Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΕΔΩ ΞΟΥ - ΕΚΕΙ Ε!



Θανάσης Λαμπρόπουλος
  Α ρε αρχαία επιχειρηματική θεωρία και α ρε Νεοέλληνες επιχειρηματίες, που για να τα οικονομήσετε σκαρφίζεστε χίλιους δυο τρόπους προκειμένου να κλέψετε όχι το Κράτος και την Εφορία, αλλά όλους τους δυστυχείς κατοίκους αυτής της πανάρχαιας χώρας, που μην μπορώντας να κρύψουν ούτε ένα «σέντσι» από τους μισθούς τους (αν έχουν ακόμα) έχουν χάσει ακόμα και τα... εσώρουχά τους, που λέει ο λόγος.
Ενώ εσείς, που από 1η Αυγούστου θα πληρώνετε και μειωμένο ΦΠΑ, δεν έχετε τον... ΘΕΟ σας, αφού μέχρι και το πανάρχαιο παράδειγμα που είχε καταγγείλει στη Βουλή των Ελλήνων η τότε υπουργός Βασούλα Παπανδρέου, για ξένους και Έλληνες πελάτες εκεί στο νησί της Σαντορίνης, ξαναφέρατε στο προσκήνιο.
Βλέπετε, δεν σας έχουν βγει τα κουκιά, και τώρα που το καλοκαίρι τείνει να τελειώσει και βλέπετε ότι τα ταμεία σας δεν είναι γεμάτα -όπως άλλες, για σας χρυσές εποχές- πουλάτε τα προϊόντα σας με άλλες τιμές στους Έλληνες -ημεδαπούς- πελάτες σας και άλλες, πιο φουσκωμένες στους ξένους -αλλοδαπούς-, οι οποίοι φυσικά και δεν τρώνε κουτόχορτο, με αποτέλεσμα όταν πάνε πίσω στη χώρα τους να δυσφημίζουν τη δύσμοιρη ΕΛΛΑΔΑ με τα μελανότερα χρώματα.

Όμως και ως προς τους Έλληνες τουρίστες η εφευρετικότητα της φοροδιαφυγής που σκαρφίζεστε δεν έχει τέλος, ενώ την ίδια στιγμή μπορεί στο νησί σας να περιπολούν στελέχη του ΣΔΟΕ ή του ΙΚΑ - βλέπετε, και εκεί η παρανομία ανθεί και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, αφού οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις, κυρίως της εστίασης, δεν ασφαλίζουν ως οφείλουν τους υπαλλήλους τους, ενώ λίγες είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν Έλληνες.
Και δεν απασχολείτε Έλληνες, κύριοι, διότι δεν μπορείτε να τους έχετε ανασφάλιστους, αλλά ούτε και να τους πληρώνετε με 2 ή 3 ευρώ την ώρα, ενώ στους αλλοδαπούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι βρίσκονται στη χώρα παράνομα, δίνετε ό,τι σας αρέσει, ενώ παράλληλα υπάρχουν και κάποιοι που τους απειλούν με κάρφωμα στην αστυνομία.
Και αντί να αλλάξετε τώρα τις τιμές των προϊόντων σας, λόγω μείωσης του ΦΠΑ, πουλάτε ακόμα εκεί, στα νησιά των Κυκλάδων, το παραδοσιακό ελληνικό καφεδάκι 2 και 2,50 ευρώ, τον φραπέ 3 και τον φρέντο εσπρέσο 4 ευρώ, ενώ το διατιμημένο «τοστάκι»... άσ' τα να πάνε.
Εκεί όμως όπου κάποιοι από εσάς, κύριοι της εστίασης, έχουν ξεφύγει παντελώς και δεν λογαριάζουν ούτε τους οικονομικούς αστυνομικούς του ΣΔΟΕ αλλά ούτε και άλλον κανέναν υπηρεσιακό παράγοντα, είναι στο κουβέρ και στο εμφιαλωμένο νεράκι - που ο Θεός να το κάνει εμφιαλωμένο, αφού δεν αποκλείεται κάποιοι να το έχουν γεμίσει από τη βρύση και να το ανοίγουν οι ίδιοι οι σερβιτόροι μόλις το φέρουν στο τραπέζι.
Και ας είναι νεράκι της βρύσης, το χρεώνουν από 2 έως και 5 ευρώ, ανάλογα με το περιβάλλον και την τοποθεσία.
Όσο για τις αποδείξεις -παρότι η κείμενη νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στον πελάτη να αποχωρήσει χωρίς να πληρώσει αν δεν του δοθεί η σχετική απόδειξη για όσα κατανάλωσε-, είναι «είδος πολυτελείας» ή αφορούν άλλο προϊόν, άλλον πελάτη και άλλη ημερομηνία έκδοσης. Αν μάλιστα διαπιστωθεί ότι ο πελάτης είναι ξένος οι τιμές «τσούζουν», ενώ αν είναι Έλληνας είναι κάπως πιο ήπιες.
Και αποπάνω συνεχώς κλαίτε και οδύρεστε ότι «δεν βγαίνετε», επικαλούμενοι τα μεταφορικά, τα ακριβά ενοίκια, ακόμα και τα ακριβά μεροκάματα, ενώ παράλληλα σας φταίει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος, που όπως λέτε σας στέλνουν το ΣΔΟΕ και το ΙΚΑ για τους προβλεπόμενους ελέγχους.
Και αποπάνω ζητάτε και τα ρέστα.
Εκεί όμως όπου η παρανομία ζει και βασιλεύει είναι στο ότι κάποιοι επιχειρηματίες έχουν μεταφέρει τα εν Αθήναις καταστήματά τους στα Κυκλαδονήσια, τα οποία ονομάζουν υποκαταστήματα, πουλούν με τσουχτερές τιμές ακόμα και τις ομπρέλες-ξαπλώστρες, που με άδεια των τοπικών δημοτικών αρχών έχουν εγκαταστήσει μπροστά ή και ακόμα πιο πέρα από τα ενοικιαζόμενα μαγαζιά τους, και αποπάνω λένε πως η ομπρέλα-ξαπλώστρα που λίγες μέρες πριν στοίχιζε 10 ευρώ (τετραμελής οικογένεια θέλει 40 ευρώ) τώρα λόγω Αυγούστου -υψηλή τουριστική περίοδος- στοιχίζει 14 ευρώ.
Και εσείς, κύριοι, καλά κάνετε, αλλά εδώ την κύρια ευθύνη την έχουν οι δημοτικοί άρχοντες που, χωρίς να υπολογίζουν τις μικρές τοπικές κοινωνίες ή και τους ντόπιους κατοίκους των νησιών των Κυκλάδων, παραχωρούν φυσικά με ενοίκιο τις παραλίες, με αποτέλεσμα το «μπάνιο» να έχει μετατραπεί σε είδος ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ για τις ελληνικές τουλάχιστον οικογένειες.
Και ας πραγματοποιούν ελέγχους οι άνδρες του ΣΔΟΕ και του ΙΚΑ, οι τιμές των παρεχόμενων προϊόντων στα νησιά των Κυκλάδων -και ειδικά στα λεγόμενα «κοσμοπολίτικα», δηλ. Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη- ΤΡΑΒΑΝΕ ΤΗΝ ΑΝΗΦΟΡΑ.
Και ας έπεσε ο ΦΠΑ στην εστίαση, οι ξένοι αλλά και οι Έλληνες καλοκαιρινοί επισκέπτες πληρώνουν ακόμα και αυτό το ΝΕΡΟ ως ΝΕΡΑΚΙ και το πατροπαράδοτο ελληνικό καφεδάκι ΒΑΠΟΡΙΣΙΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger