Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Η νέα απαίτηση για τη δόση: διαθεσιμότητα για 6 μήνες και μετά... απόλυση – Τι θα αντιπροτείνει στην τρόικα ο Κυριάκος Μητσοτάκης


- Μείωση του χρόνου παραμονής σε διαθεσιμότητα από 12 σε έξι μήνες θέλει η τρόικα
- Κέρδος 25% από την περικοπή των μισθών ονειρεύεται ο Πολ Τόμσεν
- Μέχρι τέλος Ιουλίου θέλουν έτοιμοι το νομοσχέδιο για την κινητικότητα οι τροϊκανοί
- Στις 10:00 η τρίτη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Ακόμα και σήμερα η συνάντηση Σαμαρά – τρόικας
- Τη Δευτέρα στη βουλή το νομοσχέδιο «σκούπα» για τα προαπαιτούμενα ΑΝ υπάρξει συμφωνία

Το μεγάλο παζάρι που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα με στόχο τη συμφωνία που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της νέας δόσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και έχει όλα τα... στοιχεία του θρίλερ: μαραθώνιες συσκέψεις μέχρι τα ξημερώματα, πιέσεις πως αν δεν υπάρξει συμφωνία δε θα δοθούν τα λεφτά και... μπλόφες.

Μια από αυτές θα μπορούσε να θεωρηθεί η νέα απαίτηση της τρόικας προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη: να τεθούν σε διαθεσιμότητα για έξι μήνες όσοι δημόσιοι υπάλληλοι πρόκειται να μετακινηθούν.

Ένθερμος οπαδός αυτής της πρότασης εμφανίζεται ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόσμεν: απαιτεί όλοι οι υπάλληλοι που θα μετακινηθούν να περάσουν από το καθεστώς διαθεσιμότητας ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από τη μείωση 25% του μισθού τους!

Η τρόικα πρότεινε να αυξηθεί ο αριθμός των απολύσεων (15.000 το 2013-2014) και να μειωθεί ο αριθμός της διαθεσιμότητας (25.000 μέχρι το τέλος του 2013) ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή. Αλλά η απάντηση της ηγεσίας Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν αρνητική.

Οι δανειστές, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, έκαναν σαφές πως δε μπορεί να βγει προσωπικό στη διαθεσιμότητα αν πρώτα δεν αξιολογηθεί. Ζήτησαν λοιπόν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουλίου να έχει κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, όπου θα αποτυπώνονται σαφώς τα κριτήρια βάσει τον οποίων θα περνούν σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα.

Τι θα αντιπροτείνει ο Μητσοτάκης

Στις 10:00 περνούν την πόρτα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης οι δανειστές, για τρίτη φορά τις τελευταίες μέρες και αυτή τη φορά, τονίζεται από την κυβέρνηση, πρέπει να βρεθεί λύση γιατί τα περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.

Οι τροϊκανοί έκαναν τις προτάσεις τους, η κυβέρνηση τις απέρριψε και τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδό της.

H εναλλακτική της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Καθημερινή, είναι να συνυπολογιστούν στην κινητικότητα οι υποχρεωτικές μετατάξεις. Η τρόικα εμφανίζεται κατ’ αρχήν θετική σε αυτό, αλλά σε αντάλλαγμα ζητά να μειωθεί ο χρόνος κατά τον οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι θα τελούν υπό καθεστώς διαθεσιμότητας στους 6 μήνες, από τους 12 που είναι σήμερα. Η κυβέρνηση από την πλευρά της θέλει να ανεβάσει το όριο στους 9 μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger