Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

θεατρική παράσταση "Πέρσες" του Αισχύλου από τον θίασο Τσιριτσάν Λάρισα, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013, 21:00

profest.jpg
ΠΡΟΦΕΣΤΙΒΑΛΙΚΗ Ε ΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 10ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ
ΣΑΒΒΑΤΟ 21 & ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 9μμ
Στο κτίριο της βιοχημείας Πλούτωνος και Αιόλου (παλιά ακαδημία)
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΕΡΣΕΣ ΤΟΥ ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Ο θίασος Τσιριτσάντσουλες παρουσιάζει την αρχαιότερη σωζόμενη τραγωδία, το αντιπολεμικό αριστούργημα του Αισχύλου «Πέρσες».
Παίζουν:
Ηλίας Φαχίδης, Ντίνα Μαυρίδου, Κώστας Σκύλος, Μαρίνος Μουζάκης
Συντελεστές:
Μετάφραση: Λέλια Παντελόγλου
Σκηνοθεσία - μουσική: Μαρίνος Μουζάκης
Σκηνικά - κοστούμια - μάσκες - φιγούρες: Μαρία Μαρκοπούλου, Χριστίνα Χριστοδούλου
Οργάνωση παραγωγής: Ηρώ Κατσιφλώρου
Για την παράσταση:
Οι Πέρσες του Αισχύλου, το αντιπολεμικό αυτό αριστούργημα, αποτελεί την αρχαιότερη τραγωδία που σώζεται ολόκληρη. Η δραματουργική δομή της είναι σε «πρώιμο» στάδιο, σχεδόν «πρωτόγονη» και άρα πιο κοντά στη Διονυσιακή παράδοση πάνω στην οποία βασίστηκε το θεατρικό αυτό είδος.
Το έργο γράφτηκε κατά παραγγελία 7 χρόνια μετά την νίκη των Ελλήνων κατά των Περσών (472 π.Χ.), για τους εορτασμούς της επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Ο Αισχύλος αντί να υπερτονίσει την ηρωική διάσταση της ελληνικής νίκης, παρουσιάζει την τραγωδία των Περσών και χωρίς να αναφέρει ούτε ένα όνομα ελληνικό, ξεδιπλώνει το βάθος του πόνου και της καταστροφής που ένας πόλεμος προκαλεί στους λαούς, δίνοντας στο έργο έναν πιο οικουμενικό και διαχρονικό λόγο πάνω σε θέματα όπως η αλαζονεία, η ύβρις και η τυφλή παράνοια της εξουσίας, αλλά κυρίως η τιμωρία που η μοίρα επιφυλάσσει σε τέτοιου είδους «παραπτώματα».
Η παράσταση αναδεικνύει τον χαρακτήρα που είχε η τραγωδία από τη γέννησή της. Ένα λαϊκό θέατρο ποιότητας, που αφορούσε όλη την κοινωνία (ή σχεδόν όλη!!!) και αποτελούσε μέσο για την πνευματική άσκηση και αφορμή για τον κοινωνικό διάλογο, βασικά συστατικά για μια ποιοτική δημοκρατία, οπαδός και αγωνιστής της οποίας υπήρξε ο Αισχύλος…
Η μουσική είναι ζωντανή και γράφτηκε πάνω στις φόρμες τις βαθιάς ανατολής όπου και ξετυλίγεται η σκηνική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger