Τρίτη 23 Ιουλίου 2013

Επισιτισμός - Τουρισμός: Συγκρότηση ομάδας δράσης για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης

Από την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού
 
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Από την πανελλαδική σύσκεψη συντονισμού
Με παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη συντονισμού που διοργάνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, με τη συμμετοχή επιχειρησιακών σωματείων, αλλά και Συνδικάτων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων από όλη τη χώρα.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης τέθηκε ο αγώνας για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία ομάδας δράσης, που θα αναλάβει τις ενέργειες για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Πάτρας, Ιωαννίνων και Αμαλιάδας. Επίσης συμμετείχαν τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Κω και Ρόδου, αλλά και τα επιχειρησιακά σωματεία των ξενοδοχείων «Τιτάνια», «St. George Lycabetus», «Caravel», «Stanley», «Ledra Mariott», «Mon Parnes» και της «Olympic Catering».
Στη σύσκεψη αναφέρθηκαν παραδείγματα για την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για ανάπτυξη με όχημα τον Τουρισμό. Οι εργαζόμενοι του κλάδου επισήμαναν ότι η ανάπτυξη αφορά το κεφάλαιο και όχι τους ίδιους και με συγκεκριμένα παραδείγματα κατέρριψαν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης: Το 80% των εργαζόμενων στον κλάδο εργάζεται ανασφάλιστο, οι ωρομίσθιοι αμείβονται με 2 ευρώ την ώρα, υπάρχουν μισθοί των 100 ευρώ το μήνα. Όσον αφορά τους νέους, οι 8 στους 10 εργαζόμενους είναι ανασφάλιστοι.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Στην παρέμβασή του σημείωσε: «Το ΠΑΜΕ στηρίζει το συντονισμό της δράσης για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η κυβέρνηση θωρακίζει τη μεγαλοεργοδοσία, γι' αυτό χρειάζεται πίστη και αισιοδοξία για να ενισχυθεί ο αγώνας ώστε να αναγκαστούν οι ξενοδόχοι να υπογράψουν ΣΣΕ που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων. Χρειάζεται να γίνει συζήτηση στα Διοικητικά Συμβούλια, να διευρυνθεί ο κύκλος και κάθε μέρα να προστίθενται νέοι εργαζόμενοι στον αγώνα, γιατί αν δεν αγωνιστούμε και δεν οργανώσουμε τους εργαζόμενους, τα πράγματα θα εξελιχθούν ακόμη πιο δύσκολα».
Παράλληλα, ο Χρήστος Κατσώτης κάλεσε τους εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό να ενώσουν τη φωνή τους στον αγώνα ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, καθώς όπως είπε δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στο εμπόριο, αλλά θα συμπαρασύρει και άλλους κλάδους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δικαιώματά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger