Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Σποράδες 33.563 αεροπορικές αφίξεις

33.563 αεροπορικές αφίξεις    Αυξημένη εμφανίζεται η κίνηση των αλλοδαπών τουριστών στο διεθνές αεροδρόμιο της Σκιάθου, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Αυγούστου, που κάνουν λόγο για 33.563 αφίξεις, έναντι 31.613 την αντίστοιχη περσινή σεζόν. Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα τουρισμού, η αύξηση του Αυγούστου αποδίδεται στη μεγάλη προσέλευση των Ιταλών τουριστών, οι οποίοι ανήλθαν σε 7.459, έναντι 4.923, τον περσινό Αύγουστο, αλλά στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιλέγουν την Αλόννησο για τις θερινές τους διακοπές. Σημαντική αύξηση παρουσίασαν, ταυτόχρονα,  οι αφίξεις που προήλθαν από τη Γερμανική αγορά, γεγονός που μεταφράζεται αριθμητικά σε 668 αφίξεις το φετινό Αύγουστο, ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της αντίστοιχης περσινής σεζόν, 3 μόνο Γερμανοί επισκέφτηκαν, τον ίδιο μήνα, τη Σκιάθο.

            Την πρωτοκαθεδρία κρατούν, όπως όλα δείχνουν οι Βρετανοί, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες, αλλά είναι εμφανής η απόκλιση των αφίξεων, σε σχέση με πέρυσι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου της Σκιάθου, καταγράφηκαν 14.335 αφίξεις το φετινό Αύγουστο, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταγράφηκαν 15.186 αφίξεις Βρετανών τουριστών.
            Στο μεταξύ, η οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος, απεικονίζεται ευκρινώς στο σύνολο των επισκεπτών του Αυγούστου, οι οποίοι φέτος ανήλθαν σε 1.154, έναντι 1.750 το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Σταθερές εμφανίζονται, παράλληλα, χώρες όπως η Σουηδία, η Νορβηγία, ενώ αύξηση παρουσιάζει η Γιουγκοσλαβία, με 704 επισκέπτες το φετινό Αύγουστο, έναντι 690 το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
            Οι απόψεις των επαγγελματιών της Σκιάθου διίστανται στο πεδίο του εισερχόμενου τουρισμού, καθώς ορισμένοι κάνουν λόγο για αυξητική συνολική τάση, ενώ κατ’ άλλους τα δεδομένα είναι ανησυχητικά και σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται ικανοποιητικά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ξενοδόχος του νησιού: «είναι αισιόδοξα τα μηνύματα που προέρχονται από το εξωτερικό, και η σεζόν θα κλείσει με θετικό πρόσημο, σε σχέση, τουλάχιστον, με τον εισερχόμενο τουρισμό». Ο Σεπτέμβριος, εξάλλου, καλά κρατεί, ενώ όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά ο ίδιος επιχειρηματίας της Σκιάθου: «ο συγκεκριμένος μήνας εμφανίζει ικανοποιητική κίνηση και ανάλογα ποσοστά πληρότητας στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, γεγονός το οποίο ενισχύει τη θέση ότι είναι καλή στο σύνολό της η φετινή χρονιά».
            Την ίδια στιγμή, ο τουριστικός πράκτορας κ. Αλέκος Ευσταθίου διατυπώνει τον έντονο προβληματισμό του, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «η αύξηση των Ιταλών επηρεάζει τη συνολική κίνηση». Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο κ. Ευσταθίου υπογραμμίζει ότι: «δεν είναι καθόλου ικανοποιητικός ο συνολικός αριθμός των αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών», εκτιμώντας ότι στην καλύτερη περίπτωση η συνολική κίνηση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα, χωρίς περαιτέρω αύξηση.
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger