Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2013

Ο Στουρνάρας καταδικάζει ανθρώπους στο κρύο!- Τσιμουδιά ο Σαμαράς

Αυτή την φορά δεν δόθηκε η γνωστή “εντολή Σαμαρά”και ο Στουρνάρας δεν μασάει από τέτοια…
Στουρνάρας: Αν μειώσουμε τον ΕΦΚ στα καύσιμα, κάποιοι θα θερμαίνουν τις πισίνες τους! 
Ο  ΥΠΟΙΚ είπε ότι υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα 200 εκατ. ευρώ από το επίδομα θέρμανσης και κάλεσε τους δικαιούχους να τα χρησιμοποιήσουν – Μανιάτης: Και προληπτικά το δωρεάν ρεύμα στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, όταν ο καιρός ευνοεί την αιθαλομίλχη – Άδωνις: Όσοι ζητούν μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου

Συνέντευξη Τύπου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης παραχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Υγείας, έπειτα από σχετική σύσκεψη που είχαν, ανήμερα...
τα Χριστούγεννα, στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογράμμισε ότι η εξίσωση του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι ένα απολύτως αποτελεσματικό μέτρο, το οποίο συνιστά «ασπίδα» στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, και γι’ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει άρση του μέτρου αυτού.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι φέτος διπλασιάστηκε το ποσό του επιδόματος θέρμανσης και πως, προς το παρόν, έχει γίνει χρήση περίπου 60.000.000 ευρώ εκ του ποσού αυτού. Συνεπώς, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα 200 εκατ. ευρώ διαθέσιμα, γι’ αυτό και κάλεσε τους δικαιούχους να τα χρησιμοποιήσουν.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, «αναγνωρίζουμε το πρόβλημα, αλλά η θεραπεία δεν είναι η μείωση της τιμής», διότι, όπως εξήγησε, «έτσι ανοίγουμε ένα παράθυρο στο λαθρεμπόριο καυσίμων και δίνουμε σε όλους ανεξαιρέτως το επίδομα θέρμανσης, ακόμη και, στην ακραία περίπτωση, για θέρμανση πισίνας. Εμείς θέλουμε να επιδοτήσουμε τους φτωχότερους».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η υστέρηση στα έσοδα από τη φορολογία (ΕΦΚ και ΦΠΑ) στα καύσιμα ανήλθε καθαρά σε 353 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 5% σε σύγκριση με τον στόχο του προϋπολογισμού.

Η συγκεκριμένη υστέρηση αποδίδεται από το υπουργείο στην υψηλή αποθεματοποίηση (238 εκατ. λίτρα) λόγω της αύξησης του φόρου, στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Επίσης, βάσει των στοιχείων του υπουργείου, η μείωση στην κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 68%-70% μεταξύ 2012 και 2013, οφείλεται:

- Κατά 11,5% στην αύξηση της τιμής με την εξίσωση των φόρων

- Κατά 3,4% στην ύφεση

- Κατά 23,9% στις ηπιότερες καιρικές συνθήκες

- Κατά 32% στην αποθεματοποίηση και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στουρνάρας απέκλεισε τη λήψη οικονομικών αντικινήτρων στη χρήση ξυλείας για τα τζάκια.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε, εξάλλου, ότι η εξίσωση των φόρων σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης δεν ήταν απαίτηση της τρόικας, αλλά αίτημα πολλών κυβερνήσεων, το οποίο κανείς δεν τόλμησε να κάνει πράξη.

Ακόμη, είπε ότι παλαιότερη πρόταση της κυβέρνησης για μείωση του φόρου, είχε απορριφθεί από την τρόικα, η οποία, είχε, επίσης, απορρίψει τη διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης (για το τελευταίο, η κυβέρνηση νομοθέτησε μονομερώς).

Όσον αφορά στο κόστος για την παροχή δωρεάν ηλεκτρικού ρεύματος στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού κατά τις ημέρες της αιθαλομίχλης, αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, θα καλυφθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιάτης ξεκαθάρισε ότι υπάρχει η δυνατότητα για την προληπτική ενεργοποίηση διατάξεων, που επιτρέπουν τη χορήγηση δωρεάν ρεύματος στους πολίτες που κάνουν χρήση του κοινωνικού τιμολογίου, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την αιθαλομίχλη.

Η ευθύνη για την ειδοποίηση της ΔΕΗ, προκειμένου να μην χρεώνει τους καταναλωτές-χρήστες του κοινωνικού τιμολογίου, τις ημέρες που η συγκέντρωση των αιωρούμενων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα ξεπερνά τα επιτρεπτά όρια, ανήκει στους κατά τόπους περιφερειάρχες, όπως εξήγησε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Ο υπουργός κάλεσε τους πολίτες να στραφούν στην καθαρή ενέργεια και τόνισε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης. Ακόμη, τόνισε ότι 2.000.000 άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα μπορούν να επωφεληθούν της δωρεάν παροχής ρεύματος, τις ημέρες που είναι έντονο το φαινόμενο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αφού χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το μέτρο της εξίσωσης φόρων στα καύσιμα, τόνισε πως, όσοι ζητούν τη μείωση του ΕΦΚ, ευνοούν τους λαθρεμπόρους πετρελαίου.

Πληροφορίες από πρώτο θέμα
Από papaioannou-giannis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger