Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

«Ομοιώματα Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής» από τον Σκοπελίτη καθηγητή Παναγιώτη Σοφικίτη




Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση μικροναυπηγικής, με τίτλο «Ομοιώματα Ελληνικής Παραδοσιακής Ναυπηγικής».
Στην προχθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Παν. Νίκας ανέφερε ότι είναι πολύ χαρούμενος, διότι ο Δήμος Καλαμάτας στηρίζει τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής και πρωτότυπης έκθεσης με μινιατούρες πλοίων, κατασκευασμένες από το συνταξιούχο καθηγητή Παναγιώτη Σοφικίτη.

Επίσης, πρόσθεσε ότι ο Δήμος συνέβαλε στην πραγματοποίηση της έκθεσης, διότι η Καλαμάτα είναι η πόλη της θάλασσας και η έκθεση αναφέρεται στη θάλασσα και στις συναφείς κατακτήσεις του ανθρώπου. Ευχαρίστησε, ακόμη, τον κ. Σοφικίτη για την καλλιτεχνική του προσφορά και υποσχέθηκε ότι θα βρει χώρο για τη δημιουργία Ναυτικού Μουσείου, όπου θα φιλοξενηθούν μόνιμα τα εκθέματα.
Ο Π. Σοφικίτης ευχαρίστησε το δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο, γιατί η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου και με τη στήριξή του. Τόνισε ότι είναι έργο ζωής και όνειρο γι’ αυτόν η πραγματοποίηση της έκθεσης, ενώ επισήμανε ότι η προσπάθεια ήταν πολύκοπη και πολύχρονη.
Η θεωρητική προσέγγιση ξεκίνησε το 1977, η πρακτική το 1993, αλλά πιο σημαντικό ήταν το βιωματικό στάδιο που ανάγεται στα παιδικά του χρόνια στη Σκόπελο, από όπου κατάγεται. Το πρώτο έργο της έκθεσης είναι ένα Μινωικό-Κυκλαδικό σκάφος του 1500 π.Χ. και το τελευταίο ένα καράβι του 1992.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου. Ώρες λειτουργίας: καθημερινές 9.00-13.00 και 17.00-21.00, Σάββατα: 9.00-13.00.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger