Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΡΑΓΑΔΙΑ.



Είναι εργαλείο παράκτιας αλιείας, που αποτελείται από μία χοντρή μεσσηνέζα ή νήμα («μάνα») στην οποία δένονται σε διάστημα 3-4 μέτρων κομμάτια λεπτότερης μεσσηνέζας («παράμαλλα») τα οποία φέρουν στις άκρες τους αγκίστρια. Το παραγάδι ντουκέρνεται μέσα σε πανέρια ή λεκάνες των 100-300 αγκιστριών.

Χρησιμοποιείται δόλωμα το οποίο το αγκιστρώνουμε στο αγκίστρι και στη συνέχεια το μολέρνουμε.στις άκρες υπάρχει ένα βάρος και μια σημαδούρα και πολλές φορές τοποθετούνται κατά μήκος της «μάνας» μολύβια και φελλά ανάλογα με τον τρόπο που ψαρεύουμε. Το παραγάδι το αφήνουμε 2-4 ώρες συνήθως και μετά το σηκώνουμε.
Είδη παραγαδιών:
  • για ξιφίες
  • για τούννες
  • για φαγκριά, λυθρίνια
  • για σαργούς, μουρούνες
  • σε πολλές χώρες δουλεύουν μεγάλα συγκροτήματα αυτοματοποιημένα παραγάδια μέχρι 20.000 αγκίστρια. Αυτά είναι βέβαια μεγάλα βαπόρια - εργοστάσια που φιλετοποιούν τα ψάρια μέσα στο σκάφος, τα παγώνουν και τα πακετάρουν.
ΚΑΘΕΤΗ - ΠΕΤΑΧΤΑΡΙ
Αποτελείται από μεσσηνέζα, στριφτάρι και αγκίστρια. Η μεσσηνέζα έχει δύο μεγέθη: α) χοντρό «μάνα», β) πιο ψιλό «παράμαλλο». Στο παράμαλλο είναι δεμένο ένα αγκίστρι. Η μάνα ενώνεται με την αρματωσιά (το τελευταίο κομμάτι στο οποίο δένονται τα παράμαλλα) με στριφτάρι. Στο κάτω μέρος της αρματωσιάς υπάρχει μολύβι.
ΣΥΡΤΗ
Είναι ίδια με την καθετή με τη διαφορά ότι το δόλωμα είναι τεχνητό όπως κουταλάκια, ψαράκια, καλαμάρια. Σε πολλές περιπτώσεις μπαίνει και ζωντανό ψάρι ως δόλωμα. Στην περίπτωση της συρτής η βάρκα κινείται με αργή ταχύτητα και τα ψάρια πιάνονται προσπαθώντας να φάνε το δόλωμα.
ΚΑΛΑΜΙ
Είναι ένα εργαλείο που ανάλογα με την κατηγορία του και το υλικό κατασκευής, μας δίνει τη δυνατότητα να πετάξουμε την πετονιά πολύ βαθιά. Στο κάτω μέρος έχει ένα μηχανισμό στον οποίο τυλίγεται η μεσσηνέζα. Η απόσταση που μπορεί να πετάξει κάποιος με το καλάμι είναι ανάλογη με το μήκος του καλαμιού και τη δεξιοτεχνία του ψαρά. Υπάρχουν καλάμια που δεν έχουν μηχανισμό για να τυλίγεται η μεσσηνέζα με τα οποία το ψάρεμα είναι περιορισμένο μόνον κατά το μήκος του καλαμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger