Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

ξυπνάτε ρε ζααααααααα Έλληνες

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ: ΤΡΙΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ (16,5%)


ΠΡΩΤΟΙ ΟΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ
Πρωτία για τους σοσιαλδημοκράτες στις πρόωρες εκλογές, που διεξήχθησαν χθες και σήμερα στην Τσεχία, αλλά το ποσοστό, που απέσπασαν δεν τους δίνει την δυνατότητα άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης.
Οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 22% (53 έδρες στο σύνολο των 200), αρκετά μικρότερο από εκείνο στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ενώ χαμηλό, μόλις 59%, είναι το ποσοστό συμμετοχής.
Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το νεόκοπο λαϊκιστικό
και νεοφιλελεύθερο κίνημα ΑΝΟ 2011 του Τσέχου δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία, Αντρέι Μπάρμπις, με ποσοστό 18,7% (45 έδρες), με τρίτο το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας και ποσοστό 16,5% (39 έδρες).
Ακολουθούν το επίσης νεοφιλελεύθερο κόμμα ΤΟΠ 09 του αριστοκρατικής καταγωγής πρώην υπουργού Εξωτερικών Κάρελ Σβάρτσενμπεργκ με ποσοστό 10,3% (22 έδρες), το Χριστιανοδημοκρατικό-Λαϊκό Κόμμα με 7% (13-15 έδρες) και με το ίδιο ποσοστό το δεξιό κίνημα «Ξημέρωμα της Άμεσης Δημοκρατίας» του ιαπωνικής καταγωγής μεγαλοεπιχειρηματία Τόμιο Οκουμάρα.
Στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Τσεχία, επτά μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής τους τον ερχόμενο Μάιο, καλούνταν στις κάλπες 8,4 εκατομμύρια Τσέχοι ψηφοφόροι να εκλέξουν από πάνω από 5.900 υποψήφιους 23 κομμάτων τα 200 μέλη της νέας Βουλής στην Πράγα.
Η σημερινή νίκη των Τσέχων Σοσιαλδημοκρατών δεν τους εξασφαλίζει την ανάληψη της εξουσίας, αφενός διότι δεν έχουν την απαραίτητη πλειοψηφία για αυτοδύναμη κυβέρνηση και αφετέρου διότι θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη, αν όχι αδύνατη, η αναζήτηση εταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger