Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Οι αυξομειώσεις του ΦΠΑ Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν, ποιοι επιβραβεύονται



 Στις 01/07/2010 ο ΦΠΑ αυξήθηκε :
Ο μεν χαμηλός από 9% σε 13% (αύξηση 44%)
Ο δε υψηλός από 19% σε 23% (αύξηση 21%)
Στις 01/09/2011 ο χαμηλός ΦΠΑ αυξήθηκε  ξανά από 13% σε 23% (αύξηση 77%)
Δηλαδή  συνολική αύξηση του χαμηλού ΦΠΑ 156 % (από 9% σε 23%)

Η μεγάλη αυτή αύξηση του ΦΠΑ μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα έπληξε κυρίως τις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τα συναφή καταστήματα (καφενεία, καφέ, σνακ μπαρ κλπ) με αποτέλεσμα περίπου 6.000 επιχειρήσεις να βάλουν λουκέτο και να χαθούν 70.000 θέσεις εργασίας.

Μέσα σε αυτή τη δύσκολή  κατάσταση κάποιοι επιχειρηματίες επέλεξαν να μετακυλήσουν τις αυξήσεις του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων τους και επομένως στους πελάτες - καταναλωτές.
Κάποιοι άλλοι όμως επέλεξαν να απορροφήσουν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ εις βάρος τους, δεν αύξησαν τις τιμές των προϊόντων τους και επομένως δεν επιβάρυναν τους πελάτες τους και εν γένει το καταναλωτικό κοινό.


Σήμερα με την από 01/08/2013 μείωση του ΦΠΑ από 23% σε 13% στην εστίαση καλούνται οι καταστηματάρχες να μειώσουν τις τιμές τους και όσοι το κάνουν επιβραβεύονται με την τοποθέτηση ειδικού σήματος με σχετική ένδειξη.
Η παραίνεση του Υπουργείου – που αμέσως υιοθετήθηκε από τους τοπικούς συλλόγους καταστηματαρχών εστίασης και συναφών επιχειρήσεων Μαγνησίας - απευθύνεται  προφανώς τους καταστηματάρχες που μετακύλησαν την αύξηση του ΦΠΑ στους πελάτες τους και το 2010 και το 2011.
Οι καταστηματάρχες όμως που μια ή δυο φορές απορρόφησαν τις αυξήσεις του ΦΠΑ και δεν τις μετακύλησαν στη κατανάλωση, γιατί καλούνται να μειώσουν τιμές που ποτέ δεν αύξησαν; Και γιατί αυτοί δεν επιβραβεύονται; Αυτοί οι καταστηματάρχες κανονικά δεν πρέπει να ανταμειφθούν, έστω και με ένα σηματάκι που να γράφει ότι η εν λόγω επιχείρηση δεν αύξησε τις τιμές της ή από τον Ιούλιο του 2010 ή από τον Σεπτέμβριο του 2011;

Τι λένε γι αυτό και τι ενέργειες έκαναν προς το αρμόδιο Υπουργείο οι κ.κ.  Αθανασός και Γρηγορίου πρόεδροι των δύο συλλόγων καταστημάτων εστίασης και συναφών επιχειρήσεων Μαγνησίας, που ερίζουν για το ποιος από τους δυο έχει την αρμοδιότητα να διανείμει …σηματάκια.

Βόλος, 12 Αυγούστου 2013

Με εκτίμηση

Γιάννης Αντωνιάδης
καταστηματάρχης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger