Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΑ Πιέσεις για επέμβαση με το πρόσχημα των χημικών όπλων

Το κομβόι των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ χτες στη Δαμασκό
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--Τα σύννεφα άμεσης στρατιωτικής επέμβασης μαζεύονται και πάλι, πάνω από τη Συρία, καθώς οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εντείνουν τις προετοιμασίες σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο επαναλαμβάνοντας γνωστά προσχήματα για την κλιμάκωση της επιθετικότητάς τους έναντι της Δαμασκού με τις καταγγελίες των Σύρων αντικαθεστωτικών για χρήση χημικών όπλων από το συριακό στρατό στις 21 Αυγούστου.
Ετσι, δίχως το παραμικρό αποδεικτικό στοιχείο, ανώτατοι αξιωματούχοι από ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία επανέλαβαν το τελευταίο τριήμερο τη «βεβαιότητα» για τη χρήση χημικών όπλων από τις συριακές δυνάμεις, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα όχι μόνον να εξετάζει «όλα τα πιθανά ενδεχόμενα» συμπεριλαμβανομένης (όπως δήλωσε χτες απόγευμα ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ) και της περίπτωσης «στρατιωτικής επέμβασης με τη συναίνεση της διεθνούς κοινότητας, στο πλαίσιο νομικής αιτιολόγησης», αλλά και να αυξάνει σε τέσσερις τις αμερικανικές πολεμικές φρεγάτες, που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, με δυνατότητα ρίψης πυραύλων «Κρουζ».

Από την άλλη, η εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Κάθριν Αστον, παραδέχθηκε τις ευρω-ενωσιακές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «ακόμη» απόφαση για στρατιωτική επίθεση έναντι της Δαμασκού και ότι παραμένει «εξαιρετικά σημαντική» η σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Αργότερα χτες βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της συριακής κυβέρνησης για τη χρήση χημικών όπλων με τον ισχυρισμό ότι ο Ασαντ «κατέστρεψε τα στοιχεία» και ότι η Ουάσιγκτον διαθέτει άλλα που τάχα στοιχειοθετούν τις καταγγελίες...
Υπό πυρά η επίσκεψη των επιθεωρητών του ΟΗΕ
Χτες, πάντως, ομάδα ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα κατάφερε να μεταβεί στο προάστιο Μουανταμίγια της Δαμασκού συλλέγοντας δείγματα από ιστούς και άλλα στοιχεία που βρέθηκαν στον τόπο που είχε καταγγελθεί ως πεδίο χρήσης χημικών όπλων στις 21 Αυγούστου. Η επίσκεψη των ειδικών έγινε παρά τον καταιγισμό πυρών που δέχθηκαν νωρίτερα από ελεύθερους σκοπευτές στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ενώ πλησίαζαν το χώρο έρευνας.
Το κομβόι των ειδικών του ΟΗΕ έφερε εμφανή διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών και συνοδευόταν από δυνάμεις του συριακού στρατού για λόγους ασφαλείας. Μετά τη συλλογή δειγμάτων, η ομάδα επέστρεψε με ασφάλεια στο ξενοδοχείο διαμονής της στη Δαμασκό. Οι συριακές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για το συμβάν σε «συμμορίες τρομοκρατών». Επίσης, νωρίτερα κοντά στο ξενοδοχείο όπου διαμένουν οι εμπειρογνώμονες έγινε επίθεση με όλμους.
Η συνάντηση στρατηγών στο Αμάν
Επιπλέον, είναι χαρακτηριστική η τριήμερη συνδιάσκεψη που ολοκληρώνεται σήμερα (Τρίτη) στο Αμάν της Ιορδανίας με πρωτοβουλία των ΗΠΑ, μεταξύ στρατηγών από 10 δυτικές και μουσουλμανικές χώρες που στηρίζουν εδώ και πολύ καιρό την ανατροπή του Σύρου Προέδρου. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Αμερικανός στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ είναι οικοδεσπότης αυτής της συνδιάσκεψης των στρατηγών στο Αμάν, μαζί με τον Ιορδανό ομόλογό του Μισάλ Ζάμπεν. Στη συνάντηση εξετάζονται μεταξύ άλλων «οι επιπτώσεις από τη συριακή κρίση αλλά και τρόποι αποτροπής των επιπτώσεών της σε γειτονικές χώρες». Θεωρείται βέβαιη η εξέταση ποικίλων σεναρίων πολέμου ή και αύξησης της πολύπλευρης στήριξης που ήδη προσφέρουν, εδώ και δύο χρόνια, στις ένοπλες αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Στη συνάντηση των στρατηγών του Αμάν θα συμμετάσχουν και οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού από Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Τουρκία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Καναδά...
Σε αυτό το πλαίσιο μίας νέας, επικίνδυνης κλιμάκωσης της επέμβασης στη Συρία, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ βγήκε χτες, για πρώτη φορά ανοιχτά, υποστηρίζοντας την περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης και μία «ξεκάθαρη, ενιαία, διεθνή αντίδραση», «εάν» επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες για τη χρήση χημικών όπλων» από την κυβέρνηση Ασαντ.
Αντίθετα, απροκάλυπτα υπέρ της επέμβασης εμφανίστηκε χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ που είπε πως είναι «δυνατή μία απάντηση» στη χρήση χημικών όπλων «χωρίς ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Το ίδιο ετοιμοπόλεμος εμφανίστηκε και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς που δήλωσε πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τη Συρία». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Αγκυρα θα συμμετείχε σε έναν «διεθνή συνασπισμό κατά του Ασαντ ακόμη και χωρίς απόφαση του ΟΗΕ».
Ασαντ: «Δε θα γίνει η Συρία μαριονέτα της Δύσης»
Σε εκτενή συνέντευξη που παραχώρησε ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ στη ρωσική εφημερίδα «Ισβέστια», διαμήνυσε πως η Δαμασκός «δε θα γίνει ποτέ μαριονέτα της Δύσης» και ότι θα παραμείνει ανεξάρτητη χώρα «πολεμώντας τους τρομοκράτες και οικοδομώντας ελεύθερα τις διμερείς της σχέσεις με γνώμονα τα συμφέροντα του συριακού λαού».
Ερωτηθείς για τις κατηγορίες περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό στρατό, ο Ασαντ απάντησε πως οι δηλώσεις δυτικών αξιωματούχων υποτιμούν την κοινή λογική αφού «ούτε ένας φορέας, πολύ περισσότερο χώρα, δεν μπορεί να κάνει πρώτα καταγγελίες και μετά να μαζεύει στοιχεία για να τις αποδείξει...». Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι ήταν η Δαμασκός που ζήτησε την αποστολή των ειδικών του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα όταν διαπίστωσε πως οι αξιωματούχοι δυτικών είχαν αρχίσει να προετοιμάζουν, από καιρό, τους λαούς των χωρών τους για την πιθανότητα χρήσης τέτοιων όπλων σε βάρος του συριακού λαού...
Σε ερώτηση για το εάν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις ελέγχουν «το 40 ή το 70%» του συριακού εδάφους, ο Ασαντ απάντησε ότι «δεν υπάρχει στρατός καμίας χώρας που να είναι σε θέση να δίνει παρών σε κάθε γωνιά της χώρας του, πράγμα που εκμεταλλεύονται οι τρομοκράτες» τους οποίους χαρακτήρισε «Μουσουλμάνους αποστάτες που εμπνέονται από τις ιδέες της Αλ Κάιντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger