Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Η Ουκρανία στις φλόγες - Χάος στο Κίεβο - Τουλάχιστον 9 νεκροί στις συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομίας

Τελεσίγραφο της κυβέρνησης να εκκενώσουν οι διαδηλωτές τα κτίρια που έχουν καταλάβει
 Η Ουκρανία στις φλόγες - Χάος στο Κίεβο  - Τουλάχιστον 9 νεκροί στις συμπλοκές διαδηλωτών-αστυνομίας
Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στην καρδιά του Κιέβου, με τουλάχιστον επτά πολίτες και δύο αστυνομικούς νεκρούς, καθώς και αρκετούς σοβαρά τραυματίες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax που επικαλείται την ουκρανική αστυνομία, συνολικά εννέα άτομα έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις: επτά πολίτες και δύο αστυνομικοί.

Η αντιπολίτευση είχε κάνει αρχικά λόγο για τρεις νεκρούς διαδηλωτές, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για άλλες τρεις σορούς στο δρόμο. Ένα ακόμα άτομο βρέθηκε νεκρό μέσα σε γραφεία που είχαν καεί. Εκτιμάται ότι εργαζόταν σε αυτά.

Φόβοι εκφράζονται για επέμβαση της αστυνομίας, μετά τη λήξη τελεσιγράφου από την κυβέρνηση προς τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν τους δρόμους του Κιέβου. Σε αντίθετη περίπτωση, απείλησαν με επέμβαση «με τη μέγιστη ισχύ».

Μάλιστα, το υπουργείο Άμυνας κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις προσπάθειες κατάληψης κυβερνητικών κτιρίων κοντά στο Κοινοβούλιο.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Βιτάλι Κλίτσκο, κάλεσε τις γυναίκες και τα παιδιά να εγκαταλείψουν την περιοχή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο χρήσης βίας από την αστυνομία.

Παράλληλα, πραγματοποίησε έκκληση στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανούκοβιτς, να μη στείλει αστυνομικούς να διαλύσουν τη διαδήλωση στην πλατεία Ανεξαρτησίας και να σταματήσουν οι βίαιες συγκρούσεις.

Τα επεισόδια ξέσπασαν κοντά στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, την ώρα που η Βουλή αναμενόταν να εξετάσει ξανά προτάσεις της αντιπολίτευσης για μείωση των εξουσιών της προεδρίας.

Η Λέσια Όρομπετς, του κόμματος της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο, είχε γράψει, νωρίτερα, στον λογαριασμό της στο Facebook: «Οι τρεις σοροί των υποστηρικτών μας βρίσκονται στο κτίριο. Ακόμη επτά κινδυνεύουν να πεθάνουν».

Τουλάχιστον 150 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 30 σοβαρά, από τα επεισόδια με τις δυνάμεις της αστυνομίας, σύμφωνα με αξιωματούχους της ιατρικής υπηρεσίας της αντιπολίτευσης.

Όπως ανακοίνωσαν οι αξιωματούχοι αυτοί, ακρωτηριάστηκε το χέρι ενός διαδηλωτή, ενώ άλλοι έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και τραυματισμούς στα χέρια και τα πόδια, κυρίως από βομβίδες κρότου.

Η αστυνομία έχει αναφέρει 37 τραυματισμούς στις τάξεις της.

Η ακροδεξιά οργάνωση Δεξιός Τομέας δημοσίευσε τη φωτογραφία δύο σορών διαδηλωτών στη σελίδα της στο κοινωνικό δικτύου Vkontakte.

Νωρίτερα, η οργάνωση είχε καλέσει τους οπαδούς της να πάρουν όπλα και να πάνε στην πλατεία Ανεξαρτησίας, επίκεντρο των διαδηλώσεων, για να την υπερασπιστούν από μια ενδεχόμενη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας.

Στο τέλος Ιανουαρίου τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν σε βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο.

Στη διάρκεια των συγκρούσεων οι διαδηλωτές επιτέθηκαν με βόμβες μολότοφ και κατέλαβαν για μικρό χρονικό διάστημα την έδρα του κόμματος του προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανούκοβιτς στο Κίεβο.

Ανησυχία εκφράζει η διεθνής κοινότητα

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ουκρανίας, Κάθριν Άστον, εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία και κάλεσε την ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει την κρίση.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τη σοβαρή κλιμάκωση στο Κίεβο και τις πληροφορίες για θύματα. Καταδικάζω κάθε χρήση βίας, ανάμεσά της και εκείνη κατά δημόσιων ή κομματικών κτιρίων» ανέφερε η Άστον σε ανακοίνωσή της.

«Καλώ την ηγεσία της Ουκρανίας να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια της κρίσης. Οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει τώρα να αναλάβουν την ευθύνη και να ξαναχτίσουν την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μία αποτελεσματική λύση στην πολιτική κρίση» είπε.

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία «δεν θα επιλύσει την κρίση».
«Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στις συγκρούσεις και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.
«Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανούκοβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)» πρόσθεσε.
«Ιδιαίτερα ανήσυχος από την επανάληψη των βιαιοτήτων» στο Κίεβο δήλωσε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καθίσουν χωρίς καθυστερήσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας κάλεσε τον αναπληρωτή πρεσβευτή της Ουκρανίας να εκφράσει την ανησυχία του για τις μάχες ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου ανέφερε σε μήνυμα στο Twitter: «Καταδικάζουμε έντονα τη βία στο Κίεβο και καλούμε τις δύο πλευρές των συγκρούσεων στην Ουκρανία να πραγματοποιήσουν άμεσα διάλογο. Ο συμβιβασμός είναι η μόνη λύση».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει μια επιστροφή στη βία και ξεκινήσει συνομιλίες για μια πολιτική λύση.

«Η επιστροφή στη βία στην Ουκρανία δεν αποτελεί τον δρόμο να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός και να εξασφαλιστεί ένα καλό μέλλον για τη χώρα» πρόσθεσε.

Από το Παρίσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς καταδίκασε τις βίαιες ενέργειες και τη βία που ασκείται αδιακρίτως. «Καλώ όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση και να ξαναρχίσουν αμέσως τον διάλογο» πρόσθεσε.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,Χάνες Σβόμποντα, εκτίμησε ότι ο πρόεδρος Γιανούκοβιτς θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η θέση του είναι πλέον εξαιρετικά δύσκολη και «να αποσυρθεί ώστε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας».
«Εκτός ελέγχου» και με «απρόβλεπτες» συνέπειες χαρακτήρισε την κατάσταση στο Κίεβο ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος ζήτησε από την Κάθριν Άστον, την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να συγκαλέσει εκτάκτως το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ένωσης.
Τη Δύση κατηγορεί η Ρωσία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε την πολιτική των Δυτικών για την κλιμάκωση της βίας στην Ουκρανία.

«Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής συνενοχής των δυτικών πολιτικών και των ευρωπαϊκών θεσμών, οι οποίοι από την αρχή της κρίσης κλείνουν τα μάτια στις επιθετικές πράξεις των ριζοσπαστικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ενθαρρύνοντας με αυτό τον τρόπο την κλιμάκωση και τις προκλήσεις προς τη νόμιμη εξουσία» επισημαίνει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Καλούμε εκ νέου την ουκρανική αντιπολίτευση να αποκηρύξει τις απειλές και τα τελεσίγραφα και να ξεκινήσει διάλογο με την κυβέρνηση, προκειμένου να επιτρέψει στη χώρα να βγει από μια βαθιά κρίση» προσθέτει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger