Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2013

Διακήρυξη της ΕΝΑΚ προς το λαό και τη νεολαία της ΒΔ Ελλάδας

Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση ανακοινώνει στην εργατική τάξη, στους άνεργους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους επιστήμονες και τεχνικούς, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, στους επαγγελματίες, τον λαό και την νεολαία της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ότι μετά από συσκέψεις μιας πλατιάς ομάδας συντρόφων, αποφασίστηκε η ενιαία πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και δράση της ΕΝΑΚ στον ευρύ χώρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με πρώτη βάση τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο.
ΕΝΙΑΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ - ΕΝ.Α.Κ
 
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΝ.Α.Κ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
 
 1 Σεπτέμβρη 2013
  
   Η Ενιαία Αριστερή Κίνηση ανακοινώνει στην εργατική τάξη, στους άνεργους, στους μισθωτούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, στους επιστήμονες και τεχνικούς, στους συνταξιούχους, στους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, στους επαγγελματίες, τον λαό και την νεολαία της Βορειοδυτικής Ελλάδας, ότι μετά από συσκέψεις μιας πλατιάς ομάδας συντρόφων, αποφασίστηκε η ενιαία πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και δράση της ΕΝΑΚ στον ευρύ χώρο της Βορειοδυτικής Ελλάδας, με πρώτη βάση τα Ιόνια νησιά και την Ήπειρο. Αυτή η αναγκαία και επιβεβλημένη για πολλούς λόγους, αύξηση  αγωνιστικού βεληνεκούς, θέτει την ΕΝΑΚ μπροστά σε νέες και μεγάλες ευθύνες. Η ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας, η επικοινωνία με την ΕΝΑΚ, των κινημάτων, των σωματείων, των συλλόγων, των περιοχών, που έχουν προβλήματα και διεκδικούν λύσεις, θα συμβάλει σημαντικά στην παραπέρα πορεία. Η ανάπτυξη του  διαλόγου με τους προβληματισμένους προοδευτικούς ανθρώπους και η ενίσχυση  μιας ευρείας κοινωνικής δραστηριότητας, επίσης.  Ο αγώνας, με βάση την εργατική λαϊκή ενότητα, για την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος πάνω στα σύγχρονα προβλήματα και την νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται, συνιστά κρίσιμο τομέα και καλούμε τους εργαζόμενους και τα τίμια στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος σε επικοινωνία και συμπόρευση. Η συσπείρωση, η στήριξη, η συμμετοχή στην ΕΝΑΚ είναι βήμα μπροστά για τον λαϊκό κόσμο, την νεολαία και τους κοινωνικούς αγωνιστές. Είναι βήμα ολόπλευρα χρήσιμο και η ΕΝΑΚ ανοιχτά καλεί σε συστράτευση.
   Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο για τον εργαζόμενο λαό και την νέα γενιά, μαζί και για την  φτωχή αγροτιά και άλλα κοινωνικά στρώματα, που γνωρίζουν ημέρες γενικής φτώχειας, μαζικής εξαθλίωσης, πλήρους ανασφάλειας, αυξανόμενης ανεργίας, εξόντωσης και καταστροφής. Το μέλλον διαγράφεται ακόμα χειρότερο. Βασική αιτία και κύριος λόγος που τα πράγματα εξελίσσονται έτσι – πέραν του καπιταλιστικού συστήματος που γεννά αναπόφευκτα αυτά τα φαινόμενα, τα οποία και οξύνει η εξάρτηση απ’ την ΕΕ –  είναι η πλήρης οικονομική χρεοκοπία της χώρας που συνέπεσε με την παγκόσμια καπιταλιστική κυκλική κρίση υπερπαραγωγής, οδηγώντας στο διεθνή οικονομικό έλεγχο ΔΝΤ-ΕΚΤ-Κομισιόν. Επιπρόσθετα και σε σύνδεση, είναι η σχεδιασμένη επιχείρηση των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων και των συνεργατών τους, του εγχώριου μπλοκ εξουσίας και της διαχρονικά ξεπουλημένης και εξαρτημένης ντόπιας αστικής τάξης, να ρίξουν ολοκληρωτικά τα βάρη της διεθνούς και ευρωζωνικής καπιταλιστικής κρίσης στον εργαζόμενο λαό, ενώ γι αυτούς να αποτελέσει η κρίση του συστήματός τους, μια ακόμα μεγαλύτερη ευκαιρία για αύξηση κερδών, εκτεταμένη εκμετάλλευση των πόρων και των υποδομών της χώρας μας. Μιας χώρας που κυριολεκτικά ξεπουλιέται καθημερινά, μεγαλώνοντας την εξάρτηση της και που, επιπλέον, δέχεται μια άγρια επίθεση κατάργησης όλων των κοινωνικών, πολιτικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων που κέρδισε, με πολυετείς αγώνες και αίμα αγωνιστικών γενεών, ο εργαζόμενος λαός μας. Και δεν μπορούσε να μην οδηγηθεί η χώρα σε πλήρη οικονομική χρεοκοπία, σε διεθνή οικονομικό έλεγχο και σε ακόμα μεγαλύτερη και ισχυρότερη εξάρτηση απ’ τις ιμπεριαλιστικές χώρες, όταν – μεταξύ πολλών άλλων – για το 2009 ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου Ν.Καραβίτης επισημαίνει χαρακτηριστικά: «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί, 5,5 του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής», ενώ η δεξιά - μεγαλοαστική εφημερίδα «Καθημερινή» χαρακτηρίζει «την 6ετία 2004-2009» Καραμανλή «μοιραία 6ετία» («Καθημερινή», 25/3/2012, σελ.2 «Οικονομία»).
    Έναν ακόμα βασικό λόγο που τα πράγματα είναι έτσι και διαρκώς χειροτερεύουν, αποτελεί η - αποδεδειγμένη - συνειδητή άρνηση των κομμάτων (μαζί και η  ανεπάρκεια των ηγεσιών τους) αλλά και των διαφόρων ομάδων που μιλούν στο όνομα των εργαζομένων και της αριστεράς, να ανταποκριθούν στις λαϊκές ανάγκες και απαιτήσεις, ενώ ταυτόχρονα επιδίδονται σε εκτεταμένη πολιτικάντικη ψηφοθηρία, σε διασπαστικές κινήσεις και πρακτικές, σε κενή ρητορεία και μεγαλοστομία. Αντίθετα η εργατική τάξη και ολόκληρος ο λαός, αυτό που χρειάζονται είναι οργάνωση  και μαχητική αντίσταση, τα μόνα που θα του δώσουν ελπίδα, πολιτική προοπτική, πρόγραμμα και νικηφόρα κατεύθυνση.
Επιπλέον λόγος για να είναι τα πράγματα τόσο μαύρα και αντιλαϊκά, το ότι, μαζί με ολόκληρη την παραδοσιακή αντιλαϊκή δύναμη πυρός (ελεγχόμενα κόμματα - προπαγανδιστικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί) το σύστημα, για να εξυπηρετήσει τις άμεσες ανάγκες του, ξέθαψε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας που είχε χωθεί και επιστράτευσε ξανά τον φασισμό, τον εθνικισμό, τις τραμπούκικες, δηλητηριώδεις, ρατσιστικές, χυδαίες ναζί-φασιστικές τρομοκρατικές ομάδες παρακρατικού τύπου, με πρώτη την «Χρυσή Αυγή»,  το ΛΑΟΣ κλπ. που διαχρονικά αποτέλεσαν και αποτελούν όπλο ενάντια στο λαό, όπλο στα χέρια της πλουτοκρατίας στις δύσκολες στιγμές της. Ο εθνικισμός δεν είναι ούτε αντιιμπεριαλισμός ούτε πατριωτισμός, ακριβώς επειδή δεν μπορεί να υπάρξει «αντιιμπεριαλιστικός»  και «πατριωτικός» εθνικισμός. Ο εθνικισμός είναι ένα αντιδραστικό αστικό εθνοπροδοτικό και φιλοιμπεριαλιστικό ρεύμα  (και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι την περίοδο της Κατοχής όλες οι εθνικιστικές οργανώσεις μπήκαν στην υπηρεσία ξένων κατακτητικών στρατευμάτων).
Όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα, όσο δύσκολα και αν είναι, ο λαός μας και η νεολαία πρέπει να βρουν τρόπους – και θα βρουν - και δυνάμεις, να ανορθώσουν την ελπίδα και να προχωρήσουν αισιόδοξα μπροστά, προς το καλύτερο.
    Σε αυτές τις συνθήκες, η Ενιαία Αριστερή Κίνηση, η ΕΝΑΚ, απευθύνει θερμό χαιρετισμό στον λαό της Βορειοδυτικής Ελλάδας, στον λαό της Επτανήσου και της Ηπείρου. Σε όλες τις περιοχές, τις πόλεις και τα χωριά της περήφανης Ηπειρώτικης γης, σε όλα τα πανέμορφα νησιά του Ιόνιου πελάγους, που αποτελούν μαζί ευρύ γεωγραφικό χώρο, με ιστορικούς και σύγχρονους πολύπλευρους δεσμούς. Με την σκέψη στραμμένη σε αυτούς που υποφέρουν περισσότερο από τα αρνητικά αποτελέσματα των πολιτικών της εγχώριας κυβέρνησης και της ευρωζώνης - ΕΕ (άνεργους, εξαθλιωμένους, οικονομικά κατεστραμμένους, κλπ.) στέλνουμε χαιρετισμό αγώνα, αισιοδοξίας και ελπίδας πιστεύοντας πως ένας μαχητικός λαός, που συσπειρώνεται σε σωστή και συγκροτημένη κατεύθυνση, θα μπορέσει να προχωρήσει μπροστά σε επιτυχίες και νίκες, χαράζοντας νέους δρόμους και προοπτικές. Η ΕΝΑΚ  ιδρύθηκε και ανδρώθηκε στην περιοχή μας, καταρχήν στην Κέρκυρα, δίνοντας συνεχείς και συγκροτημένους αγώνες σε ένα ευρύ φάσμα, λαϊκών εργατικών, περιβαλλοντικών και άλλων κοινωνικών προβλημάτων. Δώσαμε και δίνουμε τις μάχες ουσιαστικά, με σταθερότητα, δύναμη και αφοσίωση στα λαϊκά συμφέροντα. Η ΕΝΑΚ υπάρχει, δρα και ενισχύεται, ταγμένη αποκλειστικά στο πλευρό του εργαζόμενου λαού, υπερασπίζοντας τα συμφέροντά του. Συγκροτεί ορθολογικά το πολιτικό της πλαίσιο και τις προτάσεις της, στην βάση και με την δύναμη της τεκμηρίωσης. Η εμπειρία της ΕΝΑΚ θεμελιώνει – μεταξύ άλλων - το συμπέρασμα ότι, παρά τις δυσκολίες, με σωστή κατεύθυνση και επίμονες προσπάθειες, με συγκροτημένη και τίμια πολιτική, ο λαός και τα κινήματά του, μπορούν να εμποδίσουν και να χαλάσουν τους αρνητικούς αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, μπορούν να σημειώσουν επιμέρους επιτυχίες και νίκες, δεμένες στην γενικότερη προοπτική που οδηγεί τα πράγματα μπροστά. Η λαϊκή  αντίσταση μπορεί και πρέπει να οργανωθεί με συγκεκριμένους στόχους και κατεύθυνση, καλύτερα και αποτελεσματικά.
   Η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης στην Ήπειρο και τα Ιόνια νησιά          ( όπως και σε ολόκληρη την χώρα μας ) είναι ραγδαία εξελισσόμενη και δραματική. Στην Ήπειρο η ανεργία θερίζει κυριολεκτικά και σύμφωνα με τα θεωρούμενα σαν επίσημα στοιχεία, ήδη ξεπερνάει το 30%, ποσοστό που την κατατάσσει 8η σε ανεργία περιφέρεια της ΕΕ. Η οικονομική αποδιοργάνωση της Ηπείρου είναι φανερή σε όλους τους τομείς, που ο ένας τομέας παρασέρνει τον άλλον πτωτικά, καθώς ολόκληρη η ιστορική περιοχή παραδίνεται, σε κατάσταση εγκατάλειψης και αποδυνάμωσης, στα ξεπουλήματα και την διάλυση. Μια διαχρονικά εγκαταλειμμένη και φτωχή περιφέρεια, αποδυναμώνεται ακόμα και σε σχέση  με αυτά που κατάφερε η ίδια, αυτοδύναμα, να δημιουργήσει και χτυπιέται ακόμα περισσότερο από τις πολιτικές του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, των ιμπεριαλιστικών κέντρων και των διεθνών οικονομικών συμφερόντων. Η γεωργία βρίσκεται σε βαθιά κρίση. Η παραδοσιακή ισχυρή κτηνοτροφία και οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου περνούν τις χειρότερες μέρες τους, καθώς δεν εξοφλούνται έγκαιρα και κανονικά, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες, δυσκολεύονται να κάνουν τις απαραίτητες προμήθειες σε ζωοτροφές για την  χειμερινή περίοδο. Η ΕΝΑΚ θεωρεί το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ κεντρικό πρόβλημα για την γενικότερη ηπειρώτικη οικονομία και τον λαό της Ηπείρου. Η ιδιωτικοποίηση - ξεπούλημα της, έχει και θα έχει τεράστιες αρνητικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες. Στα Ιόνια νησιά, η χειροτέρευση των συνθηκών είναι συνεχής. Τα ποσοστά ανεργίας μεγαλώνουν ασταμάτητα. Σε αντίθεση με τους διάφορους ισχυρισμούς, για "αυθόρμητη" στροφή και άνοδο του πρωτογενούς τομέα κλπ λόγω κρίσης, αυτός συρρικνώνεται δραματικά. Σύμφωνα με στοιχεία και αναφορές που περιγράφουν τάσεις και δυναμικές, όπως π.χ. πρόσφατης σχετικής ημερίδας της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών, η τουριστική "μονοκαλλιέργεια" αυξάνεται, το ίδιο όμως και η ανεργία. Στα Ιόνια νησιά, το 89% του εισοδήματος παράγεται από τον τουρισμό και συναφείς δράσεις - επαγγέλματα, ενώ ο αγροτικός τομέας  (γεωργία, κτηνοτροφία, κλπ.) έχει συρρικνωθεί περαιτέρω στο 2,6%,. Στο κατά κεφαλήν εισόδημα του πληθυσμού παρουσιάζονται σαφείς πτωτικές τάσεις. Και ενώ η τουριστική "πίτα" μεγαλώνει, λαϊκός κοινωνικός πλούτος δεν παράγεται. Η διόγκωση της ανεργίας  θέτει ουσιώδη ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία του τουριστικού πλέγματος, των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, τα κέρδη που αυτές  αντλούν και την εκμετάλλευση των εργαζομένων των νησιών. Την ίδια ώρα,  λιμάνια, μαρίνες, αεροδρόμια, εκτάσεις "φιλέτα" και οικοσυστήματα της επτανησιακής γης, ακόμα και νησιά, ξεπουλιούνται σε ξένα συμφέροντα και κάθε είδους μεγιστάνες. Και ο κατάλογος είναι μακρύς και ατελείωτος, περιγράφοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, την δομική κρίση, τα αδιέξοδα και τον φαύλο κύκλο του ντόπιου καπιταλιστικού μοντέλου. Η ΕΝΑΚ δηλώνει στο λαό της Βορειοδυτικής  Ελλάδας πως θα αγωνιστεί ενάντια σε όλες  αυτές τις μεθοδευμένες καταστροφικές εξελίξεις.
    Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μπροστά στην κυρίαρχη αθλιότητα και βαρβαρότητα που απαιτεί και επιβάλλει, με κάθε μέσο, ακόμα μεγαλύτερη κυριαρχία, ακόμα μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, χιλιάδες απολύσεις, μεροκάματα πείνας, διάλυση των δημόσιων κοινωφελών υπηρεσιών, της δημόσιας υγείας και των προνοιακών υποδομών, αστυνομική τρομοκρατία, ένταση της φασιστικοποίησης και καταστολή, η ΕΝΑΚ σηκώνει ακόμα πιο ψηλά την σημαία του αγώνα, της αντίστασης, της αξιοπρέπειας και της ελπίδας. Την σημαία της λαϊκής εργατικής ενότητας. Καλούμε τον λαό και την νεολαία σε όλα τα Ιόνια νησιά και σε ολόκληρη τη Ήπειρο, σε αγώνα λαϊκής επιβίωσης και νέας προοπτικής, σε συσπείρωση, συστράτευση,  ενεργητική συμμετοχή και μαχητική δράση.
http://enakcorfu.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger