Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Σποράδες Καινοτόμα πρόταση διατυπώνεται στο πεδίο της ανάπτυξης αλλά και ευρύτερης προβολής της Σκοπέλου


Καινοτόμα πρόταση προβολής     Καινοτόμα πρόταση διατυπώνεται στο πεδίο της ανάπτυξης αλλά και ευρύτερης προβολής της Σκοπέλου, με φόντο και επίκεντρο το δασικό πλούτο του νησιού, που προσφέρεται για ποικίλες εναλλακτικές δράσεις. Η μελέτη που εκπόνησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για το Δήμο Σκοπέλου, θα παρουσιαστεί προσεχώς, σε ανοιχτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο νησί, παρουσία αιρετών, φορέων και κατοίκων, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε μια εποικοδομητική, διαλογική συζήτηση.
«Η μελέτη που εκπονήθηκε, αποτελεί μια συνολική αποτύπωση της πολιτικής του νησιού για το δάσος, η οποία περιλαμβάνει τρεις επιμέρους ενότητες, για την πρόληψη, την αύξηση της επισκεψιμότητας και την αξιοποίηση του δάσους». Στόχος των επικεφαλής του νησιού είναι η συνολική αξιοποίηση του δασικού πλούτου της Σκοπέλου, μέσα από προτάσεις και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά.

Η θέση που διατύπωσε ευθύς εξαρχής ο Δήμαρχος Σκοπέλου, συνοψίζεται στη φράση «το συγκριτικό πλεονέκτημα του νησιού είναι το δάσος, γεγονός το οποίο συνεπάγεται νέες προοπτικές ανάπτυξης».
Μεταξύ των επιμέρους σημείων που περιλαμβάνει η παραπάνω μελέτη,  είναι η αποτύπωση με GPS όλου του δάσους, η εγκατάσταση αισθητήρων που θα συμβάλουν στην ηλεκτρονική παρακολούθησή του και κατά συνέπεια στον άμεσο εντοπισμό κάθε πιθανής εκδήλωσης πυρκαγιάς.            Απώτερος στόχος είναι η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης για την ανάδειξη και προβολή του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος και την ήπια ανάπτυξή του, με σεβασμό στο περιβάλλον. Ειδικότερα, η καταγραφή και η πολυεπίπεδη χωρική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν κατά την πρώτη φάση,  θα αξιοποιηθούν προκειμένου να οριστούν οι άξονες και οι στρατηγικές επέμβασης στην περιοχή για την εξασφάλιση της ισόρροπης, βιώσιμης  και αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.
            Επίσης θα διερευνηθούν οι αναπτυξιακές δυνατότητες και προτεραιότητες, καθώς και οι βασικές κατευθύνσεις για τη χάραξη μιας στρατηγικής που αποβλέπει στην επίτευξη της βιώσιμης διαχείρισης των αποθεμάτων της περιοχής. Βασικοί άξονες ενδιαφέροντος θα αποτελέσουν: Η ήπια τουριστική ανάπτυξη, η αειφορική διαχείριση και αξιοποίηση του δασικού πλούτου και η τόνωση της παραγωγής και προώθησης τοπικών προϊόντων.
             Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται η πολυεπίπεδη έρευνα στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, του οικιστικού δικτύου, των δικτύων μεταφοράς, των χρήσεων γης, των υποδομών, του κοινωνικού ιστού και των πολιτισμικών δεδομένων της περιοχής ώστε να καθοριστούν οι περιορισμοί, αδυναμίες, ανάγκες και απειλές αλλά και οι αξιοποιήσιμες δυνατότητες και αναπτυξιακές ευκαιρίες που διαθέτει η περιοχή.
            Σκοπός της εν λόγω προγραμματικής σύμβασης που έχει υπογραφεί, είναι η συνεργασία των ανωτέρω φορέων για την εκπόνηση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Δήμου Σκοπέλου με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών. Ο Δήμος Σκοπέλου διευθύνει και ρυθμίζει όλες τις τοπικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας. Ειδικότερα σε σχέση με το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους είναι υπεύθυνος για την προστασία, αξιοποίηση και εκμετάλλευση των τοπικών φυσικών πόρων και περιοχών, καθώς και την κατασκευή, συντήρηση και διαχείριση των σχετικών έργων και εγκαταστάσεων. Την εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων έρευνας και τεχνολογίας για την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και τοπικών προγραμμάτων για την προστασία και αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, στο πλαίσιο των εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών.
            Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αντίστοιχα, ως εκπαιδευτικό και ερευνητικό  ίδρυμα παγκοσμίου κύρους με πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε θέματα εφαρμογών πληροφορικής και τηλεπισκόπησης για την παρακολούθηση, διαχείριση και ανάδειξη των φυσικών πόρων και οικοσυστημάτων, προωθεί την εφαρμοσμένη έρευνα προάγει την επιστήμη και υποβοηθά τη λήψη αποφάσεων μέσω της υποστήριξης των δομών της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης σε θέματα σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων και πολιτικών για τη συνετή διαχείριση των φυσικών πόρων μέσω τεχνολογιών αιχμής.



Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger