Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

ΔΗΛΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ Η. ΔΙΩΤΗ



Σχετικά με την έκθεση του ΟΟΣΑ για το φρέσκο γάλα

Με αφορμή και τις τελευταίες δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου σχετικά με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος, η υποψήφια Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και βουλευτίνα Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Εδώ και πολλούς μήνες η κυβέρνηση, σε όλα τα κρίσιμα θέματα, ακολουθεί μία πολύ συγκεκριμένη τακτική, που βασίζεται σε 2 στρατηγικές: Η μία είναι να “ρίχνει” μέσω επιλεγμένων και φίλια προσκείμενών της ΜΜΕ, ένα θέμα-“λαγό” προκειμένου να καταγράψει τις αντιδράσεις που αυτό θα εγείρει. Αν οι αντιδράσεις είναι έντονες, το “μαζεύει”, διαψεύδοντας ακόμη και την ύπαρξή του. Η δεύτερη είναι να φέρνει ως πρόταση-μονόδρομο είτε της τρόικας, είτε του ΟΟΣΑ –όπως στην προκείμενη περίπτωση-, ώστε να δικαιολογήσει μελλοντικές νομοθετικές της ενέργειες.
Με πολιορκητικό της κριό το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτή τη φορά, άνοιξε εδώ και 3 μήνες το θέμα, στηριζόμενη σε εντελώς στρεβλές και αστήρικτες δήθεν επιστημονικές απόψεις σχετικής έκθεσης του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την οποία η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος θα επιφέρει μείωση της τιμής του, κάτι το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Το παράδειγμα του συνεταιρισμού “ΘΕΣγάλα –ΠΙΕς” στη Λάρισα έχει καταρρίψει στην πράξη όλες τις παραπάνω …περισπούδαστες θεωρίες, προσφέροντας στους καταναλωτές πραγματικά φρέσκο, υψηλής ποιότητας γάλα σε δίκαιες για τον καταναλωτή τιμές, εξασφαλίζοντας την ίδια στιγμή στους αγελαδοτρόφους-μέλη του αξιοπρεπές εισόδημα.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αταλάντευτη εξαρχής: τυχόν επιμήκυνση της ζωής του φρέσκου γάλακτος θα έχει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στην υγεία των καταναλωτών, όσο και στο σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Οι ήδη καθημαγμένοι κλάδοι της αγελαδοτροφίας και της αιπροβατοτροφίας θα οδηγηθούν σε οριστική διάλυση, ενώ χιλιάδες θέσεις εργασίας σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται θα χαθούν οριστικά.
Ο κ. Χαρακόπουλος θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι ενδιαφέρεται για τους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους. Κι αυτό μπορεί να γίνει όχι με επικοινωνιακές κορώνες, αλλά με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την πάταξη του καρτέλ του γάλακτος -που χρόνια τώρα επιδιώκει το μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς, τη συμπίεση των τιμών για τους κτηνοτρόφους και την εκτόξευση των τιμών για τους καταναλωτές, με ταυτόχρονη επιβολή περικοπών στις απολαβές και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις γαλακτοβιομηχανίες- και το κλείσιμο της ψαλίδας από τον παραγωγό στο ράφι.
Αντίστοιχα και η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας θα μπορούσε με δυναμικό τρόπο να αναδείξει τα προβλήματα των συγκεκριμένων κλάδων και συνολικά των αγροτοκτηνοτρόφων, και να σταθεί ουσιαστικά δίπλα τους, αντί να οχυρώνεται πίσω από ψηφίσματα του Περιφερειακού Συμβουλίου κάθε χρόνο που οι αγρότες βγαίνουν στους δρόμους να διεκδικήσουν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Το Γραφείο Τύπου
6.3.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger