Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

To παράνομο ησυχαστήριο του βουλευτή στην παραλία της Νταμούχαρης στο Πήλιo




Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Φίλιππος Καραμέτος


Αγόρασε τα ερείπια ενός στάβλου που βρίσκεται τρία βήματα από τη θάλασσα, στην παραλία της Νταμούχαρης στο Πήλιο, και τον μετέτρεψε σε σπίτι. Στη συνέχεια θέλησε να έχει και εξωτερική αυλή επί της παραλίας, για να αναπαύεται τις ημέρες του θέρους.

Οικειοποιήθηκε το δημόσιο παγκάκι που είχε τοποθετήσει ο Δήμος για τους λουόμενους και τους επισκέπτες. Στη συνέχεια πρόσθεσε μια μεγάλη ομπρέλα, ένα τραπέζι και σαλόνι κήπου.

Όταν εξελέγη βουλευτής οριοθέτησε με μεγάλα βράχια τον δημόσιο χώρο μετατρέποντάς τον σε ιδιωτικό, έστρωσε χλοοτάπητα, φύτεψε δέντρα, μεγάλωσε το προϋπάρχον πεζουλάκι του Δήμου φράζοντας την πρόσβαση στην παραλία και τοποθέτησε κάμερες ασφαλείας.


(To «εξοχικό» του κ. Μαρκάκη, δυο βήματα από τη θάλασσα)

Το κτίσμα βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου, ενώ όλες οι εκθέσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας Μαγνησίας αναφέρουν ότι η… «εξοχική κατοικία» (με όλα τα παρελκόμενά της) είναι εντός αιγιαλού. Και όμως, ο εν λόγω βουλευτής έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει…

Ας ξετυλίξουμε το ρεπορτάζ…

Έχτισε τον… στάβλο

Στο επίκεντρο της έρευνας τίθενται οι μέρες και τα έργα του πρώην βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Παύλου Μαρκάκη.

Η ιστορία ξεκινά από τα μέσα της δεκαετίας του '90, όταν ο κ. Μαρκάκης -ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, η σύζυγός του- αγόρασε τα ερείπια ενός παλιού στάβλου στην παραλία της Νταμούχαρης (στα επίσημα έγγραφα αναφέρεται ως σπηλιά) και κατάφερε -άγνωστο πώς- να πάρει οικοδομική άδεια παρότι το κτίσμα βρίσκεται εντός αρχαιολογικού χώρου και εντός αιγιαλού.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι όλες οι αυτοψίες που έχει πραγματοποιήσει η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για καταπάτηση.


(Στον πρώτο κύκλο, η κάμερα ασφαλείας. Στον δεύτερο, η πεζούλα που έχτισε για να μην πέφτουν φύλλα στην... αυλή του)

Τον «αθώωσε» ο προϊστάμενος


Τα παράδοξα και «ύποπτα» ξεκινούν το 1996, όταν ο τότε προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας συνέταξε μια τεχνική έκθεση, η οποία -όπως όλες- έκρινε ότι το «οικοδόμημα» του κ. Μαρκάκη πρέπει να ξηλωθεί καθώς είναι παράνομο.

Απόρροια της έκθεσης ήταν να εκδοθεί ένα πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής και να επιβληθεί πρόστιμο στον καταπατητή. Η υπόθεση, όπως είναι φυσικό, πήρε τον δρόμο της Δικαιοσύνης, με την Κτηματική Υπηρεσία να αιτείται την απομάκρυνση του πρώην βουλευτή από την περιοχή.

Όταν όμως ο προϊστάμενος κλήθηκε να καταθέσει για την υπόθεση, η… μνήμη του άρχισε να παρουσιάζει προβλήματα. «Ενώ στην έκθεση που είχε συντάξει ο ίδιος έλεγε ότι το κτίσμα βρίσκεται εντός αιγιαλού, όταν κατέθεσε άρχισε να τα μασάει, λέγοντας ότι πιθανόν να μην είναι εντός αιγιαλού και άλλα τέτοια» αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr.

Η κατάθεση του υπαλλήλου είχε ως αποτέλεσμα το δικαστήριο να ταχθεί υπέρ του κ. Μαρκάκη και να εκδώσει απόφαση στην οποία αναφέρεται ότι το κτίσμα δεν βρίσκεται τελικά εντός αιγιαλού.

«Με τον τρόπο αυτό ακυρώθηκε τόσο το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής όσο και το πρόστιμο. Την ώρα που η απόφαση της επιτροπής καθορισμού αιγιαλού έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κτίσμα είναι εντός αιγιαλού, η δικαστική απόφαση λέει ότι δεν είναι» επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.


(Προέκτεινε το πεζούλι του Δήμου ώστε να μην έχει κανείς πρόσβαση στην «ιδιοκτησία» του)

Η Κτηματική και οι αιτήσεις στην Περιφέρεια

Μετά την απομάκρυνση του «ξεχασιάρη» προϊσταμένου, όμως, η Κτηματική Υπηρεσία Μαγνησίας επανήλθε, καθώς οι νέοι επικεφαλής αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα και εμφανίστηκαν έτοιμοι να πάνε την ιστορία μέχρι το τέρμα, αφού η παράβαση είναι... οφθαλμοφανής.

Έπειτα από νέες καταγγελίες, που έγιναν επώνυμα από κατοίκους της περιοχής (σε βάρος των οποίων κατατέθηκαν από τον κ. Μαρκάκη αγωγές και μηνύσεις), οι αυτοψίες που έχουν γίνει στην καταπατημένη περιοχή είναι πολλές. Κοινό τους στοιχείο, ότι όλες καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: το κτίσμα και ο διαμορφωμένος περιβάλλων χώρος είναι παράνομα.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην ηλεκτρονική εφημερίδα ότι ήδη σχηματίζεται φάκελος ώστε το θέμα να έρθει και πάλι στην επιφάνεια και να καταστεί δυνατή η αποδόμηση της δικαστικής απόφασης που δικαίωσε τον πρώην βουλευτή.

Την ίδια ώρα, η σύζυγος του κ. Μαρκάκη με συνεχείς αιτήσεις της στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ζητά να καθοριστεί νέα γραμμή δόμησης, ώστε το κτίσμα να βγει εκτός αιγιαλού. Όλες οι απαντήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής είναι αρνητικές…

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον πρώην βουλευτή ο οποίος αρνήθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος, λέγοντας ότι δεν έχει κανένα σπίτι στην παραλία του Πηλίου, ενώ λίγο πριν κλείσει το τηλέφωνο κάλεσε τους δημοσιογράφους στο μαγαζί όπου βρισκόταν προκειμένου να παίξουν… τάβλι.

Τα συμπεράσματα, δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger