Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Με έναν γάμο και πολλές εταιρείες συνδέονται οι δύο πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν εδώ και μήνες τη Δικαιοσύνη. Από τη μια πλευρά βρίσκονται οι επτά εφοριακοί που κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος για ζημία κατά του Δημοσίου και από την άλλη το σκάνδαλο των υποβρυχίων. Η Real news αποκαλύπτει τη σύνθεση και τον ρόλο των προσώπων που συμμετέχουν στις εταιρείες που αποτελούν τον συνδετικό κρίκο.


Ο Σταύρος Παπαδαυίδ είναι εφοριακός και την περασμένη Παρασκευή κάθισε για τρίτη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κατηγορείται από τη συνάδελφό του Αλίκη Κυριακάκη ότι μαζί με άλλους έξι εφοριακούς έκαναν τα «στραβά μάτια» σε υπόθεση προστίμου κατά εταιρείας, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο περίπου 28 εκατ. ευρώ. Είναι ο εφοριακός του οποίου η σύζυγος Ελισάβετ Σαρρή συμμετέχει σε εταιρεία μαζί με τον Γιάννη Μπέλτσιο, «δεξί χέρι» του Ακη Τσοχατζόπουλου, την επίμαχη περίοδο αγοράς των «αμαρτωλών» υποβρυχίων. Η Ελ. Σαρρή, μετά το διαζύγιό της από τον Στ. Παπαδαυίδ, παντρεύτηκε τον Γ. Μπέλτσιο κι έτσι αρχίζει να ξετυλίγεται το νήμα που συνδέει τις δύο υποθέσεις.

Η απάντηση

Ενα ΦΕΚ του 1998 (αριθ. 2291) με το διοικητικό συμβούλιο της URBANICA, της εταιρείας που εμπλέκεται στο σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων, δίνει την απάντηση, αφού αποδεικνύει πως η Ελ. Σαρρή, σύζυγος του Στ. Παπαδαυίδ, είναι αντιπρόεδρος της εταιρείας. Θέση που διατηρεί, βεβαίως, μέχρι και σήμερα, όπως και ο Γ. Μπέλτσιος, ο οποίος παραμένει πρόεδρος. Οπως πρώτη είχε αποκαλύψει η «Realnews», ο στενός συνεργάτης του πρώην υπουργού είχε υπογράψει ως διευθύνων σύμβουλος της URBANICA την από 28/02/2000 σύμβαση συνεργασίας με τη θυγατρική εταιρεία της Ferrostaal, DSD, με αντικείμενο τον συντονισμό των projects της DSD στην Ελλάδα και ιδιαίτερα για έργα υποδομής στη Hellenic Shipyards. Σύμφωνα με τη σύμβαση, ο ίδιος θα λάμβανε από το 2000 μέχρι το 2003 σταθερή μηνιαία αμοιβή 15.000 μάρκων, για παροχή υπηρεσιών συμβούλου στους τομείς τεχνολογίας, συγκοινωνιών, υποδομών, βιομηχανίας και ενέργειας. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα του εξοπλισμού κτιρίων και πόλεων. Στα έργα της συγκαταλέγονται σταθμοί διοδίων, είσοδοι πρεσβευτικών κατοικιών και τραπεζών, ενώ έχει αναλάβει τον έλεγχο πρόσβασης στα κτίρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας και της Σχολής Ευελπίδων και συγχρόνως έχει τοποθετήσει τα κολονάκια στον πεζόδρομο της... Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το νεοκλασικό του Ακη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για μια εταιρεία που ξεκίνησε με μετοχικό κεφάλαιο μόλις 20 εκατ. δρχ., το 2010 σκαρφάλωσε στα 320.985 ευρώ και σήμερα ο ετήσιος κύκλος εργασιών ανέρχεται στο 1-1,5 εκατ. ευρώ, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο Γ. Μπέλτσιος.

Η URBANICA ήταν ουσιαστικά και το πρώτο μεγάλο επιχειρηματικό άνοιγμά του. Στην πολιτική, όμως, είχε ήδη ανελιχθεί, κατέχοντας δημόσιες θέσεις ευθύνης. Από το 1982 έως το 1985 είχε διατελέσει σύμβουλος στο τότε υπουργείο Δημοσίων Εργων, στη συνέχεια νομάρχης Καβάλας και από το 1987 έως το 1989 γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, επί υπουργίας του Ακη Τσοχατζόπουλου. Από το 1993 έως και το 2004 ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας Αττικό Μετρό, ενώ όταν ο Α. Τσοχατζόπουλος ανέλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης, διετέλεσε πρόεδρος της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου. Και μπορεί να συνεχίζει να καταλαμβάνει κρατικά αξιώματα, όμως αυτό δεν τον εμποδίζει να συνεχίζει τα επιχειρηματικά του βήματα. Το 2000 ίδρυσε την Τεχνική Ενεργειακή Α.Ε., με κύριο αντικείμενο την κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών έργων. Οπως είχε αποκαλύψει η «R», η εταιρεία εκείνο το διάστημα και όσο ο ιδρυτής της ήταν πρόεδρος της ΔΕΠΑ λάμβανε υπέρογκες επιδοτήσεις με την υπογραφή του Α. Τσοχατζόπουλου. Το εντυπωσιακό στην εν λόγω εταιρεία είναι, επίσης, πως αρχικά συστάθηκε με κεφάλαιο μόλις 50 εκατ. δρχ. και το 2009 έφτασε να διαθέτει μερίδια αξίας 6,5 εκατ. ευρώ...

Εν τω μεταξύ, την ίδια περίοδο με την ίδρυση της URBANICA, το 1994, η Ελ. Σαρρή και ο νυν σύζυγός της Γ. Μπέλτσιος συμμετείχαν από κοινού σε άλλη μία εταιρεία με την επωνυμία Κέντρο Εκπαίδευσης και Μελέτης Ανάπτυξης Μεταφορών, ως μέλη του Δ.Σ. Η σύζυγος του εφοριακού Στ. Παπαδαυίδ, που ελέγχεται από τους οικονομικούς εισαγγελείς, δεν σταματά εδώ την επιχειρηματική της δραστηριότητα. Η κατασκευαστική ΓΕ.ΝΑ Α.Ε. ιδρύθηκε το 2001 από μέλη κυπριακής οικογένειας επιχειρηματιών και στο Δ.Σ. συμμετέχει συγγενικό πρόσωπο της Ελ. Σαρρή - Παπαδαυίδ. Το 2010, η ίδια αναλαμβάνει τη θέση της προέδρου και της διευθύνουσας συμβούλου και η έδρα της μεταφέρεται από το Μαρούσι στην Κηφισιά.
 http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=118024&catID=1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger