Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΑ Προετοιμασία «κλίματος» για το χτύπημα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--
Την αξιοπιστία των ΗΠΑ, του Κογκρέσου αλλά και της διεθνούς κοινότητας θέτει στην «πρώτη γραμμή» της προπαγανδιστικής καμπάνιας προκειμένου να διασφαλίσει υποστήριξη στην απόφαση εξαπόλυσης αεροπορικών επιδρομών κατά της Συρίας ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Μπαράκ Ομπάμα, σε δηλώσεις του από τη Σουηδία όπου βρέθηκε χτες, επανέλαβε ότι η «τήρηση της κόκκινης γραμμής όσον αφορά στη χρήση χημικών όπλων» είναι κομβικής σημασίας για την αξιοπιστία του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της «διεθνούς κοινότητας», βέβαια, καθώς θα στείλει «μήνυμα» πολύ πέραν των συριακών συνόρων.
Ο Ομπάμα δήλωσε «πεπεισμένος» για τις ευθύνες του καθεστώτος Ασαντ και υποστήριξε ότι θα επιμείνει στην προσπάθειά του να πείσει το Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της συνόδου των «G20» στην Πετρούπολη που ξεκινάει σήμερα. Αργά χθες, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, στην Ουάσιγκτον, που ενέκρινε, τελικά, με ψήφους 10 έναντι 7 την πραγματοποίηση στρατιωτικής επίθεσης στη Συρία. Η απόφαση προβλέπει «επιχείρηση περιορισμένη» διάρκειας 60 ημερών με δυνατότητα μιας 30ήμερης παράτασης, αποκλείει κατηγορηματικά την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, και συνδέει την έγκριση του στρατιωτικού πλήγματος με την άμεση παρουσίαση σχεδίου πολιτικής διευθέτησης της κατάστασης. Η ακρόαση αξιωματούχων της κυβέρνησης διακόπηκε από κάποιους διαδηλωτές που κρατούσαν αντιπολεμικά πλακάτ.
Παρόλα αυτά, τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν, ως προς την ολομέλεια της Γερουσίας, ότι 21 γερουσιαστές τάσσονταν υπέρ, 12 κατά και 67 παρέμεναν αναποφάσιστοι και η διαδικασία εικαζόταν ότι θα καθυστερήσει. Ο Αμερικανός πρόεδρος, στις δηλώσεις του, φρόντισε να επαναλάβει ότι έχει το δικαίωμα να υλοποιήσει την απόφασή του ακόμη και αν το Κογκρέσο δε δώσει έγκριση.
Νέες ρωσικές προειδοποιήσεις
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, από την πλευρά του, σε εκτενή συνέντευξή του στο «Ασοσιέιτεντ Πρες», προειδοποίησε ότι η εξαπόλυση επίθεσης χωρίς προηγούμενη απόφαση του ΟΗΕ «αποτελεί σοβαρή επιθετικότητα» και η χώρα του θα αντιδράσει αναλόγως, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Επίσης επιτέθηκε κατά του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατηγορώντας τον ότι «ψεύδεται και γνωρίζει ότι ψεύδεται» όταν υποβαθμίζει το ρόλο των εξτρεμιστών της ισλαμιστικής «αλ Κάιντα» στους κόλπους των Σύρων αντικαθεστωτικών. Εντούτοις, ο Πούτιν συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που αποδειχθεί «πέραν πάσης αμφιβολίας» ότι το καθεστώς Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, η Μόσχα «δεν αποκλείει τίποτε».
Παράλληλα εντολή πλεύσης προς τη Μεσόγειο έλαβε το καταδρομικό «Μασκβά» με κατευθυνόμενους πυραύλους, ενώ δύο σκάφη του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα - το αναγνωριστικό με κατευθυνόμενους πυραύλους «Ιβανόβιτς» και το πολεμικό «Στιλ», που επίσης φέρει πυραύλους - πλέουν προς την περιοχή, όπως και τα αντιτορπιλικά «Σμετλίβι» και «Ναστόιτσιβι».
Ψηφοφορία ζητά το γαλλικό Κοινοβούλιο
Τη δική της προσπάθεια να πετύχει κάποιου είδους «σύμπνοια» κατέβαλε χτες η κυβέρνηση Ολάντ με τον πρωθυπουργό Ζαν Μαρκ Ερό να δηλώνει στο Κοινοβούλιο ότι «δεν υπάρχουν άλλες επιλογές στην αντιμετώπιση της βαρβαρότητας» και ότι η Γαλλία «έχει καθήκον να δράσει». Η συζήτηση στο γαλλικό Κοινοβούλιο χαρακτηρίστηκε από τις αντιδράσεις μεγάλης μερίδας βουλευτών που επιμένουν ότι πρέπει να υπάρξει ψηφοφορία για το ζήτημα, κάτι που επιθυμεί και το 74% των Γάλλων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.
Συζήτηση για το θέμα της Συρίας έγινε, χτες, κεκλεισμένων των θυρών και στη γερμανική Βουλή, όπου οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παρουσίασαν στοιχεία με βάση τα οποία επιρρίπτουν ευθύνες στο συριακό καθεστώς για την επίθεση με χημικά όπλα της 21ης Αυγούστου.
Νέες διαψεύσεις
«Η Συρία δεν πρόκειται ν' αλλάξει στάση ακόμη και αν γίνει Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» διεμήνυε, εκ νέου, ο Σύρος υφυπουργός Εξωτερικών, Φαϊζάλ Μεκντάντ, τονίζοντας ότι «υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα αντιποίνων». Επίσης, η συριακή τηλεόραση διέψευσε τις πληροφορίες της αντικαθεστωτικής «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας», ότι αυτομόλησε στην Τουρκία ο πρώην υπουργός Αμυνας, και πρώην αρχηγός ΓΕΣ, στρατηγός Αλί Χαμπίμπ, αλαουίτης, ο οποίος φερόταν να είναι σε κατ' οίκον περιορισμό μετά τη διαφωνία του το 2011 με την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger