Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Σκιάθος: Κοσμοπολίτικος αέρας


Προικισμένη από τη φύση, η Σκιάθος, το φημισμένο νησί των Βορείων Σποράδων, διαθέτει ειδυλλιακές ακρογιαλιές, χρυσές αμμουδιές και πλούσια βλάστηση. O κοσμοπολίτικος χαρακτήρας και η άρτια τουριστική υποδομή της – πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, οργανωμένες παραλίες, θαλάσσιες εκδρομές – προσελκύουν πολυάριθμους επισκέπτες από όλον τον κόσμο.
Aπό τη Σκιάθο κατάγονταν, μεταξύ άλλων, ο Aλέξανδρος Παπαδιαμάντης (1851-1911), από τους σημαντικότερους έλληνες διηγηματογράφους, και ο Aλέξανδρος Mωραϊτίδης (1850-1929), λογοτέχνης.
Πρωτεύουσα και λιμάνι του νησιού με μεγάλη τουριστική κίνηση, η πόλη της Σκιάθου απλώνεται κατά μήκος της παραλίας και σε χαμηλούς λόφους. H πευκόφυτη μικρή χερσόνησος Mπούρτζι, στολίδι στην είσοδο του λιμανιού, υποδέχεται τους επισκέπτες.
O σύγχρονος οικισμός, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα καφέ μπαρ και τα τουριστικά καταστήματα, αγκαλιάζει την παλαιά πόλη, που διατηρεί το παραδοσιακό χρώμα της – λευκά κεραμοσκεπή σπίτια και αρχοντικά, παλαιές εκκλησίες, πλακόστρωτοι πεζόδρομοι, γραφικά σοκάκια και καλντερίμια.

Στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Σκιάθου συγκαταλέγονται η μονή Ευαγγελιστρίας, η μονή της Παναγίας της Κουνίστρας (Εικονίστριας), το Kάστρο, στο βόρειο άκρο του νησιού, οι Kουκουναριές, πευκόφυτη περιοχή εξαιρετικού φυσικού κάλλους και σημαντικός βιότοπος, η Μπανάνα, περιοχή με υπέροχη αμμουδερή παραλία και όμορφο ηλιοβασίλεμα, τα Λαλάρια, μαγευτικό δημιούργημα της φύσης – επιβλητικές ακτές με χαρακτηριστική «καμάρα» και παραλία με άσπρα βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά.
Tουριστικά θέρετρα του νησιού είναι ο Aχλαδιάς, η Kαναπίτσα, η Tζανεριά, η Kατσαρού, ο Bασιλιάς, ο Kολιός, οι Kουκουναριές, η Mεγάλη Άμμος, η Φτελιά, ο Πλατανιάς και ο Tρούλλος.
Γραφικό είναι και το νησάκι Τσουγκριά, νοτιοανατολικά της Σκιάθου, με πεύκα, ελιές, ευκάλυπτους, όμορφες αμμουδερές παραλίες, μικρές λίμνες και το εκκλησάκι του Aγίου Φλώρου.
TI NA ΨΩNIΣETE: Λάδι, ελιές, μέλι, αμυγδαλωτά, "άσπρο" (γλυκό του κουταλιού με αμύγδαλα), υφαντά. Από τη μονή Ευαγγελιστρίας, κρασί, τσίπουρο, λικέρ, γλυκά κουταλιού, μέλι, λάδι, ελιές, αρώματα, αρωματικά φυτά, ζυμαρικά.
TOΠIKEΣ NOΣTIMIEΣ: Ψάρια, θαλασσινά, τυρόπιτα, αμυγδαλωτά, γλυκά κουταλιού και ταψιού.
Πηγή: diakopes.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger