Σάββατο 24 Αυγούστου 2013

ΤΟ ΧΡΕΟΣ "ΜΑΜΟΥΘ" 321 ΔΙΣ ΠΝΙΓΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ!

Iskra: ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ Η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Η ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΜΕ ΟΠΛΟ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΟΥ!
Εκτοξεύθηκε, πέρα από κάθε πρόβλεψη, το ύψος του δημοσίου χρέους στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, φτάνοντας το γιγάντιο για τα ελληνικά δεδομένα ύψος των 321 δισ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στο ύψος του χρέους δεν υπολογίζονται οι εγγυήσεις του Δημοσίου για δάνεια φορέων και επιχειρήσεων του τελευταίου, οι οποίες εγγυήσεις στη μεγάλη πλειοψηφία τους, καταπίπτουν στη συνέχεια, φορτώνοντας ισόποσα το δημόσιο χρέος.
Κυρίως, όμως, στο ύψος του δημοσίου χρέους δεν υπολογίζεται το αφανές χρέος που αντιπροσωπεύουν οι εγγυήσεις του Δημοσίου προς τις τράπεζες για τη δανειοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το οποίο, λόγω αδυναμίας των τραπεζών και του Δημοσίου να το εξοφλήσουν, ισοδυναμεί στην ουσία με πρόσθετο δημόσιο χρέος. (Να υπογραμμίσουμε εδώ και την πρωτοφανή κερδοσκοπία των τραπεζών, που πραγματοποιείται μέσω τους ως άνω αφανούς χρέους, με τα τρίμηνα και εξάμηνα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου, τα οποία αγοράζουν οι τράπεζες με υψηλότατα επιτόκια, δανειζόμενες με σχεδόν μηδενικά επιτόκια από την ΕΚΤ και με εγγύηση του Δημοσίου!)

Το χρέος των 321 δισ. του τέλους του α’ εξαμήνου του2013 είναι σε απόλυτους αριθμούς μεγαλύτερο από το χρέος που είχε η Ελλάδα το 2009, προτού ξεσπάσει η κρίση, ενώ ως ποσοστό του ΑΕΠ, λόγω και της δραστικής μείωσης του τελευταίου, έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το χρέος, σύμφωνα με δημοσίευμα του "Βήματος", επιβαρύνθηκε κατά 16 δισ. ευρώ εντός του 2013 και είναι υψηλότερο κατά 18 δισ. ευρώ από τον Ιούνιο του 2012 που ήταν 303 δισ. ευρώ. Με δύο λόγια το δημόσιο χρέος κατά τον τελευταίο χρόνο αυξανόταν κατά το πρωτοφανές ποσό του 1,5 δισ. ευρώ το μήνα!
Το ύψος των τόκων, παρά τη μείωση των επιτοκίων, κινείται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ ετησίως. Το χρέος ξεπέρασε και οι τόκοι ανέβηκαν και πάλι στα ύψη που είχαν διαμορφωθεί πριν από το PSI.
Μπροστά σε αυτό το δυσθεώρητο ύψος του χρέους, που με τα σημερινά δεδομένα αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ και το οποίο ακόμα και αν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό, θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με το ύψος των τόκων, στο ίδιο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επικρατεί βαθύτατη ανησυχία όσο και αν αυτή επιχειρείται, ματαίως, να κρυφτεί από τα φώτα της δημοσιότητας
 http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=13078:auksisi-xreous&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger