Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Φράουλα: Προβλήματα στις εξαγωγές έχουν οδηγήσει τις τιμές παραγωγού στο 1 ευρώ το κιλό

Φράουλα: Προβλήματα στις εξαγωγές έχουν οδηγήσει τις τιμές παραγωγού στο 1 ευρώ το κιλό Η μειωμένη κατανάλωση στις ευρωπαϊκές αγορές αυτή την περίοδο φέρνει προβλήματα στις εξαγωγές και στις τιμές παραγωγού της φράουλας, που είναι ένα καθαρά εξαγώγιμο προϊόν. Αν και βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της εμπορικής δραστηριότητας (οι εξαγωγές θα διαρκέσουν μέχρι τέλος Ιουνίου) ήδη οι εξαγωγές προς Ρωσία αντιμετωπίζουν πρόβλημα από την υποτίμηση του τοπικού νομίσματος, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη προβλήματα δημιουργούνται από τους ανταγωνιστές μας Ισπανούς, που βγαίνουν στις αγορές αυτή την περίοδο με πολύ χαμηλές τιμές.
Ο κ. Φώτης Κυριαζής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Η Υρμίνη», αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εξαγωγές λόγω των καθυστερήσεων στα τελωνεία. «Τα δύο τελωνεία που έχουμε στη Σκύδρα και στη Βέροια δεν βοηθάνε τις εξαγωγές φράουλας. Η μεγαλύτερη παραγωγή είναι στην Ηλεία και αυτό σημαίνει ότι καθυστερούν τα φορτία μια ημέρα. Η ποσότητα της παραγωγής φέτος είναι μικρότερη επειδή έχουν μειωθεί τα στρέμματα καλλιέργειας. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στο 1 ευρώ το κιλό».


«Μειωμένη, κατά 50%, φαίνεται να είναι η κατανάλωση της φράουλας στη χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο κ. Χρήστος Σάμαρης, παραγωγός από την Μανωλάδα. Και προσθέτει: «αυτό σε συνδυασμό με τα προβλήματα στις εξαγωγές έχει φέρει μεγάλη απογοήτευση σε πολλούς παραγωγούς. Το κόστος καλλιέργειας στη φράουλα έχει αυξηθεί και έχει φτάσει στις 4.000 ευρώ το στρέμμα. Αυτό σημαίνει ότι μια τιμή παραγωγού θα ήταν ικανοποιητική θα πρέπει να κυμαινόταν στα 1,20 – 1,30 ευρώ το κιλό. Μόνο στην περιοχή της Μανωλάδας καλλιεργήθηκαν περίπου 2.000 στρέμματα λιγότερα σε σχέση με πέρσι».

Ο κ. Ιωάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός από Ηλεία, με μέση ετήσια παραγωγή 2.500 τόνους, δηλώνει τα εξής: «Η φετινή παραγωγή ποιοτικά βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα. Φέτος καλλιέργησα τα ίδια στρέμματα με πέρσι αλλά γενικότερα είχαμε μείωση των στρεμμάτων που καλλιεργήθηκαν λόγω της οικονομικής κρίσης. Αν και βρισκόμαστε στα μέσα περίπου της εμπορικής περιόδου, οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Δηλαδή ενώ πέρσι είχαμε τιμές παραγωγού που κυμάνθηκαν κατά μέσο όρο στα 1,20 ευρώ το κιλό, φέτος οι τιμές δεν φαίνεται να περνούν το 1 ευρώ το κιλό. Είναι καθαρά εξαγώγιμο προϊόν και όπως όλα δείχνουν θα έχουμε περαιτέρω μείωση της παραγωγής τον επόμενο χρόνο. Αυτό θα είναι σαν αποτέλεσμα της μείωσης των εξαγωγών που υπάρχει κυρίως προς τη Ρωσία. Υπάρχει μια μείωση της κατανάλωσης στις αγορές του εξωτερικού. Ειδικότερα όμως στη Ρωσία η υποτίμηση του νομίσματος (κατά 25%) έχει σαν αποτέλεσμα να φαίνεται «ακριβή» η ελληνική φράουλα για τον Ρώσο καταναλωτή. Χαρακτηριστικά να σας αναφέρω ότι πέρσι το 1 ευρώ ισοδυναμούσε με 42 ρούβλια ενώ φέτος το 1 ευρώ ισοδυναμεί με 53 ρούβλια. Όμως προβλήματα υπάρχουν και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αφού και οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί έχουν πολύ χαμηλές τιμές αυτή την περίοδο».

Ισπανία: Υπερπαραγωγή και μείωση τιμών λόγω χαμηλής κατανάλωσης
Οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν κατά τις τελευταίες εβδομάδες έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση του όγκου της ισπανικής παραγωγής. Αυτό το γεγονός, σύμφωνα με πηγές του κλάδου, έχει οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Freshuelva και Interfresa, Alberto Garrocho, «η συσσωρευμένη παραγωγή έχει σαν φέρει μειώσεις των τιμών στις ευρωπαϊκές αγορές σε μια στιγμή που τα επίπεδα κατανάλωσης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι τιμές να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Freshuelva, οι τιμές φράουλας τον Μάρτιο του 2014 ήταν περίπου 20% χαμηλότερες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Ένας ακόμη παράγοντας που «πιέζει» τις τιμές στις φράουλες είναι και η αυξημένη παραγωγή που παρουσιάζουν οι χώρες της Ευρώπης (Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία κ.α.) λόγω των ήπιων θερμοκρασιών που είχαμε τον περασμένο χειμώνα.
Totheshelf
Μπορείτε να κατεβάσετε εντελώς δωρεάν την εφαρμογή στο iPhone αλλά και το κινητό σας με λογισμικό android και να καταχωρήσετε προϊόντα (μεταξύ αυτών και τη φράουλα) που θέλετε να πουλήσετε ή να αγοράσετε. Στις καταχωρήσεις σας μπορείτε να αλλάζετε τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από το κινητό σας, για παράδειγμα αν η ποσότητα ή η τιμή του προϊόντος σας μειώθηκε μπορείτε άμεσα να τροποποιήσετε την καταχώρησή σας. Εφόσον καταχωρήσετε τα προϊόντα σας στο Totheshelf, οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν πλέον να επικοινωνήσουν μαζί σας ώστε να προχωρήσετε σε συναλλαγή. Κατά τον ίδιο τρόπο μπορείτε και εσείς να αναζητήσετε πιθανούς αγοραστές ή πωλητές - για να επικοινωνήσετε μαζί τους, αρκεί μία μηνιαία συνδρομή στο Totheshelf με 2,69 ευρώ! Για να κατεβάσετε την εφαρμογή totheshelf, κάντε κλικ στο www.totheshelf.com και σκανάρετε το qrcode ή κάντε αναζήτηση στο App Store ή το Google play με τη λέξη agrotypos.
Σταύρος Παϊσιάδης
info@agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger