Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Ψήφισμα της Α τακτικής συνέλευσης της ΠΕΝΕΝ

Πραγματοποιήθηκε χθες  στον Πειραιά η Α΄ ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της ΠΕΝΕΝ.
Η Γ.Σ χαιρετίζει τον αγώνα των Ναυτεργατών που βρίσκεται σε εξέλιξη και δηλώνει την θέληση του κλάδου να συνεχίσει τους αγώνες ενάντια στην καταστροφική κυβερνητική ναυτιλιακή πολιτική.
Στην Συνέλευση ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ εκ μέρους του Δ.Σ της Ένωσης παρουσίασε αναλυτική εισήγηση εκθέτοντας στα μέλη του ιστορικού μας Σωματείου τον απολογισμό και τον προγραμματισμό δράσης.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν τα μέλη της ΠΕΝΕΝ τα οποία με την σειρά τους διατύπωσαν μια σειρά σκέψεις, απόψεις, παρατηρήσεις, προβληματισμούς και προτάσεις που αφορούσαν την καλύτερη οργάνωση, παρέμβαση και δράση της ΠΕΝΕΝ στις σημερινές συνθήκες και την εξασφάλιση της πιο πλατιάς ενότητας, συσπείρωσης και την ανάπτυξη των αγώνων του κλάδου και όλου του Ναυτεργατικού κόσμου.
Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων το σώμα κατέληξε ομόφωνα στο παρακάτω ψήφισμα:
Η ΠΕΝΕΝ και όλος ο κλάδος καταδικάζουν την αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική η οποία πιστή στις εντολές των τοκογλύφων δανειστών (ΔΝΤ – Ε.Ε – ΕΚΤ) και του μεγάλου κεφαλαίου συντρίβει και διαλύει τα εργασιακά, κοινωνικά, συνδικαλιστικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και κατακτήσεις μας.
Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη επίθεση αποθεμελίωσης, υπονόμευσης και διάλυσης όλου του εργατικού δίκαιου που κατοχυρώθηκε με αγώνες θυσίες δεκαετιών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.
Η πολιτική αυτή έχει εκτινάξει την ανεργία σε επίπεδα ρεκόρ και η χώρα μας διεκδικεί την θλιβερή πρωτιά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Χιλιάδες εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη την δουλειά τους από την απελευθέρωση των απολύσεων και από τα καθημερινά λουκέτα στις μικρές μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις που επίσης βιώνουν τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες μειώσεις και περικοπές και η πλειοψηφία των συνταξιούχων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι εργασιακές σχέσεις έχουν αποδιοργανωθεί και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική απασχόληση – εκ περιτροπής δουλειά – συμβάσεις ορισμένου χρόνου κ.λπ) γίνονται κυρίαρχο μοντέλο εργασίας τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.
Η εθνική ΣΣΕ, οι κλαδικές συμβάσεις, ο κατώτατος μισθός και μια σειρά δικαιώματα που ήταν κατοχυρωμένα σε αυτές έχουν καταργηθεί.
Οι συντάξεις, οι επικουρικές, οι εφ’ άπαξ παροχές έχουν δεχθεί διαδοχικά πλήγματα, ενώ η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων είναι περισσότερο κρίσιμη από ποτέ και καθημερινά βουλιάζουν στα χρέη και στην οικονομική ασφυξία κάτω από το βάρος της εκρηκτικής ανεργίας των 1,5 εκατομμυρίων ανέργων και της αντιλαϊκής και μνημονιακής πολιτικής της κυβέρνησης.
Οι Δημόσιες επιχειρήσεις, ο δημόσιος πλούτος και η δημόσια γη έχουν βγει στο σφυρί και ξεπουλιούνται έναντι πινακίου φακής για να καλύψουν τις μαύρες τρύπες του προϋπολογισμού αλλά και την αποπληρωμή των δανειστών.
Η δημόσια υγεία, η δημόσια εκπαίδευση και η κοινωνική πρόνοια στενάζουν κάτω από το βάρος των μειώσεων των κοινωνικών δαπανών, των περικοπών και των απολύσεων που έχουν γίνει σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς.
Η χώρα μας και η κοινωνία οδηγούνται σε μαζική φτωχοποίηση, η οικονομία καταρρέει, τα κοινωνικά προβλήματα οξύνονται και η υποταγμένη στην τρόικα και στο μεγάλο κεφάλαιο κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το καταστροφικό της έργο όπως φάνηκε και με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου από την Βουλή στις 30/3/2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger