Αυτήν τη φορά η ΑΕΠΙ χτύπησε φλέβα καραμπινάτης παρανομίας, που μάλιστα κρατάει περίπου 45 χρόνια.
Με αυστηρό έως απειλητικό έγγραφο εγκαλεί την Εταιρία Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων (ΕΔΙΑ) διότι είχε τη φαεινή ιδέα να παρουσιάσει δημοσίως, στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, τα τραγούδια που είχαν γράψει και έπαιζαν εξόριστοι της χούντας στα ξερονήσια.
Εγκαλεί και τον Δήμο Θεσσαλονίκης (και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμού), που ήταν συνδιοργανωτής ενός τριημέρου εκδηλώσεων για τη μαύρη επέτειο του πραξικοπήματος.

Το γελοίο είναι ότι ο δήμος, αν και συνδιοργανωτής, ζητεί τώρα από την ΕΔΙΑ τα στοιχεία που απαιτεί με το άκομψό της έγγραφο η ΑΕΠΙ, σαν να υιοθετεί τις αιτιάσεις της.
Το ότι υπάρχει στο πρόγραμμα της συναυλίας (στην οποία η είσοδος ήταν ελεύθερη, όπως σε όλες τις εκδηλώσεις της ΕΔΙΑ), εκτεταμένο ιστορικό για τους εξόριστους στη Λέρο συνθέτες, στιχουργούς και εκτελεστές ουδέναν απασχόλησε.
Επειδή η βλακεία είναι ανίκητη αλλά και η απληστία ομοίως, θα είχε ενδιαφέρον ο κ. Γιάννης Γκιόκας, εμπορικός διευθυντής Δημόσιας Εκτέλεσης (προφανώς όχι θανατηφόρου) της ΑΕΠΙ, ο οποίος υπογράφει το δισέλιδο έγγραφο, να διευκρινίσει σε ποιους θα μοιράσει τα χρήματα: στον πανεπιστημιακό, στους συνταξιούχους και τους λοιπούς πρώην εξόριστους που θυμήθηκαν τα μεράκια και τους πόνους τους;
Δεν έχει χαθεί μόνον η σοβαρότητα στην ΑΕΠΙ. Έχει χαθεί και ο στοιχειώδης σεβασμός και ας αφήσουν οι υπάλληλοί της τα μασάλια ότι δεν γνώριζαν κ.λπ. Είχαν την αφίσα, είχαν τα στοιχεία. Μήπως δεν γνωρίζουν ότι είχαμε δικτατορία στην Ελλάδα, ότι υπήρχαν εξόριστοι και ότι κάποιοι ζουν ακόμη;
Ίσως κι αυτοί να διάβαζαν τότε για να πάρουν τα πτυχία τους και να πουλάνε σήμερα φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Όσο για τους υπαλλήλους του δήμου, που ζητάνε τώρα από τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, πρόεδρο της ΕΔΙΑ, να βεβαιώσει εγγράφως: «α) για το πρόγραμμα της εκδήλωσης, β) την αφιλοκερδή συμμετοχή των μουσικών (σ.σ.: των εξορίστων;) και γ) για την ελεύθερη είσοδο του κοινού στον χώρο της εκδήλωσης προκειμένου να ενημερώσουμε την ΑΕΠΙ», ένα μόνο σχόλιο:
Πού να μην ήταν και συνδιοργανωτές!
ΚΛ. ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ