Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

Γειτονιές της Γλώσσας

Γειτονιές της Γλώσσας Πλούσιο φωτογραφικό υλικό στο ημερολόγιο του Συλλόγου Γλωσσωτών
 Φωτογραφική περιήγηση σε διάφορες περιοχές και γειτονιές της Γλώσσας Σκοπέλου αποτελεί το ημερολόγιο που εξέδωσε για το 2014 ο Σύλλογος των Απανταχού Γλωσσωτών με έδρα το Βόλο.
Ο Μύλος, η Τούμπα, το Γυάλι, το Κουκουσούλι, ο Μαχαλάς, το Λουτράκι, η Φανερωμένη, η Κουκουναριά, η Πλατεία, η περιοχή Ρίους, το Λούκι, το Τσιμεντάκι, συνθέτουν ένα νοσταλγικό οδοιπορικό μνήμης και συναισθημάτων για τους απανταχού Γλωσσώτες.
Το ημερολόγιο κοσμούν παράλληλα σπάνιες φωτογραφίες με γυναίκες της Γλώσσας, οι οποίες φορούν την παραδοσιακή φορεσιά του τόπου τους. Το συγκεκριμένο ημερολόγιο, καθώς και όσα προηγήθηκαν, μαρτυρούν την αγάπη των μελών του Συλλόγου για τον τόπο τους αλλά και την πρόθεσή τους να διατηρήσουν ζωντανή την τοπική παράδοση, τα ήθη κι έθιμα της πατρίδας τους.
Βασικός στόχος όλων των δράσεων που αναπτύσσονται, από της δημιουργίας του Συλλόγου μέχρι σήμερα, είναι η διατήρηση των ηθών και εθίμων, ταυτόχρονα δε, η γνωριμία με τα ιδιαίτερα λαογραφικά χαρακτηριστικά της Σκοπελίτικης παράδοσης.

Από την πρώτη συνεστίαση του Συλλόγου τον Ιούνιο του 2005 έως σήμερα, μεσολαβούν πολλοί δημιουργικοί σταθμοί, οι οποίοι μεταφράζονται σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τόσο στο Βόλο, όσο και στην πλατεία της Γλώσσας, στην διάρκεια της θερινής, κυρίως, περιόδου.
Οι δεσμοί καρδιάς με τον γενέθλιο τόπο διατηρούνται αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου και κάθε πρωτοβουλία που αναπτύσσεται, έχει ως επίκεντρο την διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Κάθε ημερολόγιο που εκδίδει ο Σύλλογος Γλωσσωτών προβάλλει, εξάλλου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Γλώσσας και αναδεικνύει ευρύτερα τις φυσικές ομορφιές της Σκοπέλου.
Παράλληλα ο Σύλλογος υποστηρίζει διάφορες δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Γλώσσα, συμβάλλοντας στην διατήρηση κάθε παραδοσιακής και πολιτιστικής πρωτοβουλίας. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος εξέδωσε το ημερολόγιό του, που είναι καλαίσθητο και οδηγεί νοερά τον αναγνώστη σ’ έναν πλούτο από μνήμες και εικόνες, γεμάτες νοσταλγία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger