Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Αλ. Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εγγυητής της Ευρωζώνης


newego_LARGE_t_420_54155459Για ακόμη μια φορά ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε να δώσει διαπιστευτήρια υπευθυνότητας τόσο στο ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, όσο και στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη φορά στις ΗΠΑ, για να συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνεται από το LBJ School of Public Affairs του Πανεπιστημίου του Τέξας με θέμα «Μπορεί να διασωθεί η Ευρωζώνη;».

Το βράδυ της Δευτέρας ενώπιον ενός ακροατηρίου που στελεχώνει αμερικανικά «think tank», διαβεβαίωσε ότι εάν το κόμμα του αναλάβει τη διακυβέρνηση, θα προασπίσει τη θέση της χώρας εντός της ΕΕ και του ευρώ.
«Μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν θα ωφελήσει κανέναν» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα όπως η διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος». Επίσης υποστήριξε ότι μια «έξοδος της  Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη», γιατί όπως είπε «αν μια  χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος;».
Την ίδια ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ως θεματοφύλακας της λυκοσυμμαχίας φρόντισε να παρουσιάσει την τρόικα ως κάτι ξέχωρο από την ΕΕ. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να διερευνήσει τις ενέργειες της τρόικας στις χώρες της κρίσης. Όπως είπε, «αναμένουμε τη συγκρότηση μιας Εξεταστικής Επιτροπής ή Υποεπιτροπής με ισχυρή και διευρυμένη πολιτική εντολή». Παράλληλα εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόσφατη αναφορά του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον οποίο κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για αυτό που έχει συμβεί στις χώρες που ακολούθησαν τις πολιτικές της τρόικας.
Μόνο που η τρόικα δεν είναι κάτι γενικό και αφηρημένο, αλλά αποτελείται από εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης η τρόικα δεν εφαρμόζει δικές της πολιτικές, αλλά τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία θέλει να προασπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρός του.
Σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Συμβουλές σε μια μελλοντική κυβέρνηση». Προφανώς οι συμβουλές που θα δώσει, αλλά και αυτές που θα λάβει αναμένεται να αποδειχθούν χρήσιμες για να βγουν αρκετά συμπεράσματα για το τι μας περιμένει σε αυτή την περίπτωση.
Πηγή:«γλόμπινγκ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger