Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% έθεσε εκ νέου η τρόικα

fpa

Στοιχεία που αποδεικνύουν τη βελτιωμένη πορεία των εσόδων φέτος και κατ’ επέκταση μειώνουν την ανάγκη για λήψη νέων μέτρων για το 2014 παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο στην πρώτη σύσκεψη που είχε με τους εκπροσώπους της τρόικας, που πραγματοποιήθηκε χθες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέπτυξε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, τον Οκτώβριο τα γενικά έσοδα του κράτους διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ. Ποσό το οποίο είναι κατά 24% υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ το δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 η υπέρβαση έναντι των στόχων στα έσοδα ανέρχεται στα 300 εκατ. ευρώ.

«Οι αριθμοί είναι ικανοποιητικοί για να στοιχειοθετήσουμε καλή επιχειρηματολογία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών μετά τη σύσκεψη με την τρόικα. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η τρόικα δεν αντέδρασε θετικά ή αρνητικά στα στοιχεία αυτά. Αρκέστηκε να δεσμευθεί ότι θα εξετάσει τα νέα δεδομένα. Ταυτόχρονα, θα συγκεντρώσει στοιχεία για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και από τα υπόλοιπα υπουργεία και αναμένεται να δείξει τις προθέσεις της στο τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα την Παρασκευή) σε νέα σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα και το επιτελείο του.
«Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, όταν αφορούν δημοσιονομικά ζητήματα ή διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν είναι ποτέ εύκολες, αλλά θεωρώ ότι αυτή τη φορά δεν είναι πιο δύσκολες απ’ ό,τι συνήθως», δήλωσε χθες ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν και πρόσθεσε πως «είμαι βέβαιος ότι θα βρούμε ικανοποιητική λύση όσον αφορά το δημοσιονομικό κενό και τους δημοσιονομικούς στόχους». Παράλληλα, υποστήριξε πως τα δημοσιονομικά κενά το 2014 και το 2015 θα καλυφθούν με μέτρα που θα συγχωνευθούν στην εν εξελίξει αξιολόγηση, για να συμπληρώσει: «Ας αφήσουμε τους εκπροσώπους της τρόικας και τις ελληνικές αρχές να εργασθούν και είμαι βέβαιος ότι το τελικό αποτέλεσμα θα καλύπτει τους στόχους».
Πάντως, χθες, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκαν τα θετικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τα όπλα του έναντι της τρόικας στις διαπραγματεύσεις για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού του 2014. Στο πλαίσιο αυτό:
1. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι τα έσοδα Οκτωβρίου ξεπέρασαν κατά 750 εκατ. τον μηνιαίο στόχο, ενώ αργότερα, αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου σημείωνε ότι τα έσοδα του δεκαμήνου Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2013 υπερβαίνουν τον στόχο κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ. Γεγονός το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος απ’ ό,τι προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (344 εκατ.).
2. Το πρωτογενές πλεόνασμα του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. από 1,3 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Αυγούστου.
3. Εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ύψους 5,1 δισ. έως το τέλος Οκτωβρίου, αν και τα αιτήματα που είχαν εγκριθεί στο ίδιο διάστημα ήταν 6 δισ. ευρώ.
Πέραν αυτών, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε στην τρόικα και το σχέδιο για τη βελτίωση της φορολογικής διοίκησης και φορολογικής συμμόρφωσης, από το οποίο αναμένει αύξηση εσόδων κατά 381 εκατ. το 2014. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα μέτρα που προωθεί το υπουργείο Εργασίας, θα αποτελέσουν τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς για να καλύψει πιθανό δημοσιονομικό κενό του 2014 που δεν θα ξεπερνάει τα 500-700 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα υποστηρίζει πως το κενό κινείται σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα των 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκαν τα θέματα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και των εξελίξεων στον τραπεζικό τομέα. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έθεσε άλλα δύο ζητήματα. Πρώτον, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και δεύτερον, την επαναφορά του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, καθώς αμφισβητεί ότι η μείωση απέδωσε τα αναμενόμενα. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δείχνουν ακριβώς το αντίθετο και θα επιμείνει επ’ αυτού.
Επίσης, αν και δεν ετέθη χθες το θέμα, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ενδεχομένως η κυβέρνηση να θέσει εκ νέου το αίτημα, με αφορμή το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι από τα καύσιμα (συνολικά) υστερούν έναντι των στόχων κατά 700-800 εκατ. τουλάχιστον. Ειδικά, δε, εάν αποδειχθεί ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση λειτούργησε θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger