Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Ψήφισμα 6ου συνεδρίου Λιμενικού Σώματος

Ψήφισμα 6ου συνεδρίου Λιμενικού Σώματος

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την οικονομική δυσπραγία που πλήττει το Λιμενικό Σώμα καθώς και την αγωνία τους για το μέλλον εξέφρασαν οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής με Ψήφισμα που εξέδωσαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του 6ου Συνεδρίου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Ακολουθεί το κείμενο :

«Εμείς οι Αξιωματικοί του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαμε στο 6ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΕΑΛΣ, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την συνεχιζόμενη πολιτική των περικοπών και των δυσβάσταχτων οικονομικών μέτρων που πλήττουν την Λιμενική οικογένεια και τον Οργανισμό που υπηρετούμε.
Εμείς οι ένστολοι, οι υπερασπιστές της εθνικής ασφάλειας και έννομης τάξης, έχουμε υποστεί την πιο κατάφωρη και άδικη επίθεση στους μισθούς και τις συντάξεις μας. Ενώ παράλληλα, οι περικοπές των προϋπολογισμών των οργανισμών που υπηρετούμε και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στις Υπηρεσίες μας, οδήγησαν στην υποβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.
Καταθέτουμε την αγωνία μας για το μέλλον και δηλώνουμε ότι δεν αποτελούμε «περικοπτόμενα οικονομικά νούμερα», ούτε μηχανές που λειτουργούν ασυναίσθητα εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο για 365 ημέρες το χρόνο, αλλά είμαστε άνθρωποι, που δεν έχουμε μόνο ως ύψιστη υποχρέωση τη νυχθημερόν εκτέλεση του καθήκοντος, αλλά έχουμε και δικαιώματα. Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση και το δικαίωμα να εκτελούμε τα καθήκοντά μας, απερίσπαστοι από τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
Αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε μία κοινωνία που στενάζει, κομμάτι της οποίας είμαστε, και δεν ζητάμε διακριτική-προνομιακή μεταχείριση, ζητάμε δικαιοσύνη γιατί αμειβόμαστε με πολύ χαμηλούς μισθούς, δεν αναγνωρίζεται η επικινδυνότητα της εργασίας μας, εργαζόμαστε σε ακατάστατα ωράρια, σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, νυχθημερόν, με απλήρωτη υπερεργασία.
Δεσμευόμαστε, ότι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, θέτοντας πάντοτε τον «δάκτυλον επί των τύπων των ήλων», ώστε μαζί με τη νέα διοίκηση της Ένωσης που θα προκύψει σε μικρό διάστημα από σήμερα, να υπερασπιστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις κατακτήσεις μας, αλλά και να συμβάλουμε στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων, θωρακίζοντας τον Έλληνα Λιμενικό Αξιωματικό από τους κινδύνους που τον απειλούν σε επαγγελματικό επίπεδο.
Απαιτούμε την άμεση αποκατάσταση των αδικιών και του επαναπροσδιορισμού της πολιτικής για τους εργαζόμενους στο Λιμενικό Σώμα, σύμφωνα με τις ακόλουθες προτάσεις μας, που αποτελούν καθολικό αίτημα και προϊόν σοβαρού προβληματισμού και γόνιμου διαλόγου της συνεδριακής διαδικασίας, για την υλοποίηση των οποίων δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση τον αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.
ΘΕΣΜΙΚΑ
1. Αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος με έμπρακτη διασφάλιση της αβλαβούς για το προσωπικό εκτέλεσης των καθηκόντων του.
2. Επαναπροσδιορισμός της δράσης των Υπηρεσιών, με εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων και επαναπροσδιορισμό του τρόπου αξιολόγησης της
αποδοτικότητάς τους.
3. Αναδιάταξη των δυνάμεων του Σώματος για Λιμενικές Αρχές, Υπηρεσίες και Ειδικές Μονάδες με στρατηγική, γενικές αρχές, στόχους, κριτήρια και διαδικασίες αξιολόγησης.
4. Αλλαγή του τρόπου εισαγωγής των στελεχών στις παραγωγικές σχολές (ΑΣΕΠ ή Πανελλήνιες Εξετάσεις), με κατ' έτος εισαγωγή επαρκούς αριθμού στελεχών.
5. Δημιουργία ενιαίου Κέντρου Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης των στελεχών.
6. Τροποποίηση των κανονισμών εκπαίδευσης και επικαιροποίηση των συγγραμμάτων από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
7. Βελτίωση του ισχύοντος Συστήματος Κρίσεων - Προαγωγών προκειμένου να εξασφαλιστεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια.
8. Θέσπιση κανόνων ομαλής ετήσιας εκροής ανωτάτων στελεχών, ήτοι ανώτατος χρόνος παραμονής στο βαθμό και ποσοστό ετήσιας αποστρατείας (τουλάχιστον στο σύνολο των ανωτάτων), προς εξασφάλιση ίσων ευκαιριών ανέλιξης.
9. Ουσιαστικός εκσυγχρονισμός και εκδημοκρατισμός των Κανονισμών του Σώματος, με ταυτόχρονη κωδικοποίησή τους.
10. Αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας
και της σπατάλης.
11. Επανακαθορισμός των μάχιμων υπηρεσιών.
12. Σύσταση ελεγκτηρίου Δαπανών.
13. Υπογραφή απευθείας συμβάσεων με ιατρούς και φαρμακεία, σύμφωνα με προβλεπόμενη διάταξη που εμπεριέχεται στο νόμο <<περί ενόπλων φρουρών στα εμπορικά πλοία και άλλες διατάξεις>>.
14. Τήρηση υφιστάμενης νομοθεσίας για τις πάσης φύσεως άδειες. Άμεση
κατάργηση υφιστάμενων περιορισμών, που ουσιαστικά ακυρώνουν το δικαίωμα στην άδεια.
15. Υιοθεσία από τη Βουλή τέκνων πεσόντων στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., από το οποίο εξαιρεθήκαμε.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
1. Άμεση προώθηση τροπολογίας νόμου που θα ακυρώνει την περαιτέρω μείωση των μισθών μας για το 2014.
2. Νέο μισθολόγιο, επί το βέλτιον.
3. ΑΜΕΣΗ τροποποίηση των συντελεστών υπολογισμού των ΒΜ από το μισθολογικό κλιμάκιο του Ανθυποπλοίαρχου και άνω για τη μερική άρση της αδικίας σε βάρος των Αξιωματικών.
4. Εξόφληση οφειλών παρελθόντων ετών υγειονομικών δαπανών για την αποκατάσταση της ιατροφαρμακευτικής μας περίθαλψης.
5. Αποπληρωμή των δεδουλευμένων πλεύσιμων και απρόσκοπτη καταβολή τους στο εξής, με προώθηση σχετικής ΚΥΑ.
6. Εξόφληση των οδοιπορικών εξόδων των μετακινούμενων στο εσωτερικό και εξωτερικό, με την εντολή, καμία μετακίνηση να μη πραγματοποιείται χωρίς τη δέσμευση των χρημάτων που απαιτούνται για τη μετακίνηση και χωρίς τη λήψη προκαταβολής.
7. Άμεση εξόφληση αποζημιώσεων Επιθεωρητών ΤΚΕΠ Λιμενικών Αρχών.
8. Χορήγηση υπερωριακής αποζημίωσης για την πέραν του θεσμοθετημένου εβδομαδιαίου χρόνου απασχόλησης.
9. Θεσμοθέτηση επιδόματος παραμεθορίων και προβληματικών περιοχών.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ
1. Χαρακτηρισμός του επαγγέλματος μας ως "ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥ και ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟΥ", με την χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας.
2. Αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν τα Ταμεία μας εξαιτίας του PSI.
3. Θεσμοθέτηση νέων κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση των ασφαλιστικών μας ταμείων.
4. Εξίσωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων των υπηρετούντων σε ΠΠΛΣ, με τα ισχύοντα στις υπόλοιπες ειδικές μονάδες.
5. Επίλυση του χρονίζοντος ζητήματος των στελεχών Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που είναι ασφαλισμένα σε ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ-ΤΣΑΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger