Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Εφερε το λαδοτύρι στη Σκιάθο

Εφερε το λαδοτύρι στη Σκιάθο Η Μαρία Καριοφύλλη - Καλογιάννη συνεχίζει με μεράκι την παράδοση ετών
Την παράδοση πολλών δεκαετιών συνεχίζει με πολύ μεράκι η κ. Μαρία Καριοφύλλη-Καλογιάννη, η οποία δραστηριοποιείται στη Σκιάθο, παρασκευάζοντας τυροκομικά προϊόντα που αποσπούν τα ενθουσιώδη σχόλια ημεδαπών, αλλά και αλλοδαπών γευσιγνωστών.
Η παραδοσιακή τυροκόμος, η οποία κατάγεται από την Αλόννησο, αλλά ζει στη Σκιάθο την τελευταία δεκαετία, έχει ανοίξει ένα σημαντικό κεφάλαιο στο χώρο όπου δραστηριοποιείται, παρασκευάζοντας μια σειρά από προϊόντα άριστης ποιότητας, τα οποία διατίθενται προς πώληση στο κατάστημα του συζύγου της Γιώργου Καριοφύλλη.
Η δραστήρια τυροκόμος παρασκευάζει κατσικίσιο τυρί, φέτα, μυζήθρα, κασέρι, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, αλλά και λαδοτύρι. Το λαδοτύρι, ιδιαίτερα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γευστική παράδοση της Μυτιλήνης και η ίδια δεν δίστασε να ταξιδέψει μέχρι τη συγκεκριμένη περιοχή, προκειμένου να μάθει τον τρόπο παρασκευής, από ντόπια κυρία, η οποία διδάχτηκε τα μυστικά του τοπικού παραδοσιακού τυριού, από τη μητέρα της.

Στο μαντρί του συζύγου της, που βρίσκεται στην περιοχή Πεύκη της Σκιάθου, εκτρέφονται 250 γίδια, από τα οποία προέρχεται η πρώτη ύλη, το γάλα, δηλαδή, που χρησιμοποιείται για την παρασκευή παραδοσιακών τυριών. Η διαδικασία του αρμέγματος επαναλαμβάνεται πρωί και βράδυ, σε καθημερινή βάση, με την ίδια πάντα προσήλωση και μεράκι.
«Ο σύζυγός μου ο Γιώργος ασχολούνταν με αυτή τη δουλειά κι εγώ την ήξερα από τον πατέρα μου και από τότε που παντρευτήκαμε, ασχολούμαι με το τυροκομείο. Από μικρό παιδί ασχολούμαι με την τυροκομία, ήξερα αυτά που μου είχε δείξει η μητέρα μου, αλλά μετά από χρόνια, όταν παντρευτήκαμε με το σύζυγό μου, άρχισα να ασχολούμαι επαγγελματικά πλέον, γιατί μου αρέσει αυτή η δουλειά» αναφέρει η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
To τυροκομείο είναι αμιγώς παραδοσιακό και κατά συνέπεια «όλα γίνονται στο χέρι. Απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς και πρέπει να είσαι στο πόδι από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ» εξηγεί η ίδια, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «παλαιότερα την ίδια δουλειά έκανε η πεθερά μου».
Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται επί ποδός από τις 5 το πρωί έως τα μεσάνυχτα, εντούτοις δηλώνει απερίφραστα ότι η συγκεκριμένη διαδικασία την ευχαριστεί πάρα πολύ.
Τα τυροκομικά προϊόντα που παρασκευάζει η κ. Καριοφύλλη, κατέχουν εξέχουσα θέση στο καθημερινό τραπέζι πολλών φίλων της παράδοσης, στη Σκιάθο, την Αλόννησο, την Αθήνα, αλλά και το εξωτερικό. Πολλοί αλλοδαποί επισκέπτες της Σκιάθου προμηθεύονται, σημειωτέον, ποσότητες τυριών λίγο πριν το ταξίδι της επιστροφής στην πατρίδα τους, παίρνοντας μαζί τους, παράλληλα με τις αναμνήσεις των διακοπών και παραδοσιακές τοπικές γεύσεις.
Υπάρχουν σκέψεις για εμπορικό «άνοιγμα» στο μέλλον, αλλά επί του παρόντος, τα τυροκομικά προϊόντα της οικογένειας Καριοφύλλη, διατίθενται προς πώληση στο κρεοπωλείο, που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Παπαδιαμάντη. «Στην Αλόννησο δίνω τυριά, αλλά και από την Αθήνα αγοράζουν επίσης.
Υπάρχουν άτομα που με υποστηρίζουν και τους ευχαριστώ πάρα πολύ» επισημαίνει η κ. Καριοφύλλη-Καλογιάννη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μεγαλύτερη ηθική ανταμοιβή για την ίδια είναι τα ενθουσιώδη σχόλια και τα συγχαρητήρια που εισπράττει από τους καταναλωτές.
Η διαδικασία παρασκευής του τυριού είναι επίπονη και απαιτείται ιδιαίτερη υπομονή και προσήλωση έως ότου φτάσει στον καταναλωτή, ενώ η διαδικασία ωρίμανσης διαρκεί έναν περίπου μήνα. Η πήξη, το κόψιμο, το μάζεμα, κατόπιν το βράσιμο, για να παρασκευαστεί η μυζήθρα, γίνονται όλα με παραδοσιακό τρόπο, σύμφωνα με τις τεχνικές και την διαδικασία που ακολουθούσαν οι προγενέστεροι.
Το μυστικό της τυροκομίας αποτυπώνεται στη φράση «πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις και να αφοσιώνεσαι στη δουλειά σου. Μου αρέσει πολύ αυτό που κάνω, το αγαπώ τόσο πολύ και γι’ αυτό με ευχαριστεί πάρα πολύ, παρά τις ατέλειωτες ώρες εργασίες που απαιτούνται».
Η κ. Καριοφύλλη δηλώνει υπέρμαχη των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να υποστηρίζονται τα τοπικά προϊόντα, διότι οι ξένοι που έρχονται στη Σκιάθο θέλουν να απολαύσουν τοπικές παραδοσιακές γεύσεις και γι’ αυτό το λόγο πρέπει και οι ίδιοι οι επαγγελματίες να τα προωθούν».
 
 
 

Παραδοσιακά τυριά φτιαγμένα με κατσικίσιο γάλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger