Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Οριστικά με νέο νόμο οι εκλογές στους ΟΤΑ


Οι εκλογές του Μαΐου στους δήμους της χώρας θα γίνουν με τον νέο νόμο. Η επιβεβαίωση έρχεται από τον Ανδρέα Παπαμιμίκο, Λαρισαίο γραμματέα της ΝΔ, ο οποίος μίλησε σχετικά σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Free Sunday.
-Θα αλλάξει τελικά ο εκλογικός νόμος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές; Και μαζί για τις εθνικές εκλογές, όπως λέει το ΠΑΣΟΚ;

«Ζήτημα αλλαγής του εκλογικού νόμου για τις εθνικές εκλογές δεν τίθεται. Είναι όμως απόφασή μας να προχωρήσουμε στην αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Είναι μια πραγματική μεταρρύθμιση, που πρώτος πίστεψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Είναι μια μεγάλη τομή, που στόχο έχει να δώσει στους δημότες τη δυνατότητα να αναδεικνύουν τους ικανούς, τους άξιους, τους καταξιωμένους στις τοπικές κοινωνίες. Να μπορούν δηλαδή να επιλέγουν υποψηφίους που κατεβαίνουν με διαφορετικούς συνδυασμούς».
-Πώς ακριβώς θα γίνεται αυτό;
«Ουσιαστικά, σε κάθε ψηφοδέλτιο θα υπάρχουν δύο ενιαίες λίστες. Μία με τους υποψήφιους δημάρχους και άλλη μία με τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους σε αλφαβητική σειρά. Κάθε δημότης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει το δήμαρχο που επιθυμεί, αλλά και όποιους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους θέλει, άσχετα από το συνδυασμό με τον οποίο κατεβαίνουν».
-Ποιοι θα εκλέγονται;
«Προσωπικά είμαι υπέρ του να εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή όσοι δήμαρχοι πιάνουν το 42%. Σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων, θα εκλέγονται αυτοί που έχουν τους περισσότερους σταυρούς. Σε αυτό το σημείο, ωστόσο, υπάρχει ο παράγοντας της «κυβερνησιμότητας» του κάθε δήμου, τον οποίο πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά. Δηλαδή το τι θα συμβεί στην περίπτωση που ένας δήμαρχος δεν έχει τον απαιτούμενο αριθμό εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων για να διοικήσει αποφασιστικά. Είναι κάτι που μας προβληματίζει, αλλά είμαι σίγουρος πως θα βρεθεί βιώσιμη λύση. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, που ανταποκρίνεται σε αιτήματα των ίδιων των πολιτών και μπορεί να απαλλάξει την τοπική αυτοδιοίκηση από την ποδηγέτηση των κομμάτων. Είναι, τελικά, μια βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση που ανταποκρίνεται σε αιτήματα των ίδιων των πολιτών και μπορεί να αφήσει πίσω παθογένειες του παρελθόντος. Θέλω να πιστεύω πως θα βρει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν μπορεί να περιοριζόμαστε σε διαπιστώσεις. Έχουμε υποχρέωση να προχωρούμε στο «διά ταύτα» και να μην κρυβόμαστε. Είναι πρόκληση ευθύνης για όλα τα κόμματα».
-Ενθαρρύνετε κοινούς υποψηφίους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για δήμους και περιφέρειες;
«Θέλουμε, όπως σας είπα, να βγαίνουν μπροστά και να παίρνουν το τιμόνι των δήμων άνθρωποι που δεν διακρίνονται για τις όποιες κομματικές ταμπέλες τους, αλλά για την αξιοσύνη τους, την ικανότητά τους και την καταξίωση που οι ίδιοι κέρδισαν στις τοπικές κοινωνίες και τους χώρους δουλειάς τους. Θέλουμε, με μια κουβέντα, η τοπική αυτοδιοίκηση να υπηρετεί την τοπική κοινωνία και όχι να στραγγαλίζεται από τα κόμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger