Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Σποράδες Ηλεκτρονικός εντοπισμός διαρροών


Ηλεκτρονικός εντοπισμός διαρροών Σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα τοποθετηθούν υπογείως, παράλληλα με το έργο αντικατάστασης των παλιών, φθαρμένων σωλήνων ύδρευσης, στη Σκιάθο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό δράσης της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης της Σκιάθου, στη διάρκεια υλοποίησης του έργου αντικατάστασης του παλιού, φθαρμένου δικτύου ύδρευσης του νησιού, προβλέπεται η ταυτόχρονη εγκατάσταση του αντίστοιχου εξοπλισμού, για την ηλεκτρονική παρακολούθηση του δικτύου.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα το οποίο εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα σε συνεργασία με την κ. Λασπίδου, διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών. Αναλύοντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Μασσούρος εξηγεί ότι «σε κάθε σωλήνα του νέου δικτύου, θα τοποθετηθούν ηλεκτρονικές οπτικές ίνες, με αποτέλεσμα ο τεχνικός διευθυντής να έχει πλέον διαρκώς, πλήρη εικόνα στον υπολογιστή του, για όλο το νέο δίκτυο της πόλης. Κατά συνέπεια όπου υπάρχει διαρροή ή παράνομη σύνδεση, θα εντοπίζεται με ακρίβεια χιλιοστού και βάθους και σημείου, με την χρήση GPS».

            Κατά συνέπεια, οι τεχνικοί της υπηρεσίας θα έχουν την δυνατότητα να οδηγηθούν άμεσα, χωρίς δυσκολία στο προβληματικό σημείο, αποκαθιστώντας άμεσα τη βλάβη. Οι οπτικές ίνες θα τοποθετηθούν σε κάθε σωλήνα, σε όλο το εύρος της χώρας της Σκιάθου, γεγονός το οποίο συνεπάγεται διαρκή ηλεκτρονική παρακολούθηση υπογείως, ενώ σε κάθε παράνομη σύνδεση που θα εντοπίζεται, θα επιβάλλεται πρόστιμο, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία και ο κανονισμός που έχει θεσπίσει η ΔΕΥΑΣ.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με απευθείας χρηματοδότηση από την Κομισιόν μέσω Πολυτεχνείου, ενώ το πρόγραμμα αντικατάστασης του παλιού δικτύου ύδρευσης του νησιού, αντίστοιχα, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατομμυρίων περίπου ευρώ, έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα δημοπρατηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο κ. Μασσούρος ευελπιστεί ότι το έργο θα δημοπρατηθεί πριν από τις εκλογές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι είναι έργο πνοής για το νησί, διότι σημειώνονται πολλές διαρροές λόγω της παλαιότητας του δικτύου ύδρευσης, γεγονός που μεταφράζεται σε σημαντικές απώλειες νερού, σε ετήσια βάση.
Στο μεταξύ, υπάρχουν έτοιμες, ολοκληρωμένες μελέτες για έργα τα οποία έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και οι επικεφαλής της ΔΕΥΑΣ ευελπιστούν ότι επίσης θα δημοπρατηθούν πριν από το καλοκαίρι του 2014. Βασικά προγραμματιζόμενα έργα είναι, όπως προαναφέρθηκε, η αντικατάσταση του παλιού εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου, τα έργα αποχέτευσης, οι αναβαθμίσεις των βιολογικών κλπ. Ο προϋπολογισμός του έργου αντικατάστασης του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στη χώρα της Σκιάθου έχει, όπως προαναφέρθηκε, εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχουν κατατεθεί και εγκριθεί όλες οι σχετικές μελέτες και εκτιμάται ότι θα δημοπρατηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger