Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Γλυκός γάμος

Η ΓΑΜΗΛΙΑ ΤΟΥΡΤΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΕΞΕΤΕ

Κείμενο: Χαρίκλεια Βλαχάκη Η κοπή της γαμήλιας τούρτας από τους νεόνυμφους είναι μια πολύ εντυπωσιακή στιγμή της δεξίωσης ενώ το τελετουργικό της εμπεριέχει έναν δυνατό συμβολισμό. Σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζει την γλυκιά ζωή, την ενότητα, την καλοτυχία και τη γονιμότητα ενώ η μπουκιά στο στόμα, που δίνει ο ένας στον άλλο, σημαίνουν την προσφορά και την αμοιβαιότητα.  Σήμερα είθισται να κόβουν μαζί το πρώτο κομμάτι, παλαιότερα όμως ήταν η νύφη εκείνη που είχε το καθήκον, θέλοντας να δείξει την νοικοκυροσύνη και την ικανότητά της να διαμοιράζει το φαγητό.

Η γαμήλια τούρτα θα πρέπει να συνδυάζει εντυπωσιακή εμφάνιση και υπέροχη γεύση.  Θα πρέπει επίσης να είναι φρέσκια και για αυτό και η επιλογή του σωστού επαγγελματία είναι αποφασιστικής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα.  Η σύγχρονη ζαχαροπλαστική προσφέρει δεκάδες προτάσεις, ανάλογα με τα χρήματα που διαθέτετε, όπως και "τρικ" που μειώνουν το κόστος. Για εκείνους που τα οικονομικά τους είναι περιορισμένα, η λύση της ψεύτικης τούρτας για παράδειγμα, αποτελεί ιδανική εναλλακτική. Σε αυτή την περίπτωση ο κύριος όγκος της τούρτας θα είναι διακοσμητικός και μόνο ο τελευταίος όροφος, από τον οποίο θα κόψετε ένα κομμάτι, θα μπορεί να καταναλωθεί. Σε ότι αφορά στην αισθητική, η τάση θέλει την τούρτα επικαλυμμένη με ζαχαρόπαστα, σε όμορφα σχέδια και χρώματα  που τις  δίνουν τη μορφή γλυπτού.  Επίσης τα χρωματιστά μακαρόν στημένα σε πυραμίδα, είναι μια νέα πρόταση που ξεχωρίζει, ενώ κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και με ντόνατ. Αν πάλι είστε της παλιάς σχολής μπορείτε να κόψετε μια απλή τούρτα με σαντιγί και αντί για πάστα, να σερβίρεται στους καλεσμένους ένα παραδοσιακό γλυκό όπως μπακλαβά ή κανταΐφι με κρέμα.
Ότι και αν αποφασίσετε, πριν καταλήξετε σε συμφωνία με τον παρασκευαστή θα πρέπει να δοκιμάσετε το γλυκό που θα προσφέρετε για να σιγουρευτείτε για την ποιότητα του. Συζητήστε με τον επαγγελματία για τα κιλά της τούρτας, τις γεύσεις, το σχήμα αλλά και την εμφάνιση και καταγράψτε όλα όσα έχετε συμφωνήσει, όπως την τιμή και τον χρόνο παράδοσης στη δεξίωση. Πριν μιλήσετε με το ζαχαροπλάστη για την τούρτα σας θα πρέπει να έχετε μία ξεκάθαρη εικόνα για τον αριθμό των καλεσμένων σας, καθώς το κόστος της γαμήλιας τούρτας εξαρτάται από το βάρος της και από το πόσο πολύπλοκο θα είναι το σχέδιο της. Για να πάρετε ιδέες ξεφυλλίστε περιοδικά, ψάξτε στο internet και φυσικά ζητήστε να δείτε το φωτογραφικό άλμπουμ του ζαχαροπλάστη από προηγούμενες δουλειές.
Αν και τα τελευταία χρόνια θεωρούνταν ντεμοντέ, οι φιγούρες του γαμπρού και της νύφης στην κορυφή της τούρτας, επιστρέφουν δυναμικά, είτε στη vintage εκδοχή τους, είτε σε πιο μοντέρνες αναπαραστάσεις που μπορεί και να προέρχονται από τη ζωή του ζευγαριού. Αν για παράδειγμα οι νιόπαντροι αγαπούν τα ταξίδια οι φιγούρες μπορούν να κρατουν βαλίτσες και διαβατήρια, ή αν ο γαμπρός είναι φίλαθλος, το ομοίωμα του μπορεί να φορά το κασκόλ της ομάδας του.
Τέλος ένα ακόμη θέμα που θα σας απασχολήσει είναι το πότε θα κόψετε την τούρτα, καθώς πολλά ζευγάρια επιλέγουν να μην την κόβουν, ως είθισται, κατά την είσοδο τους στο χώρο της δεξίωσης, άλλα λίγο αργότερα και αφού έχουν συνφάγει με τους καλεσμένους, σηματοδοτώντας την έναρξη του χορού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger