Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ερώτηση του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου για το στεγαστικό πρόβλημα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ την ανακοίνωση,όπως έφτασε στο ΣΚΟΠΕΛΟΣ ΝΙΟΥΣ


Προς τους κ. κ. Υπουργούς:
- Παιδείας και Θρησκευμάτων
-Οικονομικών
ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Να δοθεί άμεσα λύση στο στεγαστικό πρόβλημα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Το έντονο στεγαστικό πρόβλημα της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ναρκοθετεί την ποιότητα σπουδών της παρεχόμενης Εκπαίδευσης, αφού οι λιγοστοί υποστελεχωμένοι εργαστηριακοί χώροι που εξυπηρετούν σήμερα οριακά τα πέντε Τμήματά του (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών,  Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών)  δεν είναι δυνατόν να ικανοποιούν επαρκώς τις απαιτήσεις ενός προγράμματος σπουδών, που έχει την ιδιαιτερότητα να στηρίζεται εκ φύσεως στα εργαστηριακά μαθήματα, και μάλιστα σήμερα με την αύξηση των εισακτέων έχει πολύ περισσότερο ανάγκη από χώρους διδασκαλίας και στούντιο.

Η μετά κόπων και βασάνων επανεκκίνηση της ανάπτυξης υποδομών της Πολυτεχνικής Σχολής, με την έναρξη της κατασκευής ενός μέρους του κτιρίου των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, προσκρούει τώρα στο αίτημα για αποδέσμευση του οικοπέδου, που περικλείεται από τις οδούς Αθηνών, Σέκερη και Αλαμάνας στην περιοχή των Παλαιών στο Βόλο και προορίζεται για την ανέγερση κτιρίων της Πολυτεχνικής Σχολής που θα έλυναν το στεγαστικό της πρόβλημα. Δεσμευμένη εδώ και 17 χρόνια, η συγκεκριμένη έκταση εμβαδού 11 στρεμμάτων έχει χαρακτηριστεί ως χώρος πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης.
Η Πρυτανική Αρχή του Π.Θ., δεδομένης της έλλειψης χρημάτων για την καταβολή των απαλλοτριώσεων, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην αποδέσμευση της γης, καθώς οι ιδιοκτήτες που κατέχουν κομμάτια της έκτασης αυτής διαμαρτύρονται για την μη αξιοποίησή της. Το ζήτημα της αποδέσμευσης του οικοπέδου έχει ξεσηκώσει την έντονη αντίδραση της Κοσμητείας της Πολυτεχνικής Σχολής, που κάνει λόγο για υποθήκευση του μέλλοντος του Πανεπιστημίου, σε περίπτωση που ανατραπεί ο υπάρχων σχεδιασμός, και για έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση που δεν θα βλάπτει το δημόσιο συμφέρον ούτε θα αδικεί τους ιδιώτες. Μάλιστα, ο Κοσμήτορας της Π.Σ. του Π.Θ. εκτιμά πως με 3,5-4 εκ. θα μπορούσε το Π.Θ. να το αγοράσει, ενώ θεωρεί πως από την πλευρά του ο Δήμος Βόλου θα μπορούσε να προσφέρει στους ιδιοκτήτες οικόπεδα ίσης αξίας, σε αντάλλαγμα του εν λόγω οικοπέδου το οποίο θα μπορούσε ύστερα να παραχωρήσει στο Πανεπιστήμιο.
Εκτός από το ζήτημα της αποδέσμευσης του εν λόγω οικοπέδου, ένα άλλο σημαντικό κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Πολυτεχνική σχολή είναι η μετ’ εμποδίων συνέχιση των προσπαθειών της για την παραχώρηση ενός οικοπέδου 11 στρεμμάτων στην περιοχή «Παλαιό Λιμεναρχείο» κάτω από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Βόλου, που ενώ το 2000 είχε παραχωρηθεί κατά χρήση στο Π.Θ. από το Υπουργείο Γεωργίας, του αφαιρέθηκε το 2010 όταν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε ότι δεν είχε την κυριότητα, αλλά τη χρήση μόνο του οικοπέδου που ανήκε στην πραγματικότητα στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (Υπουργείο Οικονομικών). Έκτοτε η προσπάθεια συναντά δυσκολίες, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι για αγορές οικοπέδων είναι ελάχιστοι και το Πανεπιστήμιο οφείλει σημαντικά ποσά από προηγούμενες απαλλοτριώσεις.
Επειδή, η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων της Πολυτεχνικής Σχολής συνιστά επένδυση για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του  Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και, καθώς προβλέπεται να γίνουν στην είσοδο της πόλης, ευκαιρία και για την αρχιτεκτονική ανάδειξη του Βόλου.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
-Τι θα πράξουν για να μην ανακοπεί ο προγραμματισμένος σχεδιασμός για τις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην περιοχή των Παλαιών Βόλου;
-Θα προβούν σε ενέργειες ώστε η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου να δώσει πίσω προς χρήση το οικόπεδο στην περιοχή «Παλαιό Λιμεναρχείο», που από γραφειοκρατικό λάθος είχε παραχωρηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, από το 2000 μέχρι το 2010;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Δημήτριος Γελαλής

Ηρώ Διώτη

Παναγιώτα Δριτσέλη

Τάσος Κουράκης

Νίκος Μιχαλάκης
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger