Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Στη Σκόπελο το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο


Στη Σκόπελο θα τοποθετηθεί το πρώτο ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο, χάρη στο μεράκι του Γιώργου Μιχαήλ, μέλους της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο οποίος ζει στο συγκεκριμένο νησί.
Το εν λόγω ραδιοτηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας έχει κατασκευαστεί από ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί 11 με 13 Οκτωβρίου στη Θάσο.

Στο μεταξύ αναπτύσσεται έντονη αστρονομική δραστηριότητα στα νησιά των Βορείων Σποράδων, όπου δύο δραστήρια μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, ο Νίκος Πασχάλης στη Σκιάθο και ο Γιώργος Μιχαήλ στη Σκόπελο, έχουν δημιουργήσει αστεροσκοπεία υψηλής ευκρίνειας.
Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει, ο κ. Μιχαήλ υπογραμμίζει ότι: «το υπό κατασκευή ραδιοτηλεσκόπιο, διαθέτει κάτοπτρο γύρω στο ενάμιση μέτρο, το οποίο θα παρακολουθεί τον ήλιο στη διάρκεια της μέρας, ενώ διαθέτει στιβαρή ρομποτική βάση προκειμένου να παραμένει σταθερό και να μην επηρεάζεται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ραδιοτηλεσκόπιο, προσθέτει ο ίδιος, θα βλέπει τον ήλιο από την ανατολή μέχρι τη δύση και θα συλλέγει πληροφορίες, που θα καταγράφονται με εικόνα και ήχο».
Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με το κομπιούτερ του κ. Μιχαήλ, ο οποίος θα παρατηρεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας τη δραστηριότητα του ήλιου, καθώς και άλλων ουράνιων σωμάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν ραδιοτηλεσκόπια τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όσο και στο Πανεπιστήμιο Πατρών, αλλά το συγκεκριμένο που θα εμπλουτίσει τις αστρονομικές δραστηριότητες του κ. Μιχαήλ, είναι το πρώτο που δημιουργείται σε ερασιτεχνική βάση.
Η εγκατάσταση του ραδιοτηλεσκόπιου θα γίνει με κάθε επισημότητα στη Σκόπελο, ενώ όπως αναφέρει επιπροσθέτως ο κ. Μιχαήλ: «θα έχει και εκπαιδευτική δραστηριότητα, καθώς θα είναι διαθέσιμο για τους μαθητές σχολείων, τους φοιτητές Πανεπιστημίων και όποιον επιθυμεί να παρακολουθήσει από κοντά τη λειτουργία του».
Ο λόγος που τον ώθησε να προχωρήσει στο συγκεκριμένο βήμα, είναι ταυτόσημος με την αγάπη του για το σύμπαν. «Νιώθω δέος και ψυχική ευχαρίστηση. Πάντα το άγνωστο δελεάζει τον άνθρωπο, θέλει να μαθαίνει για το άγνωστο και αυτό το άγνωστο το ζω εγώ αυτή τη στιγμή», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος είναι παράλληλα ένθερμος φίλος των αστροπαρατηρήσεων ανά τον κόσμο και γι' αυτό το λόγο συμμετείχε στην Ελληνική αποστολή που μετέβη στην Αυστραλία γι' αυτό τον σκοπό, ενώ στα επόμενα σχέδιά του καταγράφονται μακρινές αστρονομικές εξορμήσεις στην Αφρική, τα νησιά Φίτζι, την Ταϋλάνδη και ενδεχομένως την Αμερική.
Ο κ. Μιχαήλ είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας τα επτά τελευταία χρόνια και είναι σημαντικές οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στη Σκόπελο, με επίκεντρο ένα δημιουργικό πυρήνα φίλων της αστρονομίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στον άρτιο εξοπλισμό του μίνι αστεροσκοπείου που έχει δημιουργήσει, συμπεριλαμβάνεται και ηλιακό τηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα με το ραδιοτηλεσκόπιο, καταγράφοντας και στέλνοντας παντού, τα δεδομένα του σύμπαντος.
Να σημειώσουμε ότι ο κύριος Γιώργος εργάζεται στον φούρνο του κυρίου Τριανταφύλλου μπορείτε να περασατε από εκεί και να σας δόση πληροφορίες

2 σχόλια:

Packers Movers Hyderabad είπε...

Great do the job you’ve got done, this web site is really amazing with excellent details. please visit here: Packers and Movers Hyderabad, Local Shifting Relocation and Top Movers And Packers Hyderabad. Cheap Packers Movers Charges @ Packers And Movers Hyderabad
Packers And Movers Hyderabad to Jaipur
Packers And Movers Hyderabad to Delhi

Packers And Movers Chennai είπε...

Thanks for sharing such a valuable information.Im very thankful to you that you had given me this opportunity to write on this blog.please visit our website I assure you that it will be very useful for our website.....
http://chennaipackersmovers.in/ rss.xml

Powered By Blogger