Οι αιτήσεις για τον κοινωνικό τουρισμό 2013 του ΟΑΕΔ θα γίνουν ηλεκτρονικά από τους δικαιούχους με το σύστημα των voucher  που έχουν καθιερωθεί για τα προγράμματα των ανέργων. Το σύστημα του «voucher» -«επιταγής» θα ενσωματώνει την αξία των διανυκτερεύσεων και των άλλων παροχών στα ξενοδοχεία και τα άλλα τουριστικά καταλύματα  που θα εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ.
Ο κοινωνικός τουρισμός θα αφορά 100000 εργαζόμενους, άνεργους και ΑΜΕΑ . Τη χρήση του voucher κοινωνικού τουρισμού» όπως δημοσιεύει η Ημερησία προβλέπει το σχέδιο της απόφασης που τίθεται προς έγκριση σήμερα στο Δ.Σ. του ΟΑΕΔ παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Το σχέδιο της απόφασης για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ προβλέπει να διατεθούν μόλις 10 εκατ. ευρώ για την επιδότηση και 500.000 ευρώ για τη διενέργεια ελέγχων από τα αποθεματικά του νεοσύστατου στον Οργανισμό Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).
Η επιταγή για τον κοινωνικό τουρισμό του ΟΑΕΔ , θα έχει τη μορφή ηλεκτρονικού μοναδικού κωδικού αριθμού που θα δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΑΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποχρεούνται, να προσκομίζουν στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ τα δικαιολογητικά για την απόδειξη των κριτηρίων επιλογής, ενώ η επιλογή θα γίνεται με βάση σύστημα μοριοδότησης που θα στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια (ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα κατά περίπτωση, αριθμός των ανήλικων τέκνων, χρόνος ανεργίας, αριθμός των ημερών ασφάλισης την τελευταία τριετία). Διπλάσια μόρια θα λαμβάνουν τα ΑΜΕΑ.
Η αίτηση θα επέχει θέσει υπεύθυνης δήλωσης και για τυχόν ανακριβείς αιτήσεις θα επιβάλλονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις καθώς και τον αποκλεισμό δικαιούχων και ιδιοκτητών καταλυμάτων από το πρόγραμμα για 3 - 5 χρόνια.
Δικαιούχοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ΟΑΕΔ είναι οι ασφαλισμένοι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου που έχουν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, σύμφωνα με τη διάταξη της παρ. 1 του αρθρ. 3 του ν.678/1977, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει (συνεισπραττόμενη με τις εισφορές υπέρ ΙΚΑ−ΕΤΑΜ εισφορά 0,35%).
Οι ασφαλισμένοι άνεργοι που κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος έχουν λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα), γ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμΕΑ του ΟΑΕΔ, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.