Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, για το κλείσιμο των Πολυιατρείων του ΙΚΑ Βόλου και Αλμυρού



«Το ξαφνικό κλείσιμο από σήμερα των Πολυιατρείων του ΙΚΑ Βόλου και Αλμυρού, αλλά και όλων των Πρωτοβάθμιων Μονάδων Υγείας της χώρας, που αποφασίστηκε εν μία νυκτί, παρά τις αρχικές εξαγγελίες ότι η διαδικασία αυτή θα γινόταν σε ένα μήνα, και προτού καν δημοσιευτεί ο νόμος στο ΦΕΚ, καταδεικνύει καταρχήν το μέγεθος της κυβερνητικής ασυνέπειας.

Κατά δεύτερον, διασύρει τη «μεταρρυθμιστική» υπόσταση του ίδιου του Νομοσχεδίου για την Υγεία, στον βαθμό που η έννοια της μεταρρύθμισης είναι συνυφασμένη με την αναγκαία πρόβλεψη ενός μεταβατικού σταδίου, που θα διαφυλάξει το μεταρρυθμιζόμενο αγαθό κατά το πέρασμα από το παλιό στο νέο. Αντίθετα, η κυβέρνηση «βγάζει από την πρίζα» το Σύστημα της Πρωτοβάθμιας Υγείας και, μέχρι την σύσταση του νέου φορέα, αποσυνδέει την ελληνική κοινωνία από την πρόσβαση στην δωρεάν Υγεία. Η αναστολή της λειτουργίας των δομών αυτών, αν λάβουμε υπόψη την βραδύτητα των διαδικασιών αυτών στην Ελλάδα, προβλέπεται να διαρκέσει περισσότερο απ’ όσο εξαγγέλλεται. Πως θα εξυπηρετηθούν όλον αυτόν τον καιρό οι ασφαλισμένοι του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και ιδιαίτερα οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, που πλέον τείνουν να συμπεριλάβουν στην «ειδική κατηγορία» τους την πλειονότητα της τοπικής κοινωνίας; Είναι δυνατόν να καλύψουν τα Νοσοκομεία τις ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Υγείας; Έχουν την οικονομική δυνατότητα όλοι αυτοί οι πολίτες να απευθυνθούν σε ιδιώτη γιατρό;
Πως είναι δυνατόν να κλείνεις μια έτοιμη δομή Υγείας και να «παγώνεις» τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών; Η πολιτική δεν είναι πείραμα που διεξάγεται σε συνθήκες εργαστηρίου. Οι πολίτες είναι πρόσωπα υπαρκτά, που ζουν κάτω από κοινωνικές συνθήκες έντονα μεταβαλλόμενες σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Αυτήν την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα καυτηριάζει και η πρόσφατη έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία τα Μνημόνια στην Ελλάδα παραβιάζουν την Συνθήκη της Ένωσης και τον Κοινωνικό Χάρτη του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή, τίθεται σε διαθεσιμότητα ολόκληρο το ιατρικό, υγειονομικό και διοικητικό προσωπικό. Γιατροί με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και εμπειρίας βιώνουν πρωτόγνωρα συναισθήματα απόγνωσης και αβεβαιότητας, αφού παραμένει αδιευκρίνιστο κάτω από ποιες συνθήκες θα επιστρέψουν στον νέο φορέα και πότε, ή εάν θα πρέπει εκβιαστικά να κλείσουν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, χωρίς τη μεσολάβηση σταδίου προετοιμασίας.
Σήμερα, που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτόγνωρη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση, το καθολικό δικαίωμα πρόσβασης στην Υγεία επιβάλλεται να διασφαλιστεί κατά προτεραιότητα.  Η ιδιωτικοποίηση της Πρωτοβάθμιας Υγείας που μεθοδεύει η δικομματική κυβέρνηση θα είναι… η συνταγή αποτυχίας της.» 
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger