Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2013

«SOS» εκπέμπουν τα Κέντρα Υγείας Σκοπέλου και της Μαγνησίας

Ακυρώνεται στην πράξη η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας
SOS εκπέμπουν τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που την τελευταία τριετία έχουν υποστεί συστηματική υποβάθμιση σε δομές που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας τους και την παροχή των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας, που συμμετείχαν στην 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, επισημαίνουν ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας φθίνει μέρα με την ημέρα και προειδοποιούν ότι με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο μειώνονται οι παροχές προς τους πολίτες, αλλά οδηγούμαστε στην ακύρωση στην πράξη κάθε έννοιας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως επισήμανε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Νέλλυ Χονδρογιάννη, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους ανασφάλιστους συμπολίτες, που πληθαίνουν καθημερινά. Όπως ανέφερε, από 1-1-2012 τα Κέντρα Υγείας υπάγονται στον ΕΠΥΥ και ι ασφαλισμένοι δεν πληρώνουν για παρακλινικές εξετάσεις, αλλά παραμένει τα ποσό των 5 € για τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, εκτός των περιπτώσεων που εξαιρεί νόμος (χρόνια πάσχοντες, καρκινοπαθείς, τυφλοί, αιμορροφυλικοί και ασθενείς με AIDS).

«Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες όμως, καλούνται να πληρώσουν τόσο για την επίσκεψη, όσο και για τις εξετάσεις», ανέφερε η κα Χονδρογιάννη, που στην πράξη μεταφράζεται για ποσό που δίνεται και σε έναν εξωτερικό γιατρό.
Σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων, ήδη σε περιοχές της Μαγνησίας (Λεχώνια, Κ. Νερά) άνοιξαν ιδιωτικά ιατρεία, ενώ στην Αργαλαστή, μικροβιολογικό ιδιωτικό εργαστήριο.

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας δηλώνουν ότι στηρίζουν ένα δημόσιο σύστημα υγείας με ποιότητα υπηρεσιών που στηρίζεται στην καλά εκπαίδευση, τον επαγγελματισμό, υπευθυνότητα και συνεργασία με άλλες υγειονομικές και προνοιακές δομές, τονίζοντας ότι το κόστος δεν πρέπει να επιβαρύνει τον πολίτη, ούτε να αυξάνει τις ανισότητες στην πρόληψη και την περίθαλψη, γιατί η υγεία είναι αγαθό.
Οι εργαζόμενοι που ξεκίνησαν αγώνα κατά της υποβάθμισης των Κέντρων Υγείας και του Νοσοκομείου Βόλου, ζητούν τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, για ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας.

Τα προβλήματα

Τα προβλήματα που υπάρχουν ανά Κέντρο Υγείας και που υποβαθμίζουν την παροχή υπηρεσιών είναι:

Κ.Υ. Αργαλαστής: Η μοναδική παιδίατρος του Κ.Υ. εκτελεί όλες τις εφημερίες και πολλά πρωινά στην Παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, ενώ η δεύτερη θέση παιδιάτρου παραμένει κενή. Η μοναδική μικροβιολόγος, έχει αποσπαστεί στη Μονάδα Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Βόλου και το μικροβιολογικό εργαστήριο του Κ.Υ. λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα.
Από τις έξι προβλεπόμενες θέσεις οδηγών ασθενοφόρων, καλύπτονται μόνο οι δύο, ενώ γίνονται μετακινήσεις προσωπικού και υπάρχει έλλειψη διοικητικού υπαλλήλου.

Κ.Υ. Βελεστίνου: Εκτός λειτουργίας βρίσκονται τα ακτινολογικό και τα οδοντιατρικό τμήμα, ενώ δεν υπάρχει παιδίατρος και το μικροβιολογικό τμήμα λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα.
Τρία πληρώματα ασθενοφόρου, με αρκετές ακάλυπτες βάρδιες. Μετακινήσεις προσωπικού και η μοναδική καθαρίστρια μετακινείται στο Νοσοκομείο Βόλου 2-3 φορές την εβδομάδα.

Κ.Υ. Ζαγοράς: Δεν υπάρχει παιδίατρος, ενώ κλειστά είναι τα μικροβιολογικό και οδοντιατρικό τμήματα. Το προσωπικό αποτελούν γενικοί και ένας αγροτικός γιατρός, ενώ υπάρχουν τρεις οδηγοί ασθενοφόρων με αρκετά κενά.

Κ.Υ. Σκιάθου: Υπάρχουν αυξημένες ανάγκες ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων, που καλύπτονται με μετακινήσεις ή με επικουρικούς γιατρούς, από άλλα Κέντρα Υγείας.

Κ.Υ. Σκοπέλου: Υπάρχουν κενά σε ιατρικό προσωπικό, ενώ τα μικροβιολογικό λειτουργούσε με επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος Αυγούστου. Υπάρχουν τρία άτομα πληρώματος ασθενοφόρων με πολλές κενές βάρδιες.

Κέντρο Ψυχικής Υγείας: Μετακίνηση του μοναδικού διοικητικού υπαλλήλου και μια ολόκληρη υπηρεσία χωρίς διοικητική στήριξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger