Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Αγιασμός στο «Αικατερίνη Π»

Αγιασμός στο «Αικατερίνη Π»

Το λιμάνι της Ραφήνας είχε την τιμητική του το βράδυ της Τετάρτης, στις 30 Οκτωβρίου 2013. Στο «Αικατερίνη Π» της FAST FERRIES, των αδελφών Παναγιωτάκη, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β', Μητροπολίτη Σύρου (Τήνου-Άνδρου-Κέας-Μυκόνου-Μήλου-Σερίφου-Σίφνου-Κιμώλου-Κύθνου-Φολεγάνδρου-Σικίνου).

Ο αγιασμός συνοδεύτηκε από μια ζεστή και όμορφη γιορτή που ετοίμασαν το πλήρωμα του πλοίου και οι άνθρωποι της εταιρείας, θέλοντας με τον τρόπο αυτόν να ευχαριστήσουν όλους όσους βοήθησαν τα δύο πλοία της εταιρείας να πετύχουν όσα πέτυχαν τη θερινή περίοδο.
Οι άνθρωποι της εταιρείας των αδελφών Παναγιωτάκη έκφρασαν με τον ζεστό αυτό τρόπο το «ευχαριστώ» προς τους πράκτορες, τους λιμενικούς, τους ανθρώπους του λιμανιού, τους φίλους της εταιρείας και των πλοίων της.
Και, όπως τόνισε ο καπετάνιος του πλοίου, ο καπετάν-Γιώργος Κολίτσας, θέλησαν να απευθύνουν «ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συνεργασία στο λιμάνι της Ραφήνας».
Η βούληση των ανθρώπων μιας παραδοσιακής ναυτιλιακής εταιρείας να ευχαριστήσουν όσους βοήθησαν και συνέβαλαν στην καθιέρωση της στα ακτοπλοϊκά δρώμενα της Ραφήνα είναι πραγματικά πολύ όμορφη. Πόρρω απέχει από απρόσωπες εταιρείες και σχήματα.
Ο Μητροπολίτης Σύρου ευχαρίστησε θερμά τους αδελφούς Παναγιωτάκη για τις ευεργεσίες που παρέχουν προς τα νησιά με τα αξιόπλοα και ταχύπλοα πλοία τους. Τα πλοία αυτά, τόνισε, είναι πολύτιμοι αρωγοί στις πολυκύμαντες περιοδείες των ανθρώπων της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου στα νησιά και, ιδιαίτερα βέβαια, στη Άνδρο, την Τήνο και τη Μύκονο.
Απευθυνόμενος προς τους αδελφούς Παναγιωτάκη, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Είναι πολύ μεγάλη ευλογία Θεού για αυτούς τους δύσκολους και χαλεπούς καιρούς που ζει η πατρίδα μας και διέρχεται η μεγάλη ναυτική οικογένεια ότι εσείς εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών διατηρείτε και συντηρείτε αυτά τα πλοία. Τα πλοία αυτά ανακουφίζουν ιδιαιτέρως, την θερινή περίοδο, δια της μετακομιδής από τη Ραφήνα στα νησιά χιλιάδων επισκεπτών και προσκυνητών του ιερού εικονίσματος της Παναγίας, αλλά διότι και με τον τρόπο αυτόν συντελούν στην προαγωγή και την πρόοδο του πολιτισμού, στην καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά και στην πρόοδο και την προκοπή της πατρίδος μας και στην προβολή των ωραίων αυτών και ευλογημένων νησιών».
Επισήμανε ότι οι επιλογές των πληρωμάτων της εταιρείας είναι πραγματικά άριστες, από τον καπετάνιο μέχρι τον τελευταίο ναυτόπαιδα. «Έχετε επιλέξει ανθρώπους ευγενείς, προσηνείς, πολιτισμένους, οι οποίοι ξέρουν να συμπεριφέρονται προς τους επιβάτες και να διαχειρίζονται ακόμα και τις πιο δύσκολες ιδιοτροπίες τους με πολύ σεβασμό».
Για το πλοίο έπλεξε ένα ξεχωριστό εγκώμιο:
«Αν μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα πλοία της γραμμής της Ραφήνας ως κοσμήματα σε ένα ωραίο περιδέραιο, αυτή η καλογραμμισμένη και καλοφτιαγμένη «Αικατερίνη Π» είναι ο ακροδέχτης αυτού του περιδερίου και σαν ωραία φιγούρα ταξιδεύει πάνω στη θάλασσα, άλλοτε τη γαλήνια και άλλοτε την τρικυμισμένη, και στολίζει με την παρουσία της, όπως και τα άλλα πλοία, τα λιμάνια της Άνδρου, της Τήνου και της Μυκόνου».
Ο Μητροπολίτης πρόσφερε δύο πολύτιμα δώρα στο πλοίο για να τα έχουν οι άνθρωποι του ως ευλογία στη γέφυρα:
- Ένα ασημένιο δακτυλίδι της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο το έχουν διακομίσει από την Ιερά Μονή του Σινά και το τοποθέτησαν για να τους το προσφέρουν σε ειδική θήκη μαζί με τις ευχές τους.
- Μία εικόνα του Αγίου Νικολάου.
Για τον Άγιο Νικόλαο, ο Μητροπολίτης τόνισε ότι είναι ο σύντροφος και προστάτης των ναυτικών και μετέφερε μια χαρακτηριστική φράση ενός παλιού καπετάνιου ότι «ο Άγιος Νικόλαος έχει κάνει πολλές βάρδιες στις γέφυρες των πλοίων, ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές».
Για τον καπετάν-Γιώργη Κολίτσα, τον καπετάνιο του πλοίου, ο Μητροπολίτης ανέφερε ότι τον γνωρίζει από την παιδική του ηλικία στο Μπατσί. Τον χαρακτήρισε αγαπημένο του πνευματικό του παιδί και χαίρεται ιδιαίτερα για τη ανέλιξή του, την προκοπή του και την πρόοδο του καθώς έχει καταστεί ένα εκλεκτό μέλος της ναυτικής οικογένειας των πλοιάρχων.
Και ευχήθηκε η Αγία Αικατερίνη, της οποίας το όνομα φέρνει το πλοίο να είναι συμπλωτήρ και εκείνη που θα πηδαλιουχεί πάντοτε ασφαλώς το πλοίο, μαζί με τον πλοίαρχο.
Το ίδιο δακτυλίδι πρόσφερε και στην εταιρεία για να το έχει στα γραφεία της.
Ο Δήμαρχος Άνδρου, κ. Ιωάννης Γληνός, ευχαρίστησε και αυτός με τη σειρά του λέγοντας: «Το νησί μας έχει προχωρήσει βήματα πολλά. Το νησί μας σας χρωστάει πολλά. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς».
Ακολούθησε μπουφές με εκλεκτά εδέσματα και μουσική βραδιά, όπου κυριάρχησαν τα νησιώτικα τραγούδια. Ας κρατήσουμε μια στροφή από το τραγούδι που έγραψε για το «Αικατερίνη Π» ο Ιάκωβος Μπενάς, μέλος του πληρώματος του πλοίου :
«Με το Αικατερίνη Π, για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο το ταξίδι πάλι αρχίζει...»
Καλά ταξίδια στο «Αικατερίνη Π» και τους ανθρώπους του.
Το πλοίο από την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2013 θα αντικαταστήσει το «Θεολόγος Π» στο απογευματινό δρομολόγιο των 17:30 από τη Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο και Μύκονο.
Το «Θεολόγος Π» αναμένεται να επιστρέψει λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε θα έρθει η σειρά του «Αικατερίνη Π» να δέσει για επισκευή και συντήρηση.
Κείμενο: Αντ. Λαζαρής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger