Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κατεψυγμένα και φρέσκα ψάρια

Κατεψυγμένα και φρέσκα ψάρια. Φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι; Πολλές φορές μπορεί να βρεθεί κάποιος σε δίλημμα και να αναρωτηθεί αν πρέπει να προτιμήσει το φρέσκο ή κατεψυγμένο ψάρι για τη διατροφή του. Γενικά όλοι συμφωνούν ότι το φρέσκο ψάρι είναι καλύτερο από ένα κατεψυγμένο ψάρι, εάν και εφόσον μπορούμε να το αναγνωρίσουμε και να το ξεχωρίσουμε από ένα ψάρι που ναι μεν δεν έχει καταψυχθεί, αλλά δεν είναι φρέσκο.

Κατεψυγμένα και φρέσκα ψάρια 
Τα φρέσκα ψάρια είναι σαφώς προτιμότερα από τα κατεψυγμένα γιατί διατηρούν όλα τα θρεπτικά συστατικά τους και είναι επίσης εξαιρετικά νόστιμα. Σήμερα ωστόσο οι δυνατότητες που έχουμε να βρούμε πραγματικά φρέσκα ψάρια είναι αρκετά περιορισμένες. Μπορεί κανείς να αγοράσετε φρεσκότατο ψάρι που πιάστηκε πριν λίγες ώρες, αν επισκεφτείτε μια ψαραγορά, ή ακόμα καλύτερα τις ιχθυόσκαλες που βρίσκονται στα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, όπου ακμάζει ακόμα η αλιεία ψαριών. Ωστόσο, ακόμα και στην περίπτωση των ψαραγορών δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς αν το ψάρι είναι πραγματικά φρέσκο.

Έχουν ακουστεί πάρα πολλά τον τελευταίο καιρό σχετικά με καταψυγμένα ψάρια που αποψύχθηκαν και πωλήθηκαν ως φρέσκα, οπότε πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για να αποφύγουμε προβλήματα και στομαχικές διαταραχές. Σήμερα, τα μεγάλα σκάφη διαθέτουν ψυγεία, έτσι ώστε να καταψύχουν ή να συντηρούν τα ψάρια μέσα σε λίγη ώρα από τη στιγμή που αλιεύονται. Τα φρέσκα ψάρια αν καταψυχθούν αμέσως διατηρούν τα συστατικά τους σε μεγάλο βαθμό, ενώ αν παραμείνουν εκτός ψυγείου για ώρες και μετά μπουν σε θερμοκρασία συντήρησης θεωρούνται μπαγιάτικα, και δεν είναι ούτε τόσο νόστιμα ούτε πια θρεπτικά.

 Αν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο ή όχι, συνήθως είναι καλύτερα να προτιμούμε τα κατεψυγμένα ψάρια, που είναι σίγουρα καλύτερα από τα μπαγιάτικα, με την προϋπόθεση βέβαια να μην έχουν αποψυχθεί κατά τη διακίνηση τους μέχρι το πιάτο μας.

 Πόσο διατηρούνται τα κατεψυγμένα ψάρια; Τα κατεψυγμένα ψάρια διατηρούνται στην κατάψυξη για 3-4 μήνες. Αν αγοράσουμε ένα φρέσκο ψάρι και θελήσουμε να το καταψύξουμε, καλό θα είναι να αφαιρέσουμε τα σπλάχνα, γιατί επιταχύνουν τη σήψη, και να τα διατηρήσουμε στους -4 βαθμούς. 
Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο από το κατεψυγμένο ψάριΣήμερα, ακόμα και να δούμε το ψάρι μέσα στα δίχτυα του ψαρά δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι είναι φρέσκο. Υπάρχουν κάποιοι τρόποι για να ξεχωρίσει κανείς ποιο ψάρι είναι φρέσκο, αλλά κανείς δεν είναι 100% αλάνθαστος.
Πρώτα από όλα, το φρέσκο ψάρι που έχει αλιευθεί πριν λίγο, είναι άοσμο. Μέσα σε λίγες ώρες αρχίζει να μυρίζει θάλασσα, και μετά αυτή τη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψαριού που είναι απωθητική σε πολλούς. Το φρέσκο ψάρι είναι αρκετά σκληρό, τόσο ώστε αν ακουμπήσουμε το δάχτυλο μας πάνω, είναι αρκετά ελαστικό ώστε να επανέλθει αμέσως.



Προσοχή όμως γιατί και ο πάγος σκληραίνει τα ψάρια αλλά αφαιρεί την ελαστικότητα τους. Τα μάτια των φρέσκων ψαριών είναι λαμπερά και έχουν ροζ χρώμα, ενώ τα κατεψυγμένα ή αποψυγμένα ψάρια έχουν συνήθως πιο γκρίζα και θαμπά μάτια. Επίσης, τα βράγχια των ψαριών πρέπει να είναι ροζ και υγρά, ενώ στα μπαγιάτικα συνήθως είναι καφετιά και θαμπά.

 Αν ωστόσο μαγειρέψετε το ψάρι χωρίς να είστε απολύτως σίγουροι αν αυτό που έχετε αγοράσει είναι ολόφρεσκο, μόλις το ανοίξετε θα πάρετε την απάντηση σας. Το φρέσκο μαγειρεμένο ψάρι έχει λευκό κόκκαλο και η σάρκα του αποσπάται σχετικά εύκολα από τα κόκκαλα, ενώ στα μπαγιάτικα ψάρια η σάρκα είναι πιο σφιχτή και τείνει να κολλάει πάνω στο κόκκαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger