Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

1η Πανδημοτική γιορτή ελιάς Δήμου Τεμπών


Ο Δήμος Τεμπών σε συνεργία με την ΔΟΠΑΠΕΠΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Π. Ε. Λάρισας διοργανώνει διήμερη πανδημοτική Γιορτή Ελιάς, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Νοεμβρίου στην κεντρική πλατεία της δημοτικής ενότητας Γόννων.
Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και του δημάρχου, Κώστα Κολλάτου, μια ακόμη τοπική γιορτή οργανώνεται για την ανάδειξη και προβολή τόσο της περιοχής όσο και των προϊόντων της Ελιάς και του λαδιού, με σκοπό να ωφελήσει την οικονομία της περιοχής και να αποτελέσει κοινό τόπο συνάντησης αγροτών, εμπόρων, ελαιοπαραγωγών, τυποποιητών και επιστημόνων από την ευρύτερη περιοχή του νομού. Η διήμερη γιορτή θα περιλαμβάνει επιμορφωτική ημερίδα για τους αγρότες-ελαιοπαραγωγούς, περίπτερα έκθεσης αγροτικών προϊόντων της περιοχής καθώς και τοπικών φορέων, πολιτιστικές εκδηλώσεις και έκθεση φωτογραφίας για την ελιά.
Σημειώνεται ότι η 10 Νοεμβρίου, δεύτερη ημέρα των πολιτιστικών εκδηλώσεων, είναι η παγκόσμια ημέρα επιστήμης για την Ειρήνη και την ανάπτυξη και η ελιά δένδρο αιωνόβιο όπως η ιστορία μας, σεμνό και αυθεντικό όπως ο πολιτισμός μας, αποτελεί το σύμβολο ειρήνης και νίκης, προσδιορίζοντας τα όρια συνύπαρξης της πολιτιστικής μας ταυτότητας και της εθνικής μας οικονομίας.
Αναλυτικά το Πρόγραμμα έχει ως εξής :
Σάββατο 9/11/2013 και ώρα 6:00 μ.μ. Ημερίδα για τους αγρότες στην αίθουσα εκδηλώσεων Δ. Ε Γόννων (πρώην δημαρχείο) με τις εξής θεματικές ενότητες :
  1. Η ολοκληρωμένη διαχείριση στην καλλιέργεια της Ελιάς. Ομιλητής Ευάγγελος Σφακιωτάκης, ομότιμος καθηγητής του Α. Π. Θεσσαλονίκης.
  2. Η θρέψη και η λίπανση της ελιάς. Ομιλητής Χρίστος Τσαντήλας, Γεωπόνος Εδαφολόγος – Διευθυντής του Ινστιτούτου Χαρτογράφησης Εδαφών ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ».
  3. Ομάδες παραγωγών. Αναγκαιότητα, σημασία, δημιουργία. Ομιλητής Κων/νος Μπλιάτσιος, Γεωπόνος.
  4. Η μετασυλλεκτική διαχείριση και η εμπορία της ελιάς. Ομιλητής Διαμαντής Πέτρος Διευθυντής του τμήματος Ελιάς της INTERCOMFOODS Α.Ε. .
Κυριακή 10/11/2013 και ώρα 11:00 π.μ. Κεντρική πλατεία Γόννων
11:00 π.μ. : Έναρξη εκδήλωσης.
11:05 π.μ. : Χαιρετισμός Δημάρχου.
11:15 π.μ. : Χαιρετισμοί επισήμων.
11:20 π.μ. : Ομιλία για την Ελιά από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας.
11:30 π.μ. : Πολιτιστικό δρώμενο από τα παιδιά του Μ. Ε. Σ. Γόννων.
11:40: π.μ. : Χορωδία της Μουσικής σχολής του Δήμου Τεμπών.
11:50 π.μ. : Χορευτικά από το παιδικό τμήμα του ΜΕΣ Γόννων.
12:15 π.μ. : Πέρας εκδήλωσης
Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα προβολής από τους τοπικούς φορείς και παραγωγούς με θέμα την ελιά.
Στην Δημοτικό Πινακοθήκη Γόννων του Δήμου Τεμπών, στην κεντρική πλατεία, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ελιά, από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας» από το φωτογραφικό αρχείο του Μ.Ε.Σ. Γόννων.
Είσοδος ελεύθερη για το κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger