Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Το ΣΔΟΕ ετοιμάζεται να βάλει κι άλλα λουκέτα

Η «έφοδος» των ελεγκτών του ΣΔΟΕ στο νυχτερινό κέντρο στη Χαλκιδική και το σφράγισμα της επιχείρησης για ένα 48ωρο, σηματοδοτεί την αρχή ενός μπαράζ ελέγχων εν μέσω θέρους.

Η ολιγοήμερη περίοδος, κατά την οποία ακούστηκαν απλώς προειδοποιήσεις, έλαβε τέλος και πλέον το καλοκαιρινό κυνήγι των αποδείξεων, στο όνομα της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, έχει ξεκινήσει.

Από τη μια οι Γάλλοι εκπαιδευτές ανέλαβαν «ταχύρυθμα» φροντιστήρια των πρώτων ελεγκτών, που στη συνέχεια θα μάθουν τις νέες μεθόδους ως εκπαιδευτές στο σώμα των 4.000 φοροελεγκτών, που σχεδιάζει να αποκτήσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Προς το παρόν, στη μάχη στα τουριστικά θέρετρα, αλλά και τις μεγάλες νυχτερινές πίστες, ρίχνονται 1.400 ελεγκτές. Οι εντολές, που έχουν λάβει είναι πρωτίστως αυστηρές.

Σε ό,τι αφορά τα νησιά, το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσεις σε συμφωνία με το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος  προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μετακίνηση των ελεγκτών στα νησιά καθ’ όλη τη θερινή περίοδο.


Μάλιστα, στο πλαίσιο των περιπολιών του Λιμενικού Σώματος, τα σκάφη είναι διαθέσιμα σε 24ωρη βάση, πλην, όμως, οι ελεγκτές δεν θα μετακινούνται «ινκόγκνιτο»: Σε κάθε σκάφος, που θα επιβαίνουν, θα φέρει και μια σημαία με το σήμα του ΣΔΟΕ.  

Οι έλεγχοι ξεκινούν σε μια περίοδο, που ο ΦΠΑ στην εστίαση μειώνεται στο 13%, ενώ η παραβατικότητα σε τουριστικές περιοχές είναι εκτεταμένη. Και επειδή στο υπουργείο Οικονομικών εξαρτούν την έκβαση, που θα έχει η μείωση του ΦΠΑ στο ταμείο του δημοσίου, στοχεύουν από τη μια στον εντοπισμό των παραβατών και, από την άλλη, στην επιτυχία του μέτρου για τον ΦΠΑ.

Άλλωστε, το τελευταίο είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα μονιμοποιηθεί εφόσον πετύχει: που σημαίνει, εάν αυξηθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων και το δημόσιο ταμείο δεν πέσει έξω στις προβλέψεις του.

Η εντολή του Γ. Στουρνάρα

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας έδωσε εντολή στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη και τον γενικό γραμματέα του ΣΔΟΕ Στ. Στασινόπουλο για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ελέγχων, ειδικά στις επιχειρήσεις εστίασης και τροφοδοσίας. Οι πληροφορίες φέρουν να είναι στη λίστα ελέγχου περί τις 3.000 επιχειρήσεις, ενεργοποιώντας παράλληλα αυστηρές διατάξεις περί φοροκλοπής.

Στο στόχαστρο βρίσκονται νυχτερινά κέντρα, μπαρ, εστιατόρια, ξενοδοχεία μέχρι και οργανωμένες παραλίες σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς τόσο σε ό,τι αφορά στον έλεγχο για τις αποδείξεις, όσο και για το ΦΠΑ στην εστίαση.

Η σφράγιση της επιχείρησης γίνεται επιτόπου με πράξη των οργάνων που διενεργούν τον έλεγχο και -εάν κριθεί απαραίτητο- το λουκέτο μπαίνει με τη συνδρομή της τοπικής αστυνομίας.

Στην είσοδο αναρτάται πινακίδα με την ένδειξη «Κλειστόν λόγω φοροδιαφυγής». Σε περίπτωση που η επιχείρηση είναι υπότροπη για την ίδια παράβαση μέσα στην ίδια χρήση (οικονομικό έτος), τότε το λουκέτο επεκτείνεται από τις 48 ώρες στον ένα μήνα!

Μάλιστα, εάν οι αποδείξεις, που δεν έχουν εκδοθεί, εκτιμάται ότι ξεπερνούν τη δεκάδα ή υπερβαίνουν το ποσό των 500 ευρώ, τότε οι ελεγκτές υποβάλλουν μηνυτήρια αναφορά.

Και θα ζητούν από τον εισαγγελέα να εκδικαστεί κατά προτεραιότητα η υπόθεση με βάση τα πορίσματα του φορολογικού ελέγχου. Η περαιτέρω κλιμάκωση φτάνει μέχρι τη φυλάκιση ολίγων μηνών.

Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger