Κυριακή 25 Αυγούστου 2013

Η χαμένη καλοκαιρινή τιμή των αποδείξεων


Κάθε πρωί, στον φούρνο του λιμανιού σχηματιζόταν ουρά. Κουλούρια, ψωμί, τυρόπιτες, καφέδες «έφευγαν» κατά δεκάδες. Ο Δ. Μπ. στάθηκε με τη γυναίκα του μπροστά στο ταμείο και παρήγγειλε δύο καφέδες και δύο σφολιατοειδή. Η παραγγελία «χτυπήθηκε» κανονικά στη μηχανή.

Οπως συνηθίζει να κάνει από τότε που οι αποδείξεις άρχισαν να «μετράνε» στην εφορία, ο Δ. Μπ. πήρε το χαρτάκι και το έβαλε στην τσέπη του. Τότε, πρόσεξε ότι στον πάγκο οι χτυπημένες αποδείξεις σχημάτιζαν σωρό. «Αυτές τις θέλετε;» ρώτησε τον υπάλληλο (ίσως και ιδιοκτήτη του φούρνου). «Τις αφήνουν και φεύγουν», είπε εκείνος. «Αν τις θέλετε, ευχαρίστως να σας τις δώσω». Εφτιαξε ένα χοντρό μασουράκι με τις αποδείξεις και το έδωσε στον πελάτη του. Ηταν μόνο ύστερα από μέρες, όταν ο Δ. Μπ. ανακάλυψε ότι σχεδόν όλες οι αποδείξεις -και ήταν δεκάδες- ήταν κομμένες στο ποσό των 10-20 λεπτών.
Παρότι οι περισσότεροι επιχειρηματίες φέρεται να έχουν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των οικονομικών αρχών για έκδοση αποδείξεων, αρκετοί εξακολουθούν να εφευρίσκουν τρόπους για να αποφύγουν τη φορολόγηση.


«Μιλημένοι»
Ενας από τους φετινούς «κανόνες» ήταν ότι οι φίλοι δεν κόβουν αποδείξεις. Οσοι πήγαν «μιλημένοι» σε εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια, ως «φίλοι φίλων», «από τον τάδε» κ.λπ., ανταπέδωσαν τη φιλοξενία μη απαιτώντας απόδειξη. «Μάθαμε για το δωμάτιο από φίλους», λέει στην «Κ» ο Π.Ι. «Από την πρώτη στιγμή, η ιδιοκτήτρια μάς είπε ότι η τιμή είναι χαμηλή (σ.σ. 50 ευρώ ένα στούντιο δύο δωματίων, σε δημοφιλές νησί των Κυκλάδων) γιατί δεν κόβει αποδείξεις. Τα δωμάτιά της δεν είναι δηλωμένα ως ενοικιαζόμενα, γι' αυτό η διαφήμιση γίνεται από στόμα σε στόμα. Ολοι είναι με έναν τρόπο γνωστοί». Ανάλογη εμπειρία είχε μια άλλη παρέα σε ταβέρνα της Κυπαρισσίας. «Πήγαμε μέσω κάτι οικογενειακών φίλων της ιδιοκτήτριας. Μας έκοψε απόδειξη μόνο την πρώτη μέρα. Τις υπόλοιπες έφερνε απλώς το δελτίο παραγγελίας, αλλά κι εμείς δεν ζητούσαμε. Θα ήταν άκομψο», αναφέρει η Τ.Γ. στην «Κ».
Κατά κοινή ομολογία, επίσης, φέτος «αμέλησαν» να κόψουν αποδείξεις οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων που κάνουν σύντομες εκδρομές στις πιο απομακρυσμένες παραλίες των νησιών. Ενώ παλαιότερα, οι περισσότεροι έκοβαν εισιτήριο που είχε και τον ρόλο της απόδειξης, φέτος οι βόλτες γίνονταν χωρίς κανένα αποδεικτικό. Παρατηρήθηκε επίσης ελαφρά αύξηση της τιμής της διαδρομής.
Σύνηθες ήταν το φαινόμενο να κόβονται αποδείξεις χαμηλότερου ποσού. Σύμφωνα με καταγγελία στο σάιτ ekatanalotis, σε μπαρ της Πρέβεζας όταν ζητήθηκε απόδειξη για μια μπίρα, η αναγραφόμενη τιμή ήταν... 0,05 ευρώ.
Οι εμπειρίες διαφέρουν ανάλογα την περιοχή. Στη Χίο, λέει ο Χ.Φ. δεν έκοβε φέτος σχεδόν κανένας απόδειξη, ενώ αντίθετα η αίσθηση που αποκόμισε από τη Μάνη ήταν ότι υπήρξε πλήρης συμμόρφωση. «Μέχρι και τα περίπτερα έκοβαν, μου έκανε εντύπωση», λέει χαρακτηριστικά. Μαρτυρίες αναφέρουν επίσης ότι στην Κεφαλονιά, τη Λευκάδα και την Ιθάκη, όλοι έκοβαν απόδειξη κανονικά. «Από τα μπαρ των παραλιών και τις ξαπλώστρες μέχρι τις ταβέρνες, ποτέ δεν χρειάστηκε να έρθουμε σε δύσκολη θέση και να ζητήσουμε απόδειξη». Η Χαλκιδική επίσης φιγουράρει ανάμεσα στις «νομοταγείς» περιοχές. Τα κάμπινγκ, οι πιτσαρίες, τα μεζεδοπωλεία είτε στα τουριστικά θέρετρα είτε στην ορεινή Χαλκιδική, έκοβαν κανονικά απόδειξη. Θετικές κριτικές έλαβαν και οι Μικρές Κυκλάδες, όπως η Δονούσα και τα Κουφονήσια, που φέτος «βούλιαξαν» από τουρίστες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΣΔΟΕ, σε 1.256 ελέγχους που πραγματοποίησαν κλιμάκιά του το διάστημα 6-18 Αυγούστου, καταλογίστηκαν 5.668 παραβάσεις, κυρίως για μη έκδοση αποδείξεων. Η μέση παραβατικότητα διαμορφώθηκε στο 46,5%. Στην πρώτη θέση βρέθηκαν επιχειρήσεις σε Αμοργό, Παξούς και Σύμη. Το ποσοστό παραβατικότητας; Ηταν 100%...
Καθημερινή (ΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΡΟΥ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger