Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Περιοδεία κλιμακίου ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με επικεφαλής Διώτη-Μεϊκόπουλο για εργασιακά ζητήματα (αποβιομηχάνιση/ανεργία) στη Μαγνησία





ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΔΙΩΤΗ-ΜΕΪΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΟΑΕΔ-ΕΚΒ ΚΑΙ ΟΕΒΕΜ

Αποβιομηχάνιση και ανεργία στη Μαγνησία

Σε σειρά συσκέψεων/συζητήσεων, με θέμα την αποβιομηχάνιση και την ανεργία και τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Μαγνησία, που πραγματοποιήθηκαν με πρωτοβουλία της ΝΕ Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, στα γραφεία του ΟΑΕΔ, του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, συμμετείχε το πρωί της Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας με επικεφαλής την υποψήφια Περιφερειάρχισσα Θεσσαλίας Ηρώ Διώτη, βουλευτίνα Λάρισας, και τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, το κλιμάκιο συναντήθηκε αρχικά με σωματεία εργαζομένων των εργοστασίων της περιοχής, ΑΓΕΤ, ΒΙΣ, ΙΜΑΣ, αντιπρόσωπο του σωματείου των οικοδόμων, αντιπρόσωπο της ΑΔΕΔΥ, όπου και ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις στα εργασιακά τους θέματα. Η επιθετική αποβιομηχάνιση της περιοχής με το κλείσιμο των ΒΙΟΣΩΛ, ΚΑΜΠΑΚΑΣ, ΚΑΝΑΚΗΣ, VPI, ΚONTI, οι μαζικές απολύσεις εργαζομένων στα εργοστάσια που λειτουργούν, η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, η μη καταβολή επιδομάτων ανεργίας, οι εθελούσιες έξοδοι συχνά με κίνητρα χρυσών αποζημιώσεων, η εκ περιτροπής εργασία, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθών έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στους εργαζόμενους.
Μεταξύ των θεμάτων που τέθηκαν ήταν ο μεγάλος αριθμός των ανασφάλιστων στον τομέα του τουρισμού, οι καθυστερήσεις στην καταβολή μισθού από το 70% των επιχειρήσεων, ο αποκλεισμός πολλών κατηγοριών εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (εργατοτεχνίτες, οικοδομικές εργασίες κλπ) από τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, η υλοποίηση δημοσίων έργων από εργολάβους χωρίς αξιοποίηση του εγχώριου εργατικού δυναμικού, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν με αυτεπιστασία κ.α.
Από την πλευρά της η Ηρώ Διώτη αναφέρθηκε στη στρέβλωση του επιχειρήματος της μείωσης του ενεργειακού κόστους, που χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας, ενώ στην ουσία το κόστος θα μετακυλήσει στην κοινωνία χωρίς να προκύπτει καμία θετική δέσμευση για τους εργαζόμενους. Στηλιτεύοντας την πρωτόγνωρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος τόνισε ότι το βασικό αναπτυξιακό και παραγωγικό πλεονέκτημα αυτής της χώρας είναι οι ίδιοι οι άνθρωποί της.
Τέλος, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΜμΕ της Μαγνησίας εξέθεσαν αντιπρόσωποι σωματείων της ΟΕΒΕΜ, με κυριότερο το ασφαλιστικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι 8.000 από τους 15.000 επιχειρηματίες στη Μαγνησία αδυνατούν να καταβάλλουν τις εισφορές τους στον ΟΑΕΕ. Οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων όπως πάγωμα των παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάργηση ποινικής δίωξης για ίδιες οφειλές, ένταξη τρεχουσών οφειλών στον διακανονισμό, κατάργηση κατασχέσεων, παράταση των αδειών λειτουργίας στις ήδη υπάρχουσες χαμηλής όχλησης βιοτεχνίες ή ακόμη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα τσιγάρα, καύσιμα, ποτά κατά 2 μονάδες τουλάχιστον.

Το Γραφείο Τύπου
01.03.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger