Σάββατο 12 Απριλίου 2014

Ο ΜΟΝΟΣ AΡΗΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΠΠΟΥ
Σύνθημα οπαδών του ΠΑΟΚ γραμμένο σε τοίχο της Θεσσαλονίκης και αναρτημένο σε πανό στην Τούμπα σε αγώνα κόντρα στον Άρη. Ένα χωρίς αμφιβολία από τα πιο δυνατά συνθήματα που έχουν γραφτεί σε τοίχους, πλατείες, γήπεδα, σκέψεις, συνειδήσεις.
Ένα σύνθημα υψηλής πολιτικής κουλτούρας σε μια εποχή όπου έχουμε κατακλυστεί από κάθε είδους Αρηδες.
Ένα σύνθημα που αναφέρεται στον Άρη που αποτέλεσε, αποτελεί και θα συνεχίσει να αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς. Στον Άρη που μέσα από την δράση του διαμόρφωσε για να μπορούν οι Έλληνες σε μια δύσκολη ιστορική συγκυρία όπως αυτή της Κατοχής να έχουν στο πλευρό τους μια υποστήριξη και ένα αποκούμπι.
Στον Άρη που διαμόρφωσε μέσα από το επίλεκτο σώμα των Μαυροσκούφηδων την συνείδηση ενός πραγματικού ανθρώπου. Ενός ανθρώπου που ήξερε να σέβεται τον διπλανό και τον συνάνθρωπο. Να σέβεται την περιουσία, τους κόπους και τα δικαιώματα του.
Να σέβεται την γυναίκα και την κόρη του. Να σέβεται τους πάντες και τα πάντα. Να σέβεται τα ήθη και τα έθιμα, την θρησκεία και τον όποιο ρόλο της.
Ένα δομικό, συνεκτικό και διαχρονικό στοιχείο των Ελλήνων, ιδιαίτερα αναπτυγμένο σε δύσκολες ιστορικά εποχές (άσχετα αν κάποιος συμφωνεί ή όχι).

Ενός ανθρώπου που ήξερε να λέει ΟΧΙ. Σε κάθε είδους συμβιβασμούς και παραχωρήσεις. Με έντονο το στοιχείο της πολιτικής διορατικότητας για τα μελλούμενα.
Ενός ανθρώπου που προτίμησε τον θάνατο από την ατιμωτική ταπείνωση. Έχοντας μάλιστα την πολυτέλεια για την επιλογή της σωτηρίας.
Σωτηρία   που όμως θα είχε ανταλλάγματα και ΝΑΙ. Από συντρόφους και εχθρούς. Πόσα ανταλλάγματα και ΝΑΙ; Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε το τραγικό ιστορικό στοιχείο του ότι 70 και κάτι χρόνια μετά δεν έχει αποκατασταθεί κομματικά, μάλλον ουκ εστίν αριθμός.
Σε μια εποχή όπου μια από τις πολλές διαβρωτικές εικόνες που κυριαρχούν στην καθημερινότητα μας είναι και αυτή του Άρη Σπηλιωτόπουλου και του Άρη Πρωτοσάλτε, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ με μόλις έξη λέξεις ανέδειξαν την εικόνα του πραγματικού ΑΡΗ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger