Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Αντ. Σαμαράς: Στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί προς όφελος του κεφαλαίου

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Αν και το ζήτημα του ελληνικού χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να το θέσει έστω και ανεπισήμως.

Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους, με στόχο να εξασφαλίσει καλύτερους όρους χρηματοδότησης για την  εγχώρια πλουτοκρατία. Η θέση που προβάλλει είναι ότι η αβεβαιότητα γύρω από το ελληνικό χρέος υπονομεύει τις προσπάθειες για την καπιταλιστική ανάκαμψη και την προσέλκυση επενδύσεων.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι γενικές αρχές αυτής της διαπραγμάτευσης ορίζονται στην προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη. Πίσω από τις ψευδεπίγραφες υποσχέσεις «όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα», το κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας εκφράζει την αποφασιστικότητα των δύο κυβερνητικών εταίρων να προωθήσουν  απαρέγκλιτα όλες τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που εξυπηρετούν την κερδοφορία της πλουτοκρατίας.
Δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα
Το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας ρωτήθηκε για τη δήλωση του Κοινοτικού επίτροπου Όλι Ρεν ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε επιτήρηση έως ότου αποπληρωθεί το 75% των δανείων που έχει λάβει.
Όπως είπε, «αυτό είναι κάτι που ισχύει για όλες τις χώρες που έχουν πάρει δάνειο από το EFSF. Δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Εξάλλου, σε μία Ομοσπονδιακή Ευρώπη όλων μας οι προϋπολογισμοί είναι κάτω από τον έλεγχο και των υπολοίπων».
Ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να περικοπούν οι πρόωρες συντάξεις για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό,  λέγοντας πως «θα το δούμε όταν έρθει η ώρα».
Η ατζέντα της συνόδου
Βασικό θέμα συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής θα είναι η ανεργία, κυρίως των νέων. Κεντρική κατεύθυνση είναι η επέκταση των προγραμμάτων επιδότησης των εργοδοτών που ανακυκλώνουν την ανεργία μοιράζοντας μια θέση σε δύο και τρεις εργαζόμενους, ενώ προσφέρουν ζεστό χρήμα και δωρεάν εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Η ανεργία αξιοποιείται  για τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων και γενικότερα την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.
Στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει ανασκόπηση όλων των μέτρων που υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλιακών ομίλων και τη δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ θα συζητηθεί και η τραπεζική ενοποίηση.
Επίσης στην ατζέντα περιλαμβάνεται το ζήτημα της μετανάστευσης όπου προωθείται η ενίσχυση της αστυνόμευσης και γενικότερα της κατασταλτικής λογικής. Εννέα κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητάνε να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής ειδική παράγραφος για την ανάγκη ενίσχυσης της Frontex. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μ. Ραχόι.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...



Look into my web-site calgary carpet cleaning []

Powered By Blogger