Κυριακή 6 Απριλίου 2014

ΣΚΟΠΕΛΟΣ Το δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης


Εγκλωβισμένη μέσα σε ένα πλαίσιο κρατικού συγκεντρωτισμού, δαιδαλώδους πολυνομίας και χρονοβόρας γραφειοκρατίας, χωρίς αυτονομία στη διαχείριση των υποθέσεών της, η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα υπολειτουργεί. Περαιτέρω, η εφαρμογή από την τρόικα περιορισμών όσον αφορά στο βαθμό ελευθερίας σε αποφάσεις και στην εφαρμογή τους, καθώς και περικοπών στη χρηματοδότηση, συρρικνώνει τις δημοτικές υπηρεσίες ενώ υποβαθμίζει συνεχώς το περιβάλλον. Η τοπική αυτοδιοίκηση αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της κοινωνίας.
Τα προβλήματα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου εξουσίας, που εφαρμόζεται στη Χώρα μας εδώ και 30 χρόνια με πολλαπλές ήττες, αστοχίες και παθογένειες στο ιστορικό του, αναδύονται ως φούσκες από τα απύθμενα βάθη ενός ωκεανού μικροπολιτικών συμφερόντων. Αυταπόδεικτα χρεοκοπημένο, είναι ένα μοντέλο ανεξέλεγκτης διοίκησης, χωρίς έλεγχο και λογοδοσία, αυταρχικό και αδιαφανές, που δεν προάγει τις πραγματικές επιχειρησιακές δυνατότητες, την προάσπιση των συλλογικών αγαθών και τις ανθρώπινες δεξιότητες που εμπεριέχει η έννοια της αυτοδιοίκησης.
Παράλληλα και με αφορμή την οικονομική κρίση, η κατάργηση βασικών κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πρόνοιας οδηγεί τους πολίτες στην απελπισία.

Το νησί της Σκοπέλου δεν εξαιρείται από όλα τα παραπάνω.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το δημαρχοκεντρικό μοντέλο αυτοδιοίκησης, νοσηρό αποκύημα υπόγειων διαδρομών και διαπραγματεύσεων, παραγοντισμών και μεθοδεύσεων φαντάζει κατ’ ελάχιστον παρωχημένο.
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΕΚΚΑ
Υποψήφια Δήμαρχος Σκοπέλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger