Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Τα υδροπλάνα βάζουν... πλώρη ..ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΠΟΡΑΔΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ


Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να εγκαινιαστούν οι πτήσεις με υδροπλάνα για Κρήτη, Κυκλάδες, Σποράδες(Σκιάθος, Σκόπελος,Αλόννησος) και νησιά του Ιονίου. Ηδη δίνεται μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση αεροσκαφών και το στήσιμο των δικτύων έως τις αρχές του 2014.
Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων «η απογείωση των υδροπλάνων μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα υδατοδρόμια είναι πλέον γεγονός και ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για να εγκαινιαστούν οι πτήσεις τους στις αρχές του επόμενου χρόνου. Για τον λόγο αυτό ιδρύονται τα πρώτα επιχειρηματικά σχήματα και δίνεται η μάχη με τον χρόνο για την εξασφάλιση των αεροσκαφών και το στήσιμο των δικτύων υδατοδρομίων.
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα υδροπλάνα είναι και η χθεσινή παρέμβαση - μέσω Skype - στην ημερίδα του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ Στυλιανού Σταυρίδη ο οποίος ανέφερε ότι το Ταμείο θα βοηθήσει στο στήσιμο των υδατοδρομίων.

«Στην περίπτωση μικρών και απομονωμένων νησιών η δημιουργία υδατοδρομίων ενδεχομένως να αποτελεί και τη μοναδική αξιόπιστη διέξοδο ιδίως τους χειμερινούς μήνες, καθώς μπορούν να εκτελούν διάφορα είδη πτήσεων από επιβατικές και μεταφορές προϊόντων μέχρι αεροδιακομιδές ασθενών και πτήσεις έρευνας, διάσωσης, πυρόσβεσης ή περιηγητικές», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων στην ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με θέμα «Νησιωτική Ελλάδα, ιδανικός προορισμός για την ανάπτυξη των υδροπλάνων».
Η ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ. Για να αρχίσουν να πετούν τα υδροπλάνα οι εταιρείες πρέπει να είναι οικονομικά βιώσιμες. Ετσι, όπως ανέφερε ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας Πέτρος Στεφάνου, το κάθε υδροπλάνο προκειμένου να παραγάγει οικονομικά βιώσιμο έργο προϋποθέτει μια δραστηριότητα 1.500 ωρών σε ετήσια βάση. Τι σημαίνει αυτό; 35 ώρες πτήσεις την εβδομάδα. «Δεδομένης της σχετικά μικρής χωρητικότητας (19 επιβάτες ανά πτήση), τα δρομολόγια που πρέπει να επιλεγούν πρέπει να έχουν υψηλές μέσες πληρότητες ανά πτήση, άνω του 70%, με ναύλους που θα προσεγγίζουν περισσότερο τα αεροπορικά τιμολόγια και όχι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια», εξήγησε. «Τα υδροπλάνα είναι αεροπορικά μέσα υψηλού λειτουργικού κόστους σε σχέση με τη μεταφορική τους ικανότητα».
Παραγγελίες
Οι εκπρόσωποι της Κ2 Smart Jets βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την παραγγελία των δύο πρώτων ελληνικών υδροπλάνων, αξίας 12 εκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, επειδή η παραλαβή – εάν τελικά προχωρήσει η συμφωνία – θα ολοκληρωθεί το 2015, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει τις διαπραγματεύσεις για την προσωρινή διαχείριση υδροπλάνων, τα οποία θα αρχίσουν να αντικαθίστανται μετά το 2015.
ΤΑ ΝΕΑ (Προκόπης Γιόγιακας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger