Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΣΥΡΙΑ Ζυμώσεις και προετοιμασίες για κλιμάκωση της επέμβασης

Το πρόσχημα των χημικών όπλων προβάλλεται από όλους αυτούς που εξοπλίζουν ένοπλες ομάδες και ματοκυλίζουν το συριακό λαό
Εντείνεται το δράμα χιλιάδων Σύρων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω των πολεμικών συγκρούσεων από την εξελισσόμενη ιμπεριαλιστική επέμβαση
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--Χρησιμοποιώντας τα γνωστά ιμπεριαλιστικά προσχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν και της Λιβύης, ο ένας μετά τον άλλον Δυτικοί αλλά και Αραβες ηγέτες και ανώτατοι αξιωματούχοι ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δημιουργούν κλίμα δηλώσεων για κλιμάκωση της επιθετικότητας σε βάρος της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Αλ Ασαντ.
Χτες, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την πιθανότητα επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία «σημαντικό γεγονός μεγάλης ανησυχίας», προσθέτοντας με νόημα σε συνέντευξή του στην εκπομπή «New Day» του τηλεοπτικού δικτύου CNN ότι οι εξελίξεις «είναι ανησυχητικές» και απαιτούν «την προσοχή της Αμερικής», αφού αρχίζουν «να θίγουν ορισμένα από τα βασικά εθνικά μας συμφέροντα». Σημείωσε ότι η «διεθνής κοινότητα» χρειάζεται να μάθει περισσότερα «για το εάν και κατά πόσον χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στη Συρία», ζητώντας από την κυβέρνηση του Προέδρου Ασαντ να επιτρέψει τη διενέργεια πλήρους έρευνας, εκφράζοντας εντούτοις το επόμενο δευτερόλεπτο επιφυλάξεις για τη στάση της Δαμασκού «δοθέντος του ιστορικού τους».

Απ' την άλλη μεριά, ο Ομπάμα προσπάθησε να κρατήσει αποστάσεις από μία άμεση κλιμάκωση της επέμβασης στη Συρία, λέγοντας ότι είναι «μεγαλοποιημένη ορισμένες φορές» η ιδέα ότι οι ΗΠΑ «μπορούν με κάποιον τρόπο να επιλύσουν αυτό το ιδιαίτερα περίπλοκο πρόβλημα μέσα στη Συρία».
Νωρίτερα, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ πήρε τη σκυτάλη εμπρηστικών δηλώσεων με στόχο την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε βάρος της Συρίας, έχοντας ήδη βγάλει την ετυμηγορία σχετικά με τους δράστες της χρήσης χημικών όπλων στα ανατολικά προάστια της Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης. Δήλωσε έτσι «σχεδόν βέβαιος για τη χρήση από τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος χημικών όπλων σε επίθεση εναντίον αμάχων κοντά στη Δαμασκό».
«Μετά την αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων πληροφοριών είναι δύσκολο να καταλήξω σε οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα πέραν του ότι έγινε χρήση θανατηφόρας χημικής ουσίας στην επίθεση που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος αργά τη νύχτα της Τρίτης», έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπιλντ στην προσωπική του ιστοσελίδα.
Εξίσου «βέβαιος» για την «ενοχή» της συριακής κυβέρνησης, αναφορικά με τη χρήση χημικών όπλων εμφανίστηκε χτες και ο Βρετανός ομόλογός του, Γουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Χέιγκ δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως οι βομβαρδισμοί από την πλευρά των κυβερνητικών δυνάμεων στη Δαμασκό αποτελούσαν «μία επίθεση με χημικά όπλα από την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ». Ο ίδιος κατέληξε λέγοντας: «Εμείς θεωρούμε ότι επρόκειτο για μία μεγάλης κλίμακας επίθεση με χημικά από την κυβέρνηση του Ασαντ, αλλά θέλουμε πρώτα να μπορέσει να το επαληθεύσει αυτό ο ΟΗΕ».
Εντείνονται οι πιέσεις
Στο μεταξύ, η Ρωσία συνένωσε χτες τη φωνή της με τις εκκλήσεις διάφορων δυτικών αξιωματούχων και του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, προς την κυβέρνηση Ασαντ για συνεργασία με την ομάδα επιθεωρητών χημικών όπλων του ΟΗΕ. Η έκκληση της Μόσχας έγινε αμέσως μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χτες το πρωί ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, οι οποίοι συμφώνησαν στην ανάγκη διενέργειας «άμεσης, αντικειμενικής έρευνας» και της ασφαλούς πρόσβασης των ειδικών του ΟΗΕ στο φερόμενο τόπο της επίθεσης.
Επιπλέον, η Κίνα ζήτησε από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να μη σπεύσουν να προδικάσουν τα αποτελέσματα οιασδήποτε έρευνας των ειδικών του ΟΗΕ στη Συρία.
Στο περιθώριο όλων αυτών, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ για τη Συρία, Λακχντάρ Μπραχίμι εξέφρασε την πεποίθηση ότι η καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία καθιστά «επιτακτική την επίσπευση των προσπαθειών για τη σύγκληση μιας νέας, διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Γενεύη». Ανακοίνωσε έτσι ότι για την εξυπηρέτηση αυτού του σκοπού μεταφέρει την έδρα του στην παραπάνω ελβετική πόλη και ότι την επόμενη Τετάρτη θα έχει σχετική συνάντηση στη Χάγη με Αμερικανούς και Ρώσους αξιωματούχους.
ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ: Παιδιά οι μισοί πρόσφυγες
Εν μέσω αυτών των δραματικών εξελίξεων, η ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ ανακοίνωσε χτες ότι ο αριθμός των παιδιών που έχουν γίνει πρόσφυγες στο εξωτερικό εξαιτίας του πολέμου, δηλαδή της κλιμακούμενης ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Συρία έφθασε σήμερα το ένα εκατομμύριο, ενώ άλλα δύο εκατομμύρια είναι εκτοπισμένα στο εσωτερικό της χώρας τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματούχων του ΟΗΕ, τουλάχιστον το 50% του συνόλου των Σύρων προσφύγων είναι ανήλικοι και οι περισσότεροι έχουν βρει καταφύγιο σε Λίβανο, Ιορδανία, Τουρκία, Ιράκ και Αίγυπτο, ενώ ολοένα και περισσότερα είναι αυτά που καταφεύγουν σε Βόρεια Αφρική και Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΟΗΕ, οι Σύροι πρόσφυγες ηλικίας κάτω των 11 ετών ανέρχονται σε 740.000, ενώ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια του πολέμου έχουν σκοτωθεί πάνω από 7.000 παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger