι εργατικών και λαϊκών αγώνων, που προκειμένου να νικήσουν αυτή τη φορά θα χρειαστεί να βασιστούν σε ένα σαφές αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα. Ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει: γενναίες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, απαγόρευση των απολύσεων, μονομερή κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους, αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από την ΕΕ και το ευρώ, κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων χωρίς αποζημίωση, έλεγχο των εργαζομένων παντού. Ένα πρόγραμμα που θα καταλήγει σε μια ριζικά διαφορετική κοινωνία, με τον πλούτο και την εξουσία στα χέρια των εργαζομένων.
Αυτό το σχέδιο δεν είναι ουτοπία, είναι αυτό που επιβάλει η ανάγκη των πολλών, των εργαζομένων, των ανέργων και των καταπιεζόμενων στρωμάτων, ενάντια στην απληστία των λίγων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των αφεντικών.
Ένας τέτοιος αγώνας και ένα τέτοιο πρόγραμμα εξαρτώνται από την ενίσχυση ενός αντικαπιταλιστικού ρεύματος, που δεν θα αναβάλει όλους τους κρίσιμους αγώνες για το μέλλον, όπως το ΚΚΕ, ούτε θα υπόσχεται την απατηλή μαγική λύση “ψηφίζουμε και φεύγουν”, ωθώντας τη μάζα στην παθητική αδράνεια, όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σήμερα αποτελεί έκφραση ενός τέτοιου αντικαπιταλιστικού ρεύματος, και για αυτό πρέπει να ενισχυθεί και στους δρόμους, αλλά και στις εκλογές.
Στις εκλογές δεν διαλέγουμε το λιγότερο κακό, ούτε ψηφίζουμε με βάση τα εκβιαστικά διλήμματα που μας βάζει η κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική αντιπολίτευση: “Σαμαράς ή χάος”, “Τσίπρας ή Μέρκελ” κλπ. Ψηφίζουμε αυτό που θεωρούμε πιο σωστό για τη ζωή και τους αγώνες μας. Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στάθης Ντούρος,
υποψήφιος περιφερειάρχης με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία,
εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος

Μάνος Σκούφογλου,
 υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας
με την Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger