Σάββατο 10 Μαΐου 2014

ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας : Δημοτικές Εκλογές στον Βόλο -ΣΚΟΠΕΛΟ -2014: Εδώ πραγματικά χρειάζεται ανταρσία!



Tο πολιτικό τοπίο στο Δήμο Βόλου είναι τόσο ζοφερό, όσο και η κοινωνική και οικονομική κατάσταση σε όλη τη χώρα:
Ο «Καλλικράτης» υπήρξε η ταφόπλακα στην όποια ελπίδα για μια πραγματικά δημοκρατική και λαϊκή τοπική αυτοδιοίκηση. (και πράγματι τέτοιες ελπίδες χωρίς ανατροπή του σημερινού κοινωνικού και πολιτικού συστήματος μόνο ως τραγικές αυταπάτες μπορούν να θεωρηθούν). Οι Δήμοι μετατράπηκαν σε τοπικές ιδιωτικές εταιρίες που καλούνται να συντηρούν έργα βιτρίνας, με λίγους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με σημαντική επιβάρυνση των πολιτών. Τα κοινωνικά αγαθά – με πρώτο το ΝΕΡΟ -  ιδιωτικοποιούνται. Η συντήρηση των υποδομών επίσης. Η κοινωνική πρόνοια συρρικνώνεται σε πολύ περιορισμένης κλίμακας φιλανθρωπία.
Οι πόλεις κατακερματίζονται σε λαμπερά εμπορικά κέντρα, απομονωμένες «ευγενείς» συνοικίες και εκτεταμένες λαϊκές, εξαθλιωμένες φτωχογειτονιές. Η υγεία, η παιδεία, η κατοικία, το νερό, το ηλεκτρικό, ακόμη και η διατροφή δεν είναι πλέον δικαιώματα, δεν παρέχονται δωρεάν ή έστω με χαμηλό κόστος. Γίνονται πεδία ιδιωτικού ανταγωνισμού και κερδοσκοπίας.
Μέσω των τύπου «ΕΣΠΑ» απατεωνίστικων πρακτικών (δήθεν χρηματοδότησης) οι Δήμοι έρχονται σε μια απ’ ευθείας σχέση με την Eυρωπαϊκή Ένωση. Αυτό σημαίνει την κατάργηση του οποιουδήποτε λαϊκού, ακόμη και κρατικού ελέγχου, και την προώθηση των επιλογών της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, πάντα σε όφελος μεγάλων επιχειρηματικών και τραπεζικών συμφερόντων.
Πίνουμε – όσοι μπορούν – εμφιαλωμένο νερό, συχνά αμφίβολης ποιότητας, γιατί το νερό της ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει κατορθώσει να έχει την ίδια γεύση και χρώμα σε κάθε βρύση. Ψωνίζουμε κρέατα με πρωτεΐνες Γερμανίας και λίπη Ουγγαρίας, σε πλαστικές συσκευασίες Ινδίας, από πολυεθνικά σουπερμάρκετ, επειδή τα ρεμάλια που κυβερνάνε επί δεκαετίες τη χώρα κατόρθωσαν να ρημάξουν και να καταστήσουν πανάκριβη την τοπική παραγωγή τροφίμων.
Πληρώνουν οι πολίτες εξωφρενικά ποσά για να σπουδάσουν τα παιδιά τους γιατί το δημόσιο σύστημα παιδείας ιδιωτικοποιείται. Ψάχνουμε να βρούμε περίθαλψη για να μας αντιμετωπίσουν εξοντωμένοι γιατροί και νοσηλευτές στο ΕΣΥ ή αλλιώς πρέπει «να τα σκάσουμε χοντρά» 
- όσοι μπορούν – στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Ψάχνουν οι άνεργοι να βρουν δουλειά και ακούνε – όσοι μπορέσουν να βρουν κάτι – για 470 ευρώ το μήνα, 7 μέρες τη βδομάδα, όσες ώρες ζητηθούν και για ένσημα… παίζεται.

Μέσα σε αυτό το τοπίο που βράζει από την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων και του λαού του Βόλου θα περίμενε κανείς να περισσεύουν τα προγράμματα και οι λύσεις από τους συνδυασμούς. Αντιθέτως αυτό που βλέπουμε είναι μία πασαρέλα ονομάτων και συμμαχιών γύρω από τα επιχειρηματικά συμφέροντα που μυρίστηκαν χρήμα και εκμετάλλευση και στείρες υποσχέσεις και εκθέσεις ιδεών που εξαντλούνται στο πολιτικό μήνυμα χωρίς έμπρακτη ρήξη και σχέδιο με τον Καλλικράτη και τις επιταγές της ΕΕ και των κυβερνήσεων.
Ο απερχόμενος δήμαρχος κος Σκοτινιώτης, πρώην κομμουνιστής, πρώην σοσιαλιστής, πρώην εκσυγχρονιστής και τώρα ρεαλιστής μνημονιακός ζητάει πάλι την ψήφο του πολίτη. Τι ζητάει; Η ζωή στο Βόλο, τα χρόνια που ήταν δήμαρχος, έγινε πολύ χειρότερη, πολύ ακριβότερη και πολύ πιο δύσκολη. Η πόλη έγινε πιο μίζερη (εκτός αν εννοεί ως ανάπτυξη τη μετεξέλιξη των σιδερένιων πασσάλων του ομοϊδεάτη προκατόχου του σε πλαστικές κορύνες).
Κι έρχεται και ο κος Μπέος, «πετυχημένος επιχειρηματίας» και «αθλητικός παράγοντας». Τι κοινωνικά χρήσιμο έχει φτιάξει αυτός στη ζωή του; Τι ακριβώς προτείνει: Αν στο Βόλο – λέει - πάρουν το Δήμο «υγιείς επιχειρηματίες» η πόλη θα γίνει Μονακό. Ναι! θα γεμίσουμε με Πόρσε και με γυμνασμένους ευτυχείς άρρενες, εν μέσω καλλίγραμμων γυναικών που θα ζουν ευτυχείς κάθε μέρα (και κυρίως νύχτα που έχουμε και πείρα!). Οι φτωχοί, κακομοίρηδες και κακομοιριασμένοι ας πάρουν τα βουνά, η δυστυχία δε πρέπει να φαίνεται. Τι χρειαζόμαστε νόμους και πολιτικούς αν ο πλούσιος μπορεί να έχει κατ΄ ευθείαν την πολιτική εξουσία. Αυτό λέει!
Οι «Δρόμοι Συνεργασίας, Ανατροπής και Αλληλεγγύης» με τον Μ. Πατσιαντά του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να εκφράσουν όπως λέγεται τον κόσμο που αγωνίζεται και τον εργαζόμενο που πλήττεται. Όμως «Ανατροπή» με ευρώ, ευρωπαϊκή ένωση, υγιή επιχειρηματικότητα και προοδευτικό εκσυγχρονισμό δεν γίνεται! Αντίθετα προδιαγράφει μια φούσκα «συνεργασιών» που θα ξεφουσκώσει μόλις έρθουν τα δύσκολα και βέβαια «αλληλεγγύη» χωρίς σαφές σοσιαλιστικό όραμα και χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα πάλης για την βελτίωση των εργαζομένων με ρήξη με τον Καλλικράτη είναι μια αυταπάτη.
Το ΚΚΕ με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και τον Αποστόλη Νάνο αντιλαμβάνονται την καταστροφή που ο καπιταλισμός επιφέρει στους εργαζόμενους, αλλά αναβάλουν την ελπίδα για την «δευτέρα παρουσία της λαϊκής εξουσίας», αναβολή αναγκαία όταν η δυνατότητα για την διεκδίκηση της εξουσίας μετριέται αποκλειστικά και μόνο στους ψήφους και στα κομματικά μέλη του κόμματος και όχι στην δυνατότητα για την συγκρότηση ενός αγωνιστικού ενωτικού μετώπου ρήξης και ανατροπής της συμμαχίας κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ και της πολιτικής τους εδώ και τώρα!
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας δεν έχει καταρτίσει κάποιο ψηφοδέλτιο για τις ερχόμενες εκλογές στο δήμο Βόλου. Ο πραγματικός λόγος είναι ότι στη «μεγάλη δημοκρατία μας» δε φτάνει να θες αλλά πρέπει να είσαι και πλούσιος για να συμμετάσχεις στις εκλογές. Το κόστος της συμμετοχής φτάνει σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες ευρώ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που απαρτίζεται από εργάτες και μισθωτούς, νεολαία και ανέργους, πετσοκομμένους συνταξιούχους και επισφαλώς εργαζομένους απλά δε μπορεί να αντιμετωπίσει το κόστος. Επιλέξαμε τώρα, μαζί με συναγωνιστές από όλη τη Θεσσαλία, να δώσουμε το βάρος στην «Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία» το εκλογικό σχήμα για τις περιφερειακές εκλογές.
Σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας εκτιμούμε ότι οι εργατικές και λαϊκές αγωνιστικές διαθέσεις για ανατροπή του σάπιου πολιτικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας δίκαιης κοινωνίας, και η ανάγκη για μία λαϊκή αυτοδιοίκηση όπλο στα χέρια του λαού και όχι του κεφαλαίου και της ΕΕ δεν εκπροσωπούνται από κανένα συνδυασμό. Πιστεύουμε ότι οι λαϊκές αντιστάσεις στις γειτονιές, τα εγχειρήματα ανατρεπτικής αλληλεγγύης στην πόλη αλλά και οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος εκφράζουν την δυνατότητα για μία πραγματική αντιπολίτευση ενάντια στις επιταγές της άρχουσας τάξης και στις επιλογές της επόμενης δημοτικής αρχής όποια και αν είναι αυτή. Ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την συγκρότηση αυτού του κινήματος πόλης και στην μαχητική του παρέμβαση του στα τοπικά ζητήματα την επόμενη περίοδο καλύπτοντας το κενό μιας εργατικής λαϊκής αντικαπιταλιστικής συλλογικότητας.
  
ΑΝΤΑΡΣΥΑ Μαγνησίας, 6/5/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger